AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye rüzgârı

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki basamak artırarak “BBB-”ye yükseltti. Böylece Türkiye’nin kredi notu, Fitch ve Moody’s’in ardından JCR tarafından da “yatırım” yapılabilir se

2013-05-23 19:52:09

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuya ilişkin son dönemde yapılan not artışlarının, basiretli ve tutarlı ekonomi politikalarının kararlılıkla uygulanmasının bir sonucu olduğuna dikkati çekti. Babacan ayrıca, üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun birden Türkiye’ye “yatırım” seviyesinde kredi notu vermesinin Türkiye’nin ulaştığı güçlü ve dengeli ekonomik yapının dünyada ne kadar geniş bir takdir kazandığını gösterdiğini de ifade etti. Başbakan Yardımcısı Babacan, “Bugün yapılan not artışı, ülkemizin başta Japonya olmak üzere pek çok piyasaya erişimini kolaylaştıracak ve ülkemize olan yatırımcı ilgisini artıracaktır. Bu, şunun da bir somut ifadesi; uygulamakta olduğumuz istikrarı ve güveni önceleyen politikaların sonuç verdiğini görüyoruz” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
Uluslararası Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) Türkiye’nin kredi notunu “BB”den, “BBB-”ye, “yatırım yapılabilir” ülke seviyesine yükseltti. Not görünümü ise “durağan” olarak belirlendi. JCR’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin küresel krizin etkilerinden olumlu şekilde ayrışmayı başardığına işaret edilerek, “Türkiye net ihracatını artırırken, 2012’de işsizlik oranını azalttı ve büyüme potansiyelini güçlendirdiğini gösterdi. Ülkenin millî gelir seviyesi gelişmekte olan Asya ekonomilerinden büyük oldu.
Türkiye’nin uluslararası konumu Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da giderek yükseliyor” değerlendirilmesine yer verildi. Türkiye’yi ilk kez “BBB” ile 1994 yılında notlandıran JCR, bugüne kadar ülkenin notunu 18 kez değiştirmiş oldu.
TÜRKİYE’YE SICAK PARA AKACAK
Geçen yıl kasım ayında Fitch’in, geçtiğimiz günlerde de Moody’s’in ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından dün de JCR’nin Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle uluslararası fonların hızla ülkeye girmesi bekleniyor. Ekonomi kurmayları, not artırımını, Türkiye’nin güçlü ve dengeli ekonomik yapısına bağlarken, ekonomistler, not artırımının ardından Asya bölgesinden Türkiye’ye önemli miktarda fon girişi yaşanabileceği görüşünde birleşiyor.
ÇAĞLAYAN: BUNLAR BAHAR,
YAZI BEKLEYİN
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise bu not artışının Japon piyasasından Türkiye’ye fon girişlerini kolaylaştıracağını belirterek, bunun doğru, gecikmiş ve devamı gelmesi gereken bir süreç olduğunu vurguladı. Sodex Ankara 2013 fuarının açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çağlayan; “Ekonomik ve siyasi istikrarın, krizden pozitif ayrışan bir ülke olmanın avantajını yaşıyoruz. Türkiye’nin aldığı notlar bahar dönemi yaşadığımızı gösteriyor. Daha yazı bekleyin” dedi.

Yorumlara Git

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!