AKİT MENÜ

Ekonomi

Bayram morali

Yıllık enflasyon nisan ayından bu yana sürdürdüğü çıkışına eylül ayında son verdi. TÜFE eylülde yüzde 8,86, ÜFE ise yüzde 9,84 artış kaydetti. Eylül enflasyonu aylık bazda TÜFE’de yüzde 0,14, ÜFE’de yüzde 0,85 oldu. Gıda dışı enflasyondaki iyileşme, düşüşte etkili oldu

Güncelleme Tarihi:

Tüketici enflasyonu eylül ayında beklentilerin altında yüzde 0,14 gelerek, yıllık bazda ağustostaki yüzde 9,5’ten yüzde 8,9 ile altı ayın en düşüğüne geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıkladı.

Buna göre, aylık bazda TÜFE yüzde 0,14, Yİ-ÜFE yüzde 0,85 artarken, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,84 olarak gerçekleşti.

Yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 9,23 ile İzmir oldu. TÜFE ağustosta yüzde 9,54, ÜFE’de yüzde 9,88 olarak gerçekleşmişti. AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, eylül ayında enflasyonun yüzde 0,48 düzeyinde gerçekleşmesini yılsonunda ise ortalama yüzde yüzde 9,24 bekliyordu.

EN FAZLA ARTIŞ LOKANTA VE OTELDE

TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 14,43 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Bunu, yüzde 13,95 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9,37 ile sağlık, yüzde 9,25 ile ev eşyası, yüzde 8,64 ile eğlence ve kültür izledi.

Ana harcama grupları itibariyle eylülde, aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,78 ile eğitim grubunda oldu. Endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,21, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,72, konutta yüzde 0,49, sağlıkta yüzde 0,42 artış görüldü.

Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2,44 ile giyim ve ayakkabı oldu.

ENFLASYON NİÇİN DÜŞÜYOR?

Tüm çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama izlendiğini ifade eden Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, eylül ayında, gıda enflasyonundaki yavaşlama ama daha çok da gıda dışı enflasyondaki iyileşmenin yıllık enflasyona düşüşte katkıda bulunduğunu belirterek, azalmaya devam eden kur etkisi ve düşen enerji fiyatlarının, enflasyondaki yukarı risklerin dengelenmesine yardımcı olduğunu söyledi. Tokalı, ekim ayında, elektrik ve doğalgaz zamlarının etkisini düşündüklerinde, yıllık enflasyonun tekrar yüzde 9 veya üzerine yükselmesinin mümkün olduğunu aktardı.

ÇİFT HANE ENDİŞESİ

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan da, “Enflasyon, önümüzdeki aydan itibaren, son yapılan doğalgaz ve elektrik zamları neticesi çift haneli rakamlara çıkabilir” ifadesini kullandı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin elektrik, su, doğalgaz, sağlık, gıda, eğitim ve haberleşme gibi temel ihtiyaçlarının yer aldığı ayrı enflasyon hesaplamasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Halihazır yöntemle belirlenen enflasyon rakamları, tüketici cephesinden gerçekçi görülmemektedir” dedi.

ŞAMPİYON YEŞİL SOĞAN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay zam şampiyonu yeşil soğan oldu. Yeşil soğanın fiyatı yüzde 12,61 artış gösterdi. Bu ürünü fiyatı yüzde 11,06 artan fındık içi ve fiyatı yüzde 11,05 artan marul izledi. En çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 10,58 ile tramvay ücreti, yüzde 10,10 ile patlıcan, yüzde 9,73 ile özel üniversite ücreti, yüzde 8,03 ile çocuk eşofmanı, yüzde 7,81 ile okul çantası, yüzde 7,25 ile yumurta ve yüzde 5,05 ile kuru kayısı yer aldı. Geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise limon geldi. Eylülde limonun fiyatı yüzde 32,41 düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 11,19 düşen balık ile fiyatı yüzde 10,30 azalan elma izledi.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam