AKİT MENÜ

Ekonomi

Faiz sert inerse, halk dövize koşar!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “faizleri sert indirmeleri durumunda Ocak ayında (doların rekor kırdığı ay) yaşananların tekrar yaşanabileceğini, vatandaşın dövize yöneleceğini söyledi.

2014-09-11 22:51:11

Türkiye Cumhuriyeti TCMB Başkanı Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KATSO) düzenlenen “Para Politikaları Konferansı”nda sunum yaptı.

İKİ KERE İKİ DÖRT, BU KESİN

Başçı, “Faizi ocak ayında neden kuvvetli artırdınız, kademeli bir şekilde indiriyorsunuz?” sorusu üzerine “Eğer faizi çok sert bir şekilde eski seviyesine getirseydik, ocaktaki aynı durumu bir defa daha yaşardık. İki kere iki dört. Bu kesin” ifadelerini kullandı. 

Başçı, “Faiz oranları yeniden yüzde 4,5’e inseydi, kurda yükseliş olurdu, yine ocaktaki durumu yaşardık. Vatandaş dövize yönelirdi. Enflasyon beklentileri kontrol altına alındı, risk primlerinden düşüş oldu, o yüzden indirim yapabildik. Kredi büyümeleri istediğimiz şekilde gerçekleşti. O yüzden de indirim yapabildik. Dikkatli olmamız gerekiyor, geri adım attıracak kararlar alınmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Başçı, zorunlu karşılıklara telafi edici faiz aracını dikkatli, ölçülü ve kademeli adımlarla kullanabileceklerini belirterek, “Bunun sinyalini mayıs ayında vermiştik. Bunun önündeki çalışmaları kasım ayındaki finansal istikrar raporu öncesinde belli bir noktaya getirip kamuoyuna duyurmamız söz konusu. Oradan mevduat faizlerine ufak da olsa olumlu yansıma olacak” diye konuştu. 

CARİ AÇIK İYİLEŞİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, açıklanan cari açık verisinin beklentilerle uyumlu geldiğini ve iyileşmenin devam ettiğine işaret ettiğini söyledi. Başçı, “cari açığın finansmanında şu anda uzun vadelinin ve doğrudan yatırımların payı artıyor, neredeyse tamamına yakınını doğrudan ve uzun vadeli yatırımlarla finanse edebiliyoruz. Bu kadar uzun süreli portföy çıkışı döneminde Türkiye bunu başarıyla yönetti” değerlendirmesini yaptı. 

TASARRUF STRATEJİK AMAÇ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “Tasarrufları arttırmak bizim için stratejik bir amaç” dedi. Başçı, Türkiye’de zayıf alanlardan bir tanesinin tasarrufların düşük olması olduğunu ve bunun yüzde 13’lere kadar düştüğünü belirterek, Türkiye’deki en düşük tasarruf oranının bu olduğunu söyledi. Bu oranın dünyayla karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğunu ifade eden Başçı, Çin’de tasarruf oranının yüzde 50’nin üzerinde bulunduğunu kaydetti.

BU YILIN EN İYİ HABERİ

2014 yılının en iyi haberini veren Başçı, “Türkiye’nin dünya ihracatı içindeki payı artmakta, ihracat büyümeye ve dengelenmeye olumlu katkı yapıyor. Dış ticaret açığı makası kapanıyor. Jeopolitik riske rağmen Türkiye ihracat odaklı büyüme sürecine başladı diyebiliriz. 2014 yılının iyi haberi bu” diye konuştu.

BU AYDAN İTİBAREN ENFLASYON DÜŞECEK

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, hükümetin gıda enflasyonu konusunda ciddi irade gösterdiğini vurgulayarak, alınması gereken yapısal ve konjonktürel çok sayıda tedbir olduğunu söyledi. Döviz kurundan gelen etkinin azalmaya başladığını, fakat kuraklık bağlantılı gıda fiyatlarında geçici artış olduğunu ifade eden Başçı, “Bu aydan itibaren enflasyonda daha belirgin düşüş görülecek. Gıda ve yemek hizmetleri hariç 7,4’ün altına gelme ihtimalimiz var” dedi.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık