AKİT MENÜ

Ekonomi

Faiz lobisine kapak

Faiz indirimlerine ‘döviz yükseliyor’ diye muhalefet eden faiz lobisi, bu defa ters takla oldu. Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasına rağmen doların aşırı değerlenmesi, faiz destekçilerinin savını boşa çıkardı. TCMB ise dolara, satış ihalesinde miktarı yükselterek müdahale etti.

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası piyasalarda güçlenen ABD Doları’nın hızını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirmemesine rağmen ancak müdahale ile kesebildi. 2,30’lara kadar yükselen dolar ancak 2,26 liranın altında sakinledi.

Faizle döviz arasındaki ilişkinin, faiz lobisinin abarttığı kadar olmadığı yolunda yorumlar yapan analistler, TCMB’nin faizleri sabit tutmasına rağmen dolardaki sert çıkışın bu zamana kadar yapılan faiz propagandalarını boşa çıkardığını söylediler.

BU KADAR YÜKSELMEMİŞTİ

Faiz indirimlerine ‘Döviz yükseliyor’ diye karşı çıkan faiz lobisinin doların yükselişi karşısında şaşırdıklarını belirten analistler, geçmişteki faiz indirimlerinde dahi doların bu kadar yükselmediğine işaret ettiler. Analistler, ABD’de beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin yanında ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin faiz artırımının piyasa tahminlerinden önce başlayabileceğine yönelik uyarılarıyla doların yükseldiğini belirttiler.

MERKEZ’DEN SERT ÇIKIŞ

Piyasada doların 2,30 lira seviyelerine yönelmesi üzerine TCMB günlük döviz satım ihalesinde tutarı en az 40 milyon dolara yükseltti. Bunun üzerine dolar birden 2,26 liranın altına geldi.

Analistler, teknik olarak 2,2650 ve 2,2880’in direnç konumunda olduğunu, bu seviyelerden satışların görülebileceğini ve 2,2300 - 2,2260’ın destek seviyeleri olarak öngörülebileceğini kaydettiler. Analistler, önceki gün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemesine rağmen karar metninde “güvercin tonda” ifadeler kullanmasının gelecek dönemde faiz indirimlerine gidebileceği beklentisini gündeme getirdiğini belirtiyorlar. Bu nedenle TL’nin dolar karşısında gelişmekte olan ülkelerden daha zayıf bir performans gösterdiği ifade ediliyor.

TCMB, piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, küresel piyasalarda ABD’de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin konut satışları ile devam etmesi ve ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin faiz artırımının piyasa tahminlerinden önce başlayabileceğine yönelik uyarıları ile dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında güçlenmeyi sürdürüyor.

Yorumlara Git

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam

Ülke olarak çileden çıkmıştık! Yunanistan Türkiye kararını duyurdu: Bir daha tekrarlanmayacak

Saadet Partili isimden kan donduran 15 Temmuz sözleri

Türkiye’den BM’ye İsrail çağrısı: Derhal harekete geçilmeli!

Korkulan olmak üzere! Shell çekilme kararı aldı