AKİT MENÜ

Ekonomi

Lira’nın değer kaybı kötü bir şey değil

Yerel kurun değer kaybetmesinin ihracatçının elini kuvvetlendirdiğini vurgulayan ABD’li varlık yönetim şirketi TDG Portföy Yöneticisi Ayan, kur artışının ithalatı frenleyip, cari açık üzerinde otomatik ayar yaptığını, tüketicilerin de pahalı hale gelen ithal ürünleri bırakıp, yerli ürünleri tercih edeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi:

ABD’li varlık yönetim şirketi The Doman Group (TDG) Portföy Yöneticisi Öner Ayan, yerel kurun değer kaybetmesinin ekonomi için kötü bir şey olmadığını belirterek, “Bu durum öncelikle ihracatçıların işine yarar” dedi.

Ayan, bu sayede ihracatçıların ürettiği mamullerin dünyada daha rekabetçi fiyatlardan satılabildiğine vurgu yaparak, “Tabii ki burada şart üretimde kullanılan ara malzemelerin çoğunun yerel olarak satın alınması. Diğer yandan kur artışı ithalatı gemleyerek cari açık üzerinde otomatik bir ayar yapar. Tüketiciler daha da pahalı hale gelen ithal ürünler yerine yerli ürünleri tercih eder” şeklinde konuştu.

EKONOMİK GÖSTERGELERE OLUMLU YANSIR

Yerel kurun değer kaybetmesiyle aynı zamanda hazinenin ve yerli bankaların yerel kur üzerinden olan borçlarının dolar değerinin gerileyeceğini ve ekonomik göstergelere olumlu yansıyacağını anlatan Ayan, “İthalatçılar ve dövizle ara madde alan üreticiler bu durumdan şikayetçi olabilirler ama bir müddet sonra zaten kur düşer ve memnun olanlarla şikayetçi olanlar yer değiştirir. Şu anki durumda doların TL’ye karşı çok değerlendiğini düşünenlerin sayısı az değil. Dolar neredeyse 2014 Ocak sonunda tarihin en yüksek seviyelerine yaklaştı” dedi.

Ayan, yatırımcıların kararlarını bugüne göre değil yarın ne olacağına göre vermeleri gerektiğini ifade ederek, yatırımcıların piyasanın anlık hareketlerine katılıp spontane alım satım yapmamalarını tavsiye ettiğini söyledi.

 

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam