AKİT MENÜ

Gündem

Enoch kitabı Hz.İdris’e indirilen sahifeler mi?

1773'te Habeşiştan’da bulunan Enoch kitabının Hz.İdris peygambere ait olduğu iddia ediliyor.

2014-09-12 12:19:54

YENİAKİT.COM.TR - Hz.İdris (as)'e ait olduğu iddia edilen Enoch kitabı, ilk olarak 1773'te İngiliz kaşif James Bruce tarafından bir Habeş manastırında keşfedildi. İlk olarak Richard Laurance tarafından İngilizceye 1821’de çevrildi. 1912’de Robert Henry Charles tarafında daha kapsamlı ve kıyas içeren bir çalışma yapıldı.

Enoch kitabı beş ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilkinde dünyaya gözlemekle görevli varlıklar olan gözcülerin yoldan çıkışını ve Nuh tufanı’nın nedenini anlatılıyor. Güneş ve ay gibi göksel ışıkların anlatıldığı Astronomi Kitabı, Hz. İdris’in 3 rüyetini içeren Meseller Kitabı ve son olarak uyarı ve ikazların bulunduğu Mektuplar ya da Eyvahlar Bölümü diğer kısımlardır. Kitap da son zaman ile ilgili alametlerden de bahsediliyor.

İdris Peygamber’in Kitabı olduğu iddia edilen Enoch, Habeş Yahudileri, Eritre ve Etiyopya Ortodoks Kiliseleri hariç kutsal metin olarak kabul edilmiyor. Kitabın ilk çevirisi Richard Laurance’ın 1883 tarihli “Peygamber İdris’in kitabıdır”. Diğer çeviri ise 1912 tarihinde Robert H. Charles tarafından yapıldı.

Enoch, Tevrat’ta ‘Hanok’ adıyla geçen peygamberin adı olduğu belirtiliyor. İbranice bu kelime “öğreten, eğiten, sırra erdirilmiş” anlamındadır.

Hz. İdris’in şeceresi, Kitab-ı Mukaddes’e göre: Adem, Şit, Enos, Kenan, Mehalail, Yared ve İdris as.

Kuran-ı Kerim’de Hz. İdris as,  iki ayette zikredilmektedir:

“Kitapta İdris’i de an. Şüphesiz o çok sadık bir nebiydi. Biz onu çok âli bir makama yükselttik.” (Meryem: 56-57)

“İsmail’i, İdris’i ve Zülkifl’i de hatırla. Bunların hepsi sabredenlerdendi. Onları da rahmetimizin içine soktuk. Şüphesiz onlar salih kimselerdendi.” (Enbiyâ: 85-86)


İbni Hibban’ın Sahih adlı eserinde zikrettiği bir hadis Enoch ya da Hanok’un Hz. İdris as olduğuna dair bir işaret olarak kabul ediliyor. Hadis’te “Uhnuh’un İdris olduğu” ifade ediliyor. Uhnuh, İbranice Hanuh’un Arapçasıdır.

“Onlardan dördü de Süryânî idi. Onlar Âdem, Sîs, Uhnûh –ki o İdrîs olup kalemle ilk yazı yazandır.- ve Nûh’tur. Dördü de Arap’tır: Hûd, Suayb, Sâlih, ve nebîn Muhammed. Ebû Zerr sordu: Ey Allah’ın Resûlü Allah kaç kitap indirdi Buyurdu ki: 100 sahife ve 4 kitap. Sîs’e 50 sahîfe indirdi. Uhnûh’a 30 sahîfe indirdi.”

İdris kelimesine Arapça kökünden yola çıkarak, “ders veren, eğiten, okutan, öğreten” anlamları veriliyor. İbranice ve Arapçadaki anlam paralelliklerine ve kadim çağlardaki lakabın kullanımının önemine bakarak Enoch’un Hz. İdris as olduğu iddia ediliyor.

www.yeniakit.com.tr

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…