AKİT MENÜ

Ekonomi

FED’in faiz açıklaması doları yine uçurdu

Dolar/TL, bankalararası piyasada 2,2353 seviyesine kadar çıkarak son altı ayın en yüksek seviyesini gördü.

2014-09-19 12:48:21

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önceki gün açıklanan kararları ve Başkan Janet Yellen’ın basın toplantısındaki söylemleriyle küresel piyasalarda dolara talebin artması, doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanmasına neden oldu. Dolar/TL, Fed kararlarının ardından güne 2,2239 seviyesinden başladıktan sonra yukarı yönlü seyrini sürdürerek 2,2353 ile 25 Mart’tan bu yana gördüğü en yüksek düzeyine ulaştı.

Analistler, Fed’in beklentilerden önce faiz artırımına gidebileceği ve faiz artışının piyasa tahminlerinden hızlı olabileceği endişelerinin, gelişen ülke varlıklarıyla birlikte TL varlıkları üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, euro/TL’nin de euro/dolar paritesindeki düşük seyre karşın dünkü kapanışa göre yüzde 0,6 artışla 2,8827’ye kadar yükseldiğine dikkati çekiyor.

FED SÖYLEM DEĞİŞTİRDİ

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Fed kararlarında asıl önemli noktanın 2015 yılına ilişkin faiz beklentilerinin yukarı çekilmesi olduğunu vurguladı. Bu nedenle dolarda yukarı yönlü hareket görüldüğünü anlatan Karabulut, diğer taraftan Yellen’ın şahinleşen bir söylem değişikliği bulunduğuna işaret etti.

Karabulut, “Yellen, faizlerdeki artışı ekonomik aktiviteye bağladı ve belli bir kıstas vermedi. Biz bundan, ABD’de açıklanacak her iyi veri, özellikle gelişen piyasalarda sert hareketlere neden olabileceği anlamını çıkarttık. Cari açığı yüksek ve kırılgan beşli olarak adlandırılan ülke piyasalarında ciddi hareketlenmelere neden olabilir” diye konuştu.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık