AKİT MENÜ

Ekonomi

Yeni Torba Yasa yolda

Torba yasa çıkararak milyonlarca kişinin yüzünü güldüren hükümet, yeni bir torba yasa hazırlığı yapıyor.

2014-09-12 23:54:18

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Madencilere iki gün haftalık izin öngören torba tasarıda asli işlerini yapan Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kamuda çalışan taşeron işçilere de kadro verilmesi gündemde. Yeni yasama yılı ile birlikte Meclis’e sevkedilmesi beklenen torba yasanın bütçe görüşmeleri öncesinde çıkarılması hedefleniyor. 

TAŞERONLARA KADRO

Yeni torba tasarıda ile asli işlerini yapan taşeron işçilere yönelik önemli bir düzenleme yer alacak. Tasarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeron işçiler kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Genel hizmetleri yapan güvenlik, temizlik gibi taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek.

MADENCİLERE İKİ GÜN İZİN

Yeni çıkan torba yasada madencilere yönelik çok sayıda hak veren hükümet, madencilere yeni haklar için yeni bir torba tasarı daha hazırlıyor. Yeni torba tasarıda daha önce 36 saatle sınırlandırılan madencilerin çalışma saatleri 37,5 saate çıkarılacak. Buna karşılık işçiler haftada 2 tam gün izin kullanacak. Böylece madenciler haftada bir yerine 2 gün izin yapmış olacak.

İŞ KAZALARINA NEŞTER

Hükümet, iş kazalarına yönelik ciddi tedbirler almak için düğmeye bastı. Yeni torba tasarıda iş sağlığı ve güvenliği konusunda da önemli değişiklikler yer alacak. Kanunla mesleki yeterlilik sertifikası almayanlar o sektörde çalışamayacak. Mesleki yeterlilik kurumuna eğitimlerle ilgili kaynak aktaracak. Yeni torba tasarı ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarına giren işyerlerinden iş güvenliği uzmanlarının çalıştırılması zorunlu hale geliyor.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNE YETİŞTİRİLECEK

Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni yasa yılı ile birlikte Meclis’e sevkedilmesi beklenen yeni torba tasarının, bütçe görüşmeleri öncesinde yasalaştırılması bekleniyor. 

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık