AKİT MENÜ

Ekonomi

Petrol aramada paradigma değişmeli

Türkiye’nin gelecekte enerji koridoru olmasının yanında ankonvansiyonel kaynaklar açısından potansiyeli yüksek. Uzmanlar ülkenin elinde bulundurduğu potansiyelden yararlanabilmesi için petrol ve doğalgaz arama politikalarında değişikliğe gitmesi gerektiğini belirtiyorlar.

2014-09-17 21:49:40

Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Şevket Ediger, Türkiye’nin ankonvansiyonel kaynaklar açısından potansiyeli olduğunu fakat bundan yararlanabilmesi için petrol ve doğalgaz arama politikalarında paradigma değişikliğine gitmesi gerektiğini söyledi.
Ediger, “Ben gerek Trakya’da gerek Güneydoğu’da çalışmış bir jeolog olarak Türkiye’nin ankonvansiyonel kaynaklar açısından bir potansiyeli olduğunu söyleyebilirim. Fakat Türkiye, 10 kat artan hidrokarbon arama ve üretim bütçesiyle orantılı bir başarı sağlayamadığına göre, arama politikalarında ciddi bir paradigma değişikliğine gitmesi gerekir” dedi.

KAYA GAZI UNUTULMASIN

Ediger, kaya gazı gibi ankonvansiyonel kaynakların arama ve üretiminde yüksek teknoloji ve sermayeye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu alanda bir başarı için Türkiye’nin konunun üzerine ciddiyetle eğilmesi gerektiğini belirtti. ABD’de gerçekleştirilen “kaya gazı devrimi”nin diğer ülkelerde tekrarlanamadığının altını çizen Ediger, Türkiye’deki çalışmaların daha çok özel şirketlerin tecrübeleri ışığında yürütüldüğü değerlendirmesinde bulundu.
Ediger, Türkiye’nin 15 yıllık enerji merkezi olma politikasında yapması gerekenler olduğuna dikkati çekerek, bu konuda ilk yapılması gerekenlerin enerji borsalarının kurulması ve elektrik fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirlenmesi olduğunu ifade etti.

TANAP’LA YÜRÜNEBİLİR

TANAP’la enerji merkezi olma adına Türkiye’nin önemli bir adım attığını vurgulayan Ediger, “Türkmen gazının Azeri gazı ile birleşerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesinin Türkiye’nin önemini artıracak bir gelişme olacaktır fakat kısa vadede Çin enerji pazarının önem kazanması ve Rusya’nın iletim hatlarındaki tekele yakın konumu gibi büyük engellerin aşılması gerekmektedir” diye konuştu. Ediger, istikrar ve güvenlik konularının enerji merkezi olma noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin enerji merkezi olma amacına katkı yapmasının önündeki en büyük engelin Irak’taki istikrarsızlık olduğunu kaydetti.

YATAY ARAMA STİLLERİ GELİŞTİREBİLİR

Türkiye’de petrol çıkaran ABD’li şirket TransAtlantic Petroleum’un Başkan Yardımcısı Lee Muncy, Türkiye’nin hidrokarbon rezervinin bilinenden çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Muncy, Ocak 2014 itibariyle Türkiye’nin bilinen 295 milyon varil petrol ve 241 milyar metreküp doğalgaz rezervinden çok daha fazla potansiyele sahip olabileceğini ifade etti. Muncy, özellikle yatay arama teknolojilerinin geliştirilmesiyle büyük kayalar ile göllerin altlarına da erişilebileceğini belirtti.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık