AKİT MENÜ

Gündem

Reyhanlı saldırısı ‘Acilci’ tezgahı

Reyhanlı katliamının emrini verdiği tespit edilen THKP-C Acilciler Grubu elebaşısı Mihraç Ural, 1980’den beri Suriye’de Esed’in yanında yer alıyor. Ural, Hatay’ı Türkiye’den koparmayı amaçlıyor.

2013-05-13 22:40:21

EROL METİN/ANKARA
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 46 kişinin hayatını kaybettiği katliamın Mihraç Ural liderliğindeki THKP-C Acilciler Grubu tarafından gerçekleştirildiği tespit edilirken, bu hain saldırıyla Katil’in zulmünden kaçan mültecilerle Türk vatandaşları karşı karşıya getirilmek istendi. Özellikle sosyal medya ve bazı siteler üzerinden yapılan “saldırıda Özgür Suriye Ordusu mensuplarının parmağı olduğu” şeklindeki dezenformasyonla buna zemin hazırlanmaya çalışıldı.
YARALILARI KURTARMALARI ENGELLENDİ
Saldırının ardından örgüt yandaşları ve provoke edilen Hataylı gençlerin, Suriyeli mültecilere saldırdıkları ve “Bir tek Suriyeli burada bırakmayacağız” diye bağırdıkları öğrenildi. Reyhanlı sokaklarında cirit atan bazı şahısların, yaralıların yardımına koşan vatandaşları engellemeye çalıştıkları da gelen bilgiler arasında.
HATAY’DA HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR
Hatay’ı kana bulayan saldırının emrini veren THKP-C Acilciler Grubu’nun elebaşısı Mihraç Ural, 1980’den bu yana Suriye’de Esed’in yanında yer alıyor. El Muhaberat’ın kontrolündeki Mihraç Ural’ın evi ve örgüt merkezi Nusayrilerin yoğun olarak yaşadığı Lazkiye’de bulunuyor. Aslen Hataylı olan Ural, emrindeki silahlı güçlerle Baas rejimine karşı mücadele eden muhalifleri hedef alıyor. Eşi Melek Fadıl’ın Hafız Esed’in kardeşi Cemil Esed’in sekreterliği yaptığı bilinen Ural, Hatay’ı Türkiye’den koparıp burada bir Nusayri devleti kurmayı amaçlıyor. Alevi-Sünni çatışması çıkarmayı hedefleyen Mihraç Ural ve yandaşlarının, Hatay’da aktif çalışmalar yürüttükleri bildiriliyor. Daha önce Ural’ın yönlendirmesiyle Hatay’ta Esed’e destek mitingi tertiplenmişti. Örgütün Türkiye’deki Nusayrilerden taban toplama amaçlı çalışmalar yaptığı kaydediliyor.
BANYAS’TA ESED’E KILAVUZLUK ETTİ
Öcalan’ı Suriye’de barındıran kişinin kendisi olduğunu savunan Ural’ın ismi Banyas katliamında da ön plana çıkmıştı. Katliamda oynadığı rol İngiliz Times gazetesi tarafından da işaret edilen Ural, emrindekilere yaptığı konuşmada Banyas’ta yol temizliği yapılması görüşünü dillendirmişti. Kendi halkını katleden Esed’e kılavuzluk eden Ural, Banyas’la ilgili konuşmasının yer aldığı videoda “Banyas, hainlerin denize açılmasını sağlayacak tek geçiş noktası. Acilen kuşatılması ve temizliğe başlanması gerekir. Suriye Mukavemeti’nin (Acilciler örgütünün Suriye’deki adı) misyonu kuşatma ve temizlik. Bu hafta içinde Banyas’ta vatani görevimizi yerine getirmek için sahaya inmemiz gerekiyor” diyordu.
ERDOĞAN VE EŞİNİ AĞLATTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Reyhanlı saldırısıyla ilgili bilgi verirken “Banyas katliamını kim yapmışsa dünkü saldırının arkasında da onların ayak izleri var” demişti. Banyas’ta üst üste yığılmış çocuk cesetlerinin kendisini ve eşini ağlattığını belirten Başbakan Erdoğan ise, “Banyas’taki manzara Kerbela’daki kadar acıdır. Katiller de en az Yezit kadar zalimdir” ifadelerini kullanmıştı.
MİHRAÇ URAL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Öte yandan; kendilerini “Suriye Devrim Platformu” olarak adlandıran bir grup, Suriye’de katliamlar yaptığını öne sürdükleri “THKP-C Acilciler” örgütünün elebaşısı Ural hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Mihraç Ural’ın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçları”  düzenleyen 76. maddesinden cezalandırılması istendi.

Bombalar Lazkiye’den
YİĞİT DOĞANER/ANKARA- Reyhanlı’daki vahşi saldırıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Yeni Akit’in edindiği bilgilere göre saldırganlar ilk hedef olarak bir mağazalar zincirinin Reyhanlı şubesini belirledi. Bombalı araçların mağazanın altındaki otoparka yerleştirileceği bilgisine ulaşan güvenlik güçlerinin 81 ilin valiliklerini uyarması üzerine organizatörler de plan değiştirerek malum kanlı saldırıyı gerçekleştirdiler.
17 KİŞİLİK EKİP
Bu arada bombalı eylemleri gerçekleştiren kişilerin toplam sayısının 17 olduğu öğrenildi. Bu kişilerin arasında sadece 1 Suriyelinin bulunduğu bildirilirken, gözaltına alınan 9 kişinin tamamı Türkiye kökenli. Halen aranmakta olan 8 şahıstan 3’ünün Suriye’ye geçtiği tespit edildi. Türkiye sınırlarında bulundukları sanılan 5 zanlının aranması ise tüm hızıyla sürüyor.
ARAÇLAR TÜRKİYE KAYNAKLI
Öte yandan saldırılarda kullanılan araçların Türkiye’den temin edildiği ortaya çıktı. Saldırılarda patlatılan araçların 2007 model 31 ARS 83 plakalı ve 2004 model 06 AH 6072 plakalı Ford Transit minibüsler olduğu belirlendi.
LAZKİYE’DEN REYHANLI’YA 1 TON C4
1 ton civarında olduğu sanılan C4 patlayıcılara monte edilen düzeneklerin Suriye kaynaklı olduğuna kesin gözüyle bakılırken, patlayıcıların menşei konusunda araştırmalar devam ediyor. Yayladağ yolu üzerinde minibüslere yüklendiği tespit edilen patlayıcıların Lazkiye’den Samandağ’a getirilmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor.
Saldırganlardan 9’u yakalandı
HATAY - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Reyhanlı’daki bombalı saldırılarla ilgili olarak, provokasyon peşinde koşanlara karşı dikkatli olunmasını istedi. Hatay’daki dostluk ve kardeşliğin tarihten bu yana din, dil, ırk ve mezhep ayırmaksızın sürdüğünü anlatan Lekesiz, 2 yıldan beri kardeşlik ilişkilerinin olduğu Suriye’de yaşanan olumsuzluklardan dolayı zorda kalan ve Türkiye’ye sığınan Suriyelilere insani ihtiyaçlar gereği sahip çıkıldığını vurguladı. Suriyelilerle Hatay’daki halkın birbirine düşmesini isteyenlerin olabileceğine dikkati çeken Lekesiz “Altını çizerek söylüyorum, bu menfur hadiseyi yapanlar bize sığınanlar, veya muhalifler değildir. Bunu yapanlar kendi içimizden, başka yerlerden irtibatlı kendi vatandaşlarımızdır. Bunların 9’u yakalanmıştır. Diğerlerinin takibi ciddiyetle yapılmaktadır” diye konuştu. Reyhanlılardan bugüne kadar gösterdikleri sağduyulu davranışları devam ettirmelerini isteyen Vali Lekesiz, bu konuda kent halkına teşekkür etti. Lekesiz, yaraların sarılması için gerekli işlemlerin en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor