AKİT MENÜ

Ekonomi

Kayıtdışılığa neşter

Başbakan Davutoğlu, en geç kasım ayı itibariyle kayıtdışı ekonomiyle mücadele stratejisinin açıklanacağını, alın teriyle gelen vergi gelirlerinin en doğru yerde, en verimli şekilde kullanımının sağlanması için iki ayaklı önemli bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Başbakan, devletin belli alanlardan da çekilmesinin zaruri olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Önümüzdeki ekim ayı muhtemelen, en geç Kasım ayında inşallah kayıt dışı ekonomi ile mücadele stratejimizi açıklayacağız. Yılsonuna doğru da bütün bu çalışmaları tamamlayıp, kamu emlaki ve kamuda yapılacak tasarrufla da ilgili nihai bazı adımlar atacağız” dedi.

Davutoğlu, Devlet Malzeme Ofisi’nde, Maliye Bakanlığı Bilgilendirme Toplantısı ile Orta Vadeli Program ve 2015 Bütçesi Sunumu’nun ardından açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanlığının performansının, ülke ekonomisi ve Türkiye için hayati önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, “O bakımdan düşündüğümüzden daha uzun ve daha detaylı bir şekilde konuları ele alma imkanı bulduk. Tabii burada iki hedef söz konusu, birisi Maliye Bakanlığı çerçevesinde yapılan çalışmaları bizzat görmem ve bizzat bilgi almam, ikincisi de Anayasal olarak 17 Ekim’de bütçemizin sunulması lazım, bütçeyle ilgili de ayrı bir birifing aldım” diye konuştu. Toplantıda “mali kaynakları nasıl artıracağız?” ve “harcarken nasıl tasarruf edeceğiz?” başlıklarının ele alındığını aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

DÜRÜSTLER CEZALANDIRILMASIN

“Kaynaklarımızın önemli bir kısmı, vergi gelirlerinden geldiğini için, vatandaşların helal kazançlarından, alın terlerinden geldiği için en önemli husus, bunun vergi adaleti bağlamında bütün toplum kesimlerine eşit şekilde yayılmasını sağlayacak birtakım tedbirlerin alınması ki bu, kayıtdışı ile mücadeleyi önemli bir konu haline getiriyor. Kayıtdışı ekonomi olduğu zaman aslında birileri kar ediyor gibi görünüyor ama yani vergiden kar ediyor ama toplum geneline bakıldığında kayıt içi olup da dürüst çalışanlar, cezalandırılmış oluyor.”

Maliye Bakanı ile ekibine kayıt dışı ile mücadele konusunda bir stratejik plan hazırlamaları talimatı verdiğini dile getiren Davutoğlu, gelecek birkaç ay içinde kayıtdışı ekonominin kayıt içine alınması ve kayıt dışı ekonominin oranının düşürülmesi için çok ciddi bir çalışma yapacaklarını anlattı. 

Davutoğlu, “Bir taraftan kayıtdışı ekonomi kalmayacak şekilde bir strateji, diğer taraftan kamuda hem israfları minimize edecek ve kamunun elindeki atıl bütün kapasiteyi, ben Milli Emlak’tan sayısal rakamları istedim. Eski tabirle idareli kullanılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.  Özelleştirme konusunu da ele aldıklarını bildiren Başbakan Davutoğlu, “Devletin belli alanlardan çekilmesi artık bir zarurettir. Şans oyunları alanından tümüyle çekilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlara Git

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam

Ülke olarak çileden çıkmıştık! Yunanistan Türkiye kararını duyurdu: Bir daha tekrarlanmayacak

Saadet Partili isimden kan donduran 15 Temmuz sözleri

Türkiye’den BM’ye İsrail çağrısı: Derhal harekete geçilmeli!

Korkulan olmak üzere! Shell çekilme kararı aldı