AKİT MENÜ

Ekonomi

Eximbank, marka yatırımlarını destekleyecek

Eximbank’ın orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisinin firma limitinin 50 milyon dolara kadar çıktığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, marka için yapılan harcamaları da bir yatırım olarak kabul ettiklerini söyledi. Babacan, i

2013-05-20 20:09:01

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ettiklerini belirterek, “Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi. Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte Eximbank uygulamaları konusunda Başbakanlıkta basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin istikrarı önceleyen politikaları sonucunda genel ekonomik verilerde özellikle son aylarda rekorlar kırıldığını ifade eden Babacan, geçtiğimiz yılın son 44 yılın en düşük enflasyon oranıyla kapatıldığını, Hazinenin borçlanma faizlerinin tarihin en düşük seviyelerini gördüğünü ve Türkiye’nin risk primlerinin tarihi düşük seviyelerde olduğunu bildirdi.
Özellikle geçen yıl ihracatta sağlanan yüksek oranlı artış ve iç talebe ilişkin uygulanan dengeleme politikası ile cari açığın bir yıl içinde 4 puan gibi ciddi bir düşüş gösterdiğine dikkati çeken Babacan, “Tüm bunların bir bakıma doğal bir sonucu olarak ihracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından biri olan finasman maliyetini, yani ihracat kredilerindeki faizlerin de yeniden bir gözden geçirilmesi kararını verdik. Yeni bazı uygulamalar ve yeni faiz oranlarını belirledik. Daha önceki rakamlara göre Eximkbank kredi faizleri daha önceki rakamlara göre yüzde 0.75 ile 2.25 arasında düştü. İhracat nakit kredilerine baktığımızda yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak” diye konuştu.
MARKA KREDİSİ YAYGINLAŞACAK
Babacan, Eximbank’ın verdiği nakit kredilere ilişkin vadelerin daha da uzatılacağını vurgularken, orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisinde  firma limitinin en son rakamlara göre 50 milyon dolara kadar çıktığını dikkat çekti.
Ali Babacan, bankanın marka kredisi programına da değinerek, “Marka kredisi programını yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz artık marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ediyoruz. Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank için de gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.
Çağlayan: Eximbank’ın yeni uygulamaları
ihracatçımız için bir can simidi olacak

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Eximbank’ın kredi faiz oranlarını indirmesi ve sunacağı yeni destekler konusunda, "Eximbank’ın yeni uygulamaları ve kredileri ihracatçımız için bir can simidi niteliği taşıyacak" dedi. Çağlayan, "Üreticimiz, kafasında başka riskler ve problemler taşımadan alacağını garanti edeceği bir yapı oluşurken diğer taraftan da yurtiçindeki alacaklar konusunda önemli kazanımlar getiriyor. Geçmişte Irak ve Libya’da bu tür problemler yaşandı. İhracatçılarımızın büyük bir çoğunluğu Eximbank’ın kendilerine sağlamış olduğu ihracat sigortasını maalesef kullanmıyorlar. Bu nedenle ciddi mağduriyetle karşı karşıya kaldılar" diye konuştu. AB ile ABD arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunu da değerlendiren Çağlayan, “AB ile ABD arasındaki anlaşma çok uzun sürer, zor olur ama Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın daha kolay olacağı kanaatindeyim” dedi.
 

Yorumlara Git

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli