AKİT MENÜ

Gündem

Kanlı darbe, ağır bilanço

12 Eylül Askeri Darbesi’nin üzerinden 34 yıl geçti. Anayasanın askıya alındığı darbe sürecinde 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için de idam cezası istendi. 517 idam kararı verilip, bunların 50’si uygulandı.

2014-09-13 09:32:50

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesi olan 12 Eylül Askeri Darbesi’nin üzerinden 34 yıl geçti. Kod adı “Bayrak Harekatı” olan ve anayasanın askıya alındığı darbe sürecinde açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için de idam cezası istendi. 517 idam kararı verilip, bunların 50’si uygulandı.

Erdal Eren’in yaşını büyüterek asan darbe yönetimi, milyonlarca kişinin hayatını etkileyen kararların altına imza attı. Yaklaşık 100 bin kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı. Yine bu süreçte 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atılırken, 14 bin kişi de yurttaşlıktan çıkarıldı.

Darbenin hayattaki mimarları, Anayasa’nın geçici 15. maddesinin, 12 Eylül 2010 referandumu ile kaldırılmasının ardından yargı karşısına çıkarıldı. Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, “müebbet hapis cezasına” çarptırıldı, Mahkeme, Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerin sökülmesine karar verdi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren’in “... kendi kendini kontrol edemeyen demokrasiyi sağlam temeller üzerine oturtmak, kaybolan devlet otoritesini yeniden tesis etmek için yönetime el koymak zorunda kalmıştır” şekildeki konuşmasıyla başlayan darbenin “travmaları” hala tam olarak silinemedi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun’dan oluşan komuta kademesinin gerçekleştirdiği 12 Eylül 1980 askeri darbesine en önemli gerekçe, “güvenlik sorunu” olarak gösteriliyordu. (A.A)

12 EYLÜL'ÜN SON KALINTISI ANAYASA

Günümüzde hâlâ değişik kılıflarla varlığını sürdürmeye çalışan darbe zihniyetini, AK Parti Hükümetleri bir bir ortadan kaldırırken, siyasetçiler “12 Eylül’ün son kalıntısı olarak anayasa kaldı” dediler.

SİNAN KAYA / MUHAMMED EMİN  - Binlerce kişinin öldürüldüğü, milyonlarca kişinin fişlendiği, millet iradesinin yok sayıldığı ve tüm siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül darbesinin üstünde tam 34 yıl geçti. Günümüzde hala değişik kılıflarla varlığını sürdürmeye çalışan darbe zihniyeti, AK Parti hükümetleri döneminde ortadan kaldırıldı. Konuyu Akit’e değerlendiren AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, “12 Eylül 1980 Darbesi, 1971 muhtırası, 28 Şubat süreci, e-muhtıra, 17-25 Aralık darbelerin hepsi, sadece görüntüsü değişmiş deşik kılıflar altında milli iradeye karşı yapılmış darbelerdir. Türkiye, bugün geldiği nokta itibariyle ile darbeci zihniyetlere fırsat vermeyecek ve ülkemiz geriye gitmeyecek. Halkımız da bu kazanımların farkındadır ve bu kazanımlara sahip çıkacaktır.” dedi.

“GERİYE BİR TEK 1980 DARBESİNİN ANAYASASI KALDI”

AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana sürekli darbelerle karşı karşıya kalan bir parti olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Günümüzde karşılaştığımız tüm darbe ve darbe girişimlerinin ana kaynağı 12 Eylül darbesinin kalıntılarıdır. 12 Eylül darbesiyle milletin iradesi tamamen ortadan kaldırıldı. Ve ülke askeri vesayetin yönetimi altına girdi. 2002’den bu yana iktidarda olan AK Parti hükümeti olarak bu darbenin izlerini silmeye çok gayret ettik. Ama baktığımızda darbenin tüm izleri hala tam anlamıyla silinmemiştir. Darbenin en büyük izi olan 1980 Anayasası hala devam ediyor. İnşallah 2015 seçimlerinde milletimizden yetki aldıktan sonra 1980 Anayasasını da tamamen ortadan kaldıracağız. Böylece ülkemizde darbe kalıntıları adına bir şey kalmayacak.” 

“BÜTÜN VESAYETÇİLER BİR BİR ORTADAN KALKACAK”

AK Parti Afyon Milletvekili Halil Ürün de Türkiye’de demokrasinin her geçen gün daha da kurumsallaştığını hatırlatarak, “AK Parti iktidarı olarak demokrasiye aykırı darbeci zihniyeti ve fikirler yavaş yavaş ortadan kaldırıyoruz. 12 Eylül Anayasasıyla kendisini korumaya alan darbeciler bugün yargılanıp cezalandırılıyorlar. Artık herkes biliyor ki bu ülkemiz darbelerle değil; demokrasi ile yönetiliyor. Demokrasi dışına çıkan herkes bir şekilde cezasını alır.  Askeri darbeler, yargı darbeleri ve diğer vesayetçi zihniyetler birer birer ortadan kalkacak. AK Parti olarak bu noktada ısrarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu Anayasada sildiğimiz gibi zihinlerde de silmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

‘ŞİMDİ YENİ ANAYASA VAKTİ’

12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Türkiye’nin en temel değişimi Yeni Anayasa olmalıdır. Biz Yeni Anayasa projesini Türkiye’nin en çılgın projesi olarak görüyoruz” dedi.

Eski Türkiye ile Yeniden Büyük Türkiye arasında çok derin farklar olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Demokratik, özgürlükçü, sivil Yeni Anayasa Yeniden Büyük Türkiye’nin sağlam bir yol haritası, güçlü bir rotası olacaktır.” dedi.

Yorumlara Git

En sessiz denizaltıları bile tespit edecek! Şok edici olay: Bir teknoloji geliştirildi!

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!