AKİT MENÜ

Gündem

‘Karma eğitime son verilsin’

Akit’e konuşan STK temsilcileri, karma eğitimden vazgeçilmesi halinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde eğitim kalitesinin yükseleceğini, bunun çözüm sürecine olumlu katkısının olacağını ifade ederek, okullardaki başörtüsü sorununun da çözüleceğini düşünüyor

2013-05-11 21:24:08

RAMAZAN ALKAN / YUNUS DİLMAÇ - ANKARA
Karma eğitim politikası tepki çekmeye devam ediyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde aileler karma eğitime güvenemiyor. Batman’dan bir aile şöyle diyor: “Kızımız evlenme çağına geldi ve biz kızımızın erkeklerle aynı ortamda eğitim almasını istemiyoruz.”
Akit’e konuşan Eğitim-Bir-Sen temsilcileri, karma eğitimden vazgeçilmesi halinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde eğitim kalitesinin yükseleceğini, bunun çözüm sürecine olumlu katkısının olacağını ifade ederek, okullardaki başörtüsü sorununun da çözüleceğini düşünüyorlar.
BÖLGENİN GERÇEKLERİNE GÖRE EĞİTİM ANLAYIŞI  
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, karma eğitim politikasından vazgeçmeyen Milli Eğitim Bakanlığı’na yüklenerek, bölge insanının yıllardır devlet ve hükümetler tarafından hor görüldüğünü söyledi. Karma eğitimin toplumun değerlerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Memiş, “Veliler kız çocuklarını okula göndermek istemiyorlar. Kız ve erkek meslek liselerinin bölgede yaygın bir şekilde açılmasının bölgeye çok büyük bir faydası olacak ve veliler kız çocuklarını rahatlıkla okullara göndereceklerdir. Bölgenin gerçeklerinden hükümetin kaçmaması gerekiyor. Bölgenin gerçeklerine göre eğitim anlayışı uygulanmalı” dedi.
“BAŞÖRTÜSÜ SORUNU ÇÖZÜLÜR”
Karma eğitimden vazgeçilip kız ve erkeklerin ayrı okullarda eğitim aldıkları bir ortamda başörtüsü sorununun da ortadan kalkacağını dile getiren Yunus Memiş, “Okullardaki başörtüsü krizi karma eğitimden vazgeçilmesiyle birlikte bence tarihe karışacaktır. Kızlara ait bir okulda başörtüsü sorunu yaşanmaz” diye konuştu. Kız okullarının açılmasıyla birlikte ilerleyen zamanlarda kadınların sosyal hayatta ve aile ortamlarında daha aktif bir rol oynayacağını belirten Memiş, konuşmasının devamında şunları söyledi:  “Dünyanın çeşitli ülkelerinde karma eğitimden vazgeçiliyor. Amerika bile artık kilise eğitimine yönelmiş durumda. Orada kızlarla erkekler bir araya getirilmemeye çalışılıyor. Şimdi siz ateşle barutu bir araya getirip koyuyorsunuz, sonra da ‘aman ha rahat durun’ diyorsunuz. Böyle bir şey mümkün mü? Böyle bir şey maddenin doğasına aykırı.”
“ÇOCUK GELİNLERİN SEBEBİ KARMA EĞİTİM”
Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer de, çocuk gelinlerin arka planında karma eğitimin olduğunu söyledi. Değer şunları kaydetti: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki insanlar, yapıları itibariyle kız çocukları ergenlik çağına geldiğinde ‘karma eğitim nedeniyle’ okullara göndermek istemiyorlar. Mardin sıcak bir iklime sahip olduğu için buradaki kız çocuklarımız en geç 13-14 yaşlarında ergenlik çağına girmiş oluyor. Aileler de kızlarını böyle bir zaman diliminde okullara göndermiyor. Tabii okula gidemeyen kız çocukları da kısa bir süre sonra evlendiriliyor. Son zamanlarda medyada gündeme gelen çocuk gelinlerin arkasında bu var. Çocuk gelinlerin ana sebebi karma eğitim anlayışıdır.”
“KARMA EĞİTİM,
TOPLUMUN DEĞERLERİNE ÇOK UZAK”
Eğitim politikalarının dayatmacı olduğunu belirten Eyüp Değer, Türk eğitim anlayışının toplumun değerlerinin çok uzağında kaldığını söyledi. Bölgedeki eğitim seviyesinin düşük olmasının en büyük sebeplerinden birinin karma eğitim olduğunu söyleyen Değer, “Bölgede eğitimin gelişmesi ve iyi bir düzeye gelmesi isteniyorsa bir an önce bu karma eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerekiyor. Devletin, velilerin isteği doğrultusunda eğitim politikası düzenlemesi gerekiyor. Karma eğitim öğrencilerin ciddi olarak başarılarını düşürüyor. Bu da tabii bölgenin yapısına etki ediyor. Suç oranları artıyor. Sigara, alkol gibi zararlı madde kullanımının altında maalesef karma eğitim politikası önemli bir etken” dedi.
“SEÇME HAKKI OLSUN”
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı M. Şafi Özperk ise bölgedeki karma eğitimin olduğu liselerdeki durumun içler acısı olduğunu söyledi. Özperk, “Geçen gün bir aile kızlarını okula göndermek istemiyor, okul da zorunlu eğitim yüzünden aileye baskı yapıyor. Şimdi böyle bir durumda ne yapacaksınız? Aile diyor ki; ‘Kızımız evlenme çağına geldi ve biz kızımızın erkeklerle aynı ortamda eğitim almasını istemiyoruz.’ Velilerin karma eğitim konusunda seçme haklarının bulunması gerekiyor” diye konuştu. Hükümetin kademeli olarak karma eğitimden vazgeçmesini isteyen Özperk, bölgedeki erkek ve kız meslek liselerinin 28 Şubat sürecinden sonra kız ve erkek öğrenci alımına başladığını ve bu okullarda da bozulmaların olduğunu aktardı. Özperk, erkek ve kız liselerine karşı cinsten öğrenci alımının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.
 

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor