AKİT MENÜ

Ekonomi

IMF kamburundan kurtulduk

Hazine, IMF’ye borcunun son taksit ödemesini bugün (dün) itibariyle yaptı. Böylece Türkiye, 52 yıllık borcunu sıfırlamış oldu. Türkiye, Uruguay ve Filipinler ile birlikte IMF ile en çok anlaşma imzalayan 3 ülkeden biri oldu. Türkiye’nin IMF ile 1961’de ba

2013-05-14 21:17:46

ANKARA
Türkiye, 1947’de üye olduğu, 1961’de ilk kaynak sağladığı Uluslararası Para Fonuna  (IMF) borcunu, mali ve siyasi istikrarı ile bütçe disipliniyle elde ettiği güç sayesinde 52 yılın ardından bugün (dün) bitirdi.
Derlenen bilgilere göre, Türkiye 1947’de İsmet İnönü döneminde tanıştığı IMF ile bugüne kadar 19 stand-by anlaşması yaptı. Fonla son anlaşmasını 2005’te imzalayan dönemin hükümeti AK Parti, 2008 yılında IMF ile stand-by anlaşması yapmama kararı aldı.
Türkiye’nin yarım asırdan fazla süren IMF borç sarmalına 8 cumhurbaşkanı ve 38 hükümet şahitlik etti. Ülke, 2014-2016 döneminde İcra Direktörlüğü üstleneceği IMF’den bugüne kadar 50 milyar doları aşan kaynak kullandı. Türkiye böylece, Uruguay ve Filipinler ile birlikte IMF ile en çok anlaşma imzalayan 3 ülkeden biri olarak kayıtlara geçti.
IMF ile 52 yıl içinde gerçekleştirdiği stand-by anlaşmalarına bakıldığında, pek çoğunun bitmesi gereken zamandan önce başarılamadan sona erdiği görülüyor.
Türkiye ilk stand-by anlaşmasını 1 yıllık süresiyle 1 Ocak 1961’de yaptı. Bu tarih aynı zamanda Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin de başladığı döneme rastlıyordu.
Uzun süre kısa vadeli anlaşmalarla IMF ile ilişkisini sürdüren Türkiye, en zorlu anlaşmasına 2001 krizinden sonra imza attı. Başbakanlığını Bülent Ecevit’in yaptığı 57. Hükümet, uzun görüşme ve pazarlıklar sonucunda fondan 19 milyar dolarlık kredi aldı.
Türkiye, IMF ile stand-by anlaşması yapmama kararı aldığı 2008 yılından sonra ise ekonomide başarılı performans sergiledi.
Hazine, IMF’ye borcunun son taksit ödemesini bugün (dün) itibariyle yaptı. Böylece Türkiye, 52 yıllık borcunu sıfırlamış oldu.
TÜRKİYE, EN YÜKSEK
KATKI SAĞLAYAN 23. ÜLKE
Türkiye bu yeni dönemde IMF’ye 5 milyar dolarla 39 ülke içerisinde en büyük katkıyı sağlayan 23. ülke olacak. Geçen yıl temmuz ayına kadar Fonda toplam 456 milyar dolar birikmişti.

Babacan tuşa bastı, IMF’ye borç kapandı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Tarihi bir günü yaşıyoruz. Bugün, yaklaşık 19 yıldan sonra Türkiye’nin IMF’ye borcunun sıfırlandığı tarih. 14 Mayıs valörlü bu transferleri biraz önce gerçekleştirdik. Ülkemiz IMF’ye kredi sağlayan ülkeler grubuna girdi. Toplamda 5 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduk. Bundan sonra buradan bir transfer yapmamız gerekirse, borç ödeme transferi değil, IMF’ye kredi verme transferi olacak” dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, 2013’ün Türkiye ekonomisi için her alanda özel bir yıl olduğunu belirtti.
Babacan, geçen yıl sonu itibarıyla 44 yılın en düşük enflasyonun rakamının görüldüğünü hatırlatarak, yine bu yıl içerisinde Hazine’nin borçlanma faizlerinin tarihin en düşük seviyesine indiğini, yüzde 5’in dahi altını gördüğünü söyledi.
Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da ülke adına çok sevindirici bir ana şahitlik ettiklerini belirterek, IMF’ye borcun kapanmasının “hayırlı, uğurlu olması” dileğinde bulundu.
 

Yorumlara Git

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli