AKİT MENÜ

Ekonomi

90 milyar lira para alıyoruz havaalanı da yanında bonus

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, imzası atılan 3. havalimanı projesinin Türkiye’nin bütün göstergelerini değiştiren bir milat olduğunu belirterek, “Karşılığında ne verdiniz, diye soruyorlar, karşılığında bir çukur verdik, 90 mi

2013-05-20 20:06:04

ANKARA - İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının sözleşmesinin ön imzaları atıldı. Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen imza töreninde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak, Limak adına Nihat Özdemir, Kalyon İnşaat adına Cemal Kalyoncu, Kolin İnşaat adına Naci Koloğlu, Cengiz İnşaat adına Mehmet Cengiz, Mapa İnşaat adına Mehmet Nazif Günal sözleşmeyi imzaladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. havalimanı projesiyle ilgili, “Bu havalimanı projesi Türkiye’nin bütün göstergelerini değiştiren de bir milat olmuştur” dedi.
 3 Mayıs’ta İstanbul’un yeni havalimanının ihalesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yıldırım, havalimanının yapımına ilişkin 2. adımı da attıklarını belirterek, “Bu havalimanı projesi Türkiye’nin bütün göstergelerini değiştiren de bir milat olmuştur” dedi. İhale sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Bu ihale Türkiye’ye not artışı olarak dönecektir” dediğini hatırlatan Yıldırım, bunun 10 gün sonra gerçekleştiğini, Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında yerini aldığını söyledi.
Küresel krizle birlikte dünyanın ekseninin batıdan doğuya kaydığına işaret eden Yıldırım, İstanbul’un her geçen gün transfer merkezi olma özelliğini daha da öne çıkardığının altını çizdi.
34 ÜLKENİN MİLLİ GELİRİNDEN BÜYÜK
Projenin, Birleşmiş Milletler’e (BM) üye 193 ülkenin 103’ünün milli gelirinden, 34’ünün de milli gelirlerinin toplamından daha büyük olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin bir yıllık cari açığı kadar, IMF’den bugüne kadar alınan borçlar kadar büyük bir proje olduğunu vurguladı.
“Bunun karşılığında ne verdiniz” diye sorular sorulduğunu kaydeden Yıldırım, “Karşılığında bir çukur verdik, 90 milyar lira para alıyoruz. Bunun üstüne de muazzam bir havalimanını 25 sene sonra geri alıyoruz, o da bonus” dedi.
Havalimanı, İstanbul’un finans merkezi
olmasına büyük katkı sağlayacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, “İstanbul yeni havalimanı projesinin realizesi, tarih boyunca medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul’u, gelecekte önemli bir turizm ve finans merkezi yapmak hedefine büyük ölçüde katkı sağlayacak, bu hedefin gerçekleştirilmesi için adeta bir lokomotif görevi görecektir” diye konuştu.

Özdemir: Proje sadece bir yatırım değil
Türkiye için prestij projesidir

Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon ve Mapa Ortak Girişim Grubu (OGG) adına konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, inşaat ve altyapı alanlarında bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında elde ettikleri tüm deneyim ve birikimi bu projenin layıkıyla tamamlanması için sarf edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Projeyle ilgili tüm Türkiye’nin içi rahat olsun. İstanbul yeni havalimanı projesi, bizim için sadece bir yatırım projesi değil, Türkiye için her yönüyle bir prestij projesidir. Bu projeyi devletten beş kuruş para almadan inşa edeceğiz, 25 yıl işleteceğiz ve daha sonra tüm havaalanımızı tüm ekleriyle birlikte devredeceğiz.”

Yorumlara Git

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli