AKİT MENÜ

Gündem

‘Darbeci baro’ demek suç değil

Yargıtay, Zaman gazetesinin İstanbul Barosu’na “Darbeci Baro” demesi sebebiyle tazminata mahkum edildiği kararı bozdu. Mahkemenin kararında, “Haberin görünür gerçekliğe uygun olduğu” ifade edildi.

2013-05-23 17:32:52

HABER MERKEZİ
Yargıtay, İstanbul Barosu Başkanlığı’nın Zaman gazetesine açtığı “Darbeci baro” haberinde tazminat istemine ilişkin kararı bozdu. İstanbul Barosu, Zaman gazetesinin 29 Aralık 2010 tarihindeki sayısında 1 ve 16’ıncı sayfalarda yer alan “Darbeci Barodan Balyoz’a tam destek” başlıklı bir habere yer vermiş, bu haberin gazetenin internet sitesi olan Zaman online/gündem başlıklı bölümünde de aynı şekilde yayımlamıştı. Haberin başlığında ki “Darbeci Baro” nitelendirmesinin başlı başına baroyu küçük düşürmeye yönelik bir sövgü olduğunu belirten baro bu yazıda saygınlığı, kurumsal kimliği ve tüzel kişiliğinin rencide edildiği, basın özgürlüğü hakkının kötüye kullandığı belirtilerek manevi tazminat istemi ile dava açmıştı. Yargıtay’ın bu kararı ile birlikte ‘Darbeci baro’ tescillenmiş oldu.
OY BİRLİĞİYLE RET KARARI
Mahkeme baroyu haklı görerek tazminata hükmetmiş, ardından temyize giden Zaman gazetesi ise kararın bozulmasını istemişti. Zaman gazetesinin bu başvurusunun ardından Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin Oy birliğiyle aldığı kararda, “Yerel mahkemece açıklanan olgular gözetilerek, davaya konu haberin kamuoyunda Balyoz davası olarak bilinen davaya ilişkin bulunduğu, davanın ikinci duruşmasına davacı baronun yönetim kurulu başkan ve üyelerinin tam kadro ile katılması, duruşma salonunda sanık avukatlarının yanına oturmaları ve baro yönetiminin gözlemci olarak katıldıklarını ifade etmeleri ve duruşmada yaşananların haber konusu yapıldığı, davaya konu haber nedeniyle iftira ve hakaret suçundan yapılan şikayet üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, haberin görünür gerçekliğe uygun olduğu, gazetecilik tekniği gereği kamuoyunun dikkatini çekecek çarpıcı başlığın kullanıldığı, haberin içeriği ile ilgili mesajın başlıkla birlikte verilmesinin basının vazgeçilmez gereklerinden olduğu, kullanılan başlık ile yazının özünün birbirine uyumlu olduğu bu hali ile haberde hukuka aykırılık unsurunun bulunmadığı anlaşılmaktadır. Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilerek, istemin tümden reddedilmesi gerekirken, yerinde olmayan yazılı gerekçeyle istemin kısmen kabulü usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir” denildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ümit Kocasakal’ın başkanlığını yaptığı İstanbul Barosu, 28 Aralık 2010 tarihinde Balyoz davası sanıklarına destek için Taksim’e yürüyüş yapmış, Genç Siviller isimli sivil toplum kuruluşu da baro üyelerini meydandaki bir otele astıkları “Darbeci baro Taksim’e hoşgeldin” pankartıyla karşılamıştı. Zaman gazetesi ise bu haberi, “Darbeci barodan Balyoz’a tam destek” şeklinde okuyucularına duyurmuştu. Ancak baro tarafından bu nitelendirmeyi kullanan gazetelere davalar açıldı.

Yorumlara Git

Nobel ödülü varmış! Adı Pamuk tavrı sert

Mansur ve Özgür'e karşı ayaklandı! Ekrem İstanbul'u terk etti

Benzine büyük zam! Salı günü pompaya yansıyacak!

Seçil Erzan davasında tahliye kararı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı! Türkiye ile KKTC arasında yeni dönem