AKİT MENÜ

Gündem

İş güvenliğini bahane edip maden ocaklarını kapattılar!

Zonguldak ve Karaman'da 31 maden işletmesi üretimini durdurdu. Bahane iş güvenliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın Torba Yasa'yı imzalamasının hemen ardından Zonguldak ve Karaman Ermenek'teki özel kömür ocaklarında üretim durduruldu. Zonguldak'ta 4 bin 500, Karaman'da ise bin 500 işçinin çalıştığı toplam 31 özel sektör maden işletmesi, üretimi durdurma kararı aldı.

İşletmelerin bu kararlarının ardındaki asıl nedenin ise asgari ücret olduğu ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş durdurma kararı alan madenleri mercek altına aldı. Sektör yetkililerine göre yeni yasayla yeraltında çalışan işçilerin ücretleri asgari ücretin iki katına, yani brüt olarak 2 bin 114 liraya çıkınca maden işletmeleri üretimi durdurdu. Dün Zonguldak'ta faaliyet gösteren 22 özel sektör maden işletmesinde 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilere ocaklardan çıkma talimatı verildi. Aynı saatlerde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, kentteki maden işletmecilerinin temsilcileriyle toplantı yaptıklarını belirterek, maden sahalarındaki kömür üretiminin büyük risk altında olduğunu söyledi. Karaman'da da kapısına kilit vuran maden ocağı işletmecisi Şeref Özbey, Soma faciasından sonra birçok düzenleme yaptıklarını belirterek, "Fakat Torba Yasa'daki şartlar çok ağır. Bu şartlarda devam edemeyiz" diye konuştu.

'İŞ GÜVENLİĞİNİ BAHANE ETTİLER'


Edinilen bilgiye göre Madenlerin bu kararı almasında iş güvenliği şartlarından çok Torba Yasa'yla getirilen asgari ücret düzenlemesi neden oldu. Yetkililer, "Madenlerde madem ki iş güvenliği koşulları yeterli değildi, bugüne kadar niye faaliyet gösterdiler? Bunlar bahane. Ücretler iki katına çıktı. Maden işlerinde çalışma saatleri konusunda yapılan değişiklik, asgari ücret işletme yükünü artıracağı için böyle bir karar alındı" şeklinde konuştu.

YASA NE DİYOR?


Torba Yasa'ya göre linyit ve taşkömürü madeni çalışanlarına asgari ücretin 2 katından az maaş verilemeyecek. Maden işlerinde çalışma saatleri konusunda kanunla yapılan değişiklik, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek. Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi ise 6 saati geçemeyecek. Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Linyit ve taşkömürü madeni çalışanlarına asgari ücretin 2 katından az maaş verilemeyecek. Madencilerin emeklilik yaşı da 55'ten 50'ye düşürüldü.

Yorumlara Git

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!