AKİT MENÜ

Gündem

Süreçten komşular da kazanacak

AİKB yetkilileri ile kahvaltılı çalışma toplantısında bir araya gelen Başbakan Erdoğan çözüm sürecinin bölgedeki istikrara katkı sağlayacağını, bu durumdan Türkiye’nin komşularının da azami ölçüde nemalanacağını vurguladı.

2013-05-10 21:36:11

HABER MERKEZİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) yetkilileri, Doğu ve Güney Akdeniz ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarıyla kahvaltılı çalışma toplantısında bir araya geldi. Başbakan Erdoğan çözüm sürecinin bölgedeki istikrara katkı sağlayacağını, bu durumdan Türkiye’nin komşularının da azami ölçüde nemalanacağını vurguladı. Dünya ekonomik krizle çalkalanırken Türkiye’nin hızla büyüyüp geliştiğine dikkat çeken Erdoğan, IMF’ye 23 milyar dolarlık borcun salı günü tamamen biteceğine dikkat çekti.
KOMŞULARI DA ETKİLEYECEK
Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) 22. Guvernörler Kurulu’nun yıllık toplantısının açılışında konuştu.
Çözüm sürecine ilişkinde açıklama yapan Erdoğan, çözüm süreciyle terörün sonlandırılması, şiddetin sona ermesi, demokratik siyasetin güçlenmesi, ileri demokrasi için önemli bir adım attıklarını ve sonuçları almaya başladıklarını belirterek, “Terörün sona ermesiyle birlikte Türkiye’de tartışmasız yeni bir sayfa açılıyor. Bu sayfa, sadece Türkiye’nin iç siyasetini, içerideki değişimi değil, bölgenin de istikrarını, güvenliğini, ekonomik kalkınmasını çok yakından ilgilendiriyor” dedi.
KARŞILIĞI 350 MİLYAR DOLAR
“Sizlerin de yakından bildiği gibi Türkiye, yaklaşık 30 yıldır, yabancı ülke topraklarından kendisine yönelen terörle mücadele ediyor. 30 yılın bilançosu, ülkemiz ve milletimiz açısından gerçekten çok ağır oldu. 40 binin üzerinde insanımızı kaybettik. İç ve dış politika, özellikle de demokratikleşme, bu olumsuz süreçte derinden yara aldı. Ekonomik maliyet ise çeşitli hesaplamalara göre ki, ben asgarisini veriyorum, 350 milyar dolar civarında gerçekleşti” diye konuşan “Türkiye kadar, bölgemizin özellikle Ortadoğu ve Avrupa’nın geleceğini yakından ilgilendiren bu sürecin, sabotajlarla, tahriklerle bozulmaması için, tüm dostlarımızdan destek bekliyoruz. Türkiye tarihi bir dönüm noktasını geçerken, yeni bir sayfa açarken, umut dolu bir geleceğe yelken açarken, tüm dost ve kardeş ülkelerin de bu sürece katkı sağlamalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. Erdoğan, bu anlamda kazanan sadece Türkiye olmayacağını, kazananın tüm bölge halkları olacağını ifade etti.
BAŞBAKANLAR CUMAYI
VALİDE SULTAN DA KILDI
Erdoğan konuşmasından sonra Cuma namazını kılmak için Bezm-i Alem Valide Sultan Camisine gitti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Tunus Hükümet Başkanı Ali Laradeyh, Mısır Başbakanı Hişam Kandil ve Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nasur ile Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’nde kıldı. Başbakan Erdoğan, cami çıkışında vatandaşları selamladı.
DÜNYA KRİZLE BOĞUŞURKEN
TÜRKİYE İSTİKRARLI İLERLEDİ
Toplantının, dünya ekonomisi açısından olumsuzlukların sürdüğü zor bir dönemde yapıldığını belirten Erdoğan, alınan tüm tedbirlere rağmen, küresel ekonomideki kırılganlığın devam ettiğini, ihtiyaç duyulan büyüme oranlarının bir türlü yakalanamadığını söyledi.
Son 10 yılda gerçekleştirilen köklü reformlar sayesinde, Türkiye’nin, küresel finans krizinde gerçekten farklı bir konumda olduğunu ve son derece başarılı bir grafik sergilediğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin artık, ekonomik büyüme, istihdam, sürdürülebilir kalkınma, enerji güvenliği gibi küresel düzeydeki meselelerde, projeleri takdirle karşılanan, görüşü dinlenen, katkısı aranan bir ülke konumuna yükseldiğine dikkati çekti.
“SON TAKSİDİ SALI GÜNÜ ÖDÜYORUZ”
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Türkiye ile IMF ilişkilerine de değindi. Erdoğan, ülkeyi 10 yıl önce IMF’ye 23,5 milyar dolar borçla devraldıklarını ifade ederek, o günden bugüne, IMF ile stand-by anlaşması yapmadıklarını anlattı.
Erdoğan, “Niye yapmadık? Çünkü bizden başka şey istediler. Bize siyaset öğretmek istediler. Ben siyasetçiyim. Ben siyaseti siyasetçiden öğrenirim veya dinlerim. Bir memurdan siyaset dersi almam. Kendilerine bunu anlattım. ‘Eğer bize parasal destek verecekseniz verin. Borcumuzu ödediğimiz zaman sizler bize başka bir şey söylemeyin. Borcumuzu ödemiyorsak gereğini yapın’ dedik. ‘Şu reformu yapacaksınız, bu reformu yapacaksınız...’ dediler. ‘Kusura bakmayın, biz sizinle artık anlaşma imzalamıyoruz’ dedik. Borçlarımızı ödedik, ödedik, ödedik, son taksidi olan 400 milyon doları da salı günü ödüyoruz, IMF’e olan 23,5 milyar dolarlık borç kapanıyor, bitiyor” diye konuştu.
 

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor