AKİT MENÜ

Gündem

STK’lar arasında ayrım yapmıyoruz

Akil İnsanlar Heyetleri’nin, bölgelerindeki çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Ege Bölgesi heyeti, Manisa’da STK temsilcileri ile bir araya geldi. Burada konuşan Bölge Grup Başkanvekili Avni Özgürel, “Sürecin başarısı için herkesle görüşüyoruz. STK’lar ar

2013-05-11 21:18:25

HABER MERKEZİ - Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, sekreter Arzuhan Doğan Yalçındağ ve grup üyeleri Baskın Oran, Fehmi Koru, Hasan Karakaya, Fuat Keyman, Fadime Özkan; Manisa Anemon Otel’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, çözüm sürecine ilişkin “Türkiye, tarihinin önemli bir dönüm noktasından, bir darboğazdan, bir tünelden geçiyor tabiri caizse. Meselenin esası hepimizin belki müşterek hayali, beklentisi noksansız bir demokrasinin inşasıdır” dedi.
“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
ARASINDA AYRIM YOK”
Akil İnsanlar Heyeti olarak Türkiye’nin yedi bölgesinde temaslarda bulunduklarını hatırlatan Avni Özgürel, sürecin başarıya ulaşması için sivil toplum kuruluşları arasında her hangi bir ayrımın söz konusu olmadığını sürece destek versin ya da vermesin herkesle görüşmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Görüşmelerde, bütün itirazları, destekleri, önerileri sözlü ya da yazılı olarak aldıklarını ve hükümete ilettiklerini anlatan Özgürel, “Türkiye’de demokratik bir ortamda yaşıyoruz. Eksik de olsa bir demokrasi kültürümüz var. Yapılan protesto ve itirazları da bir hak olarak görüyoruz. Yeter ki bir birimize saygı içinde itirazlarımızı seslendirelim” şeklinde konuştu. Özgürel, ayrıca heyet başkanı Tarhan Erdem’in önceki gün yapılan temaslar sırasında yorulduğu için otelde dinlendiğini, bu nedenle toplantıya katılamadığını belirtti. Erdem’in İstanbul’a döndüğü öğrenildi.
Dolmabahçe’deki toplantı ile ilgili de bilgi veen Özgürel, “Sayın Başbakan, anayasanın giriş maddesinin nasıl olacağı konusunda AK Parti’nin hazırlık metnini, bir paragraflık metni okudu. Kişisel kanaatim son derece uygun, doğru bir metin olmuş” diye konuştu.
DİĞER HEYETLER DE ÇALIŞIYOR
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker ile grup üyeleri Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mehmet Oçum, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt ve Mahmut Arslan Bingöl Üniversitesi’nde öğretim görevlileri ve öğrencileriyle bir araya geldi. Grup üyeleri, öğrencilerin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.
BELGİN’İN AİLESİNE ZİYARET
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu üyeleri daha sonra, 2 yıl önce çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atlayarak hayatını kaybeden Hatice Belgin’in ailesini ziyaret etti.
Grup Başkanı Can Paker ile üyeler Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker ve Mahmut Arslan, 29 Ekim 2011’de çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atlayarak hayatını kaybeden Belgin’in, ailesiyle görüştü.
Grup üyeleri, saldırıda eşi Hatice ile oğlu Veysel Belgin’i kaybeden Kadri Belgin’i dinledi.
“BİZİM KİMSEYE KİNİMİZ YOK”
Kızları Ceylan ve Hazal’ın da hazır bulunduğu görüşmede, çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini aktaran Kadri Belgin, “Bizim kimseye kinimiz yok. İlk günden bağrımıza taş bastık, metanetimizi koruduk. Ne bağırdık, ne çağırdık. Sessizliğimizi koruduk. Her şeyi devletin güvenlik güçlerine, siyasetçilerine bıraktık. Eğer ülkeye barış gelecekse tekrar sessizliğimizi koruyacağız” dedi.
Bingöl’de, 29 Ekim 2011’de terör örgütü PKK mensubunca düzenlenen intihar saldırısında, 4 çocuk annesi Hatice Belgin ile oğlu Veysel Belgin ve Mehmet Çibuk hayatını kaybetmişti. Saldırı anında canlı bombayı fark ederek üzerine atlayan Hatice Belgin, birçok kişinin ölümünü önlemişti.
STK BULUŞMASI
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu da Başakşehir’de çeşitli STK’larla buluştu. Toplantıda konuşan Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Mustafa Armağan, “Bu ülkenin kurulması için Lozan’a, ‘Biz Türklerden ayrılmayacağız. Türklerle et ve tırnak gibi birbirimize yapışmışız. Bizi birbirimizden ayıramayacaksınız’ diye telgraf çeken o Kürt beylerinin ulaştığı şuur düzeyini unutmamalıyız” dedi. Grup üyesi Yücel Sayman ise, “Seyirci olmaktan çözüm sürecinin kaderini tayin eden kişiler haline gelmek, çok önemli ancak o kadar da kolay değil” dedi. Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut ise, “Biz kendimizi daha çok diyalog oluşturucu bir grup olarak görüyoruz. Süreç, başında belki çok iyi tanıtılamadı, bu yüzden de farklı anlayışlar ortaya çıktı. Bizim insanları ikna etmek gibi bir misyonumuz yok” diye konuştu. Korkut, sürecin tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.
VEBALİNİ KİMSE ÜSTLENEMEZ
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu üyesi Hülya Koçyiğit ise Gaziosmanpaşa’da kadınlarla bir araya geldi. Burada konuşan Koçyiğit, “Böyle bir fırsat Türkiye’nin önüne gelmişken bunu değerlendirmemek, neticelendirmemek mümkün değil. Bunun vebalini kimse üstlenemez. Dilerim ki diğer  siyasi partiler de bu barışın tesis edilmesi için katkıda bulunur ve bütün ülkeye mal olan bir barış olur” dedi.
DESTEK UMULANDAN YÜKSEK
Çözüm sürecini değerlendiren Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez ise, “Ben Karadeniz’deki desteğin umulandan çok daha yüksek olduğu kanaatindeyim. İnsanlara çarpıcı geliyor, bana da en başta çarpıcı geldi çünkü neticede terör örgütünün elebaşısını, İmralı’yı muhatap alıyorsunuz ama sonuç eğer çözümse, silahların susmasıyla, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne daha fazla katkı  sağlayacaksa o zaman Başbakanın dediği gibi baldıran zehri içerek de bu süreci başlatmak lazım. Sürece yönelik desteğin bu ölçüde yüksek olacağını tahmin etmiyordum, bu kadar yüksek olması beni sevindirdi” diye konuştu.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor