AKİT MENÜ

Ekonomi

Bu ortamda % 5,7’lik cari açık iyi rakam

2013 yılında cari açığın yüzde 7,9 ile kapatıldığını hatırlatan Babacan, geçen yılki Orta Vadeli Program’da yüzde 6,4 oranında cari açık öngörüldüğünü, ancak bugün gelinen noktada yıl sonu cari açığın jeopolitik risklere rağmen GSYİH’nin yüzde 5,7 seviyesi olan 46 milyar dolara gerileyeceğini gösterdiğini söyledi

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / ANKARA - Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015 için yüzde 4, 2016 ve 2017 yılları için de yüzde 5 büyüme beklediklerini söyledi.

2014 yılını 46 milyar dolar seviyesinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre yüzde 5,7 cari açıkla kapatmayı öngördüklerini bildiren Babacan, cari açığı 2017 sonu itibarıyla yüzde 5,2’ye indirmeyi beklediklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı Babacan, yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 9,4 olduğunu bildirdi.

BU YIL DAHA DENGELİ BÜYÜDÜK

Babacan,  2014 yılı gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) büyüme oranını yüzde 3,3 olarak beklediklerini söyledi. 2013 yılının  yüzde 4,1’lik büyüme rakamı ile tamamlandığını anımsatan Babacan, bu rakamın Avrupa’nın en hızlı büyüme oranı olduğunu ifade etti. Bu yıl için öngörülen yüzde 3,3’lük oranın da yine Avrupa’daki en yüksek büyüme oranlarından biri olacağını beklediklerini belirten Babacan, 2015 yılında yüzde 4, 2016 ve 2017 yıllarında da yüzde 5’lik büyüme hedeflediklerini söyledi. Orta Vadeli Program’da kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 yılı sonunda ise 12 bin 229 dolar olması öngörüldü.

CARİ AÇIK DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

Bakan Ali Babacan, büyümenin yanında en önemli  ekonomik göstergelerden bir tanesinin de cari işlemler dengesi olduğunu belirtti. Geçen yıl ki OVP’de 2014 için cari açığı yüzde 6,4 beklediklerini hatırlatan Babacan, bugün itibarıyla bakıldığında yüzde 5,7’lik bir cari açıkla bu yılı kapatmayı beklediklerini söyledi. İhracat yapılan çevre ülkelerdeki jeopolitik riskleri  ve ülkelerdeki çatışmaları hatırlatan Babacan, “Hele hele 2013’te gerçekleşen cari açığın yüzde 7,9 olduğunu hatırlayacak olursak 5,7’lik rakam bütün bu şartlarda iyi bir rakam. Bunun da yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Program dönemi boyunca cari açığı kademe kademe düşürmeye devam ederek program sonunda yüzde 5,2 gibi bir rakamla 2017’yi tamamlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Babacan, bu yıl ihracatın 160 milyar doları geçmesini beklediklerini kaydederek, “Bu, yılbaşında koyduğumuz hedefin biraz altında. Asıl sebep Rusya, Ukrayna ve Irak’a olan ihracatımızın jeopolitik nedenlerle beklenenin altında kalması. Öte yandan Avrupa’ya olan ihracatımız da beklenenin üzerinde performans gösteriyor. İthalat rakamlarının, yılbaşında beklenenin oldukça altında kalarak, 244 milyar dolarla kapanacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Turizm gelirlerinin 30 milyar dolara yaklaştığına değinen Babacan, 46 milyar dolarlık cari açıkla 2014’ü tamamlamayı öngördüklerini bildirdi. Babacan, 2015 yılı için 472,9 milyar liralık Merkezi Yönetim Bütçesi hedeflediklerini kaydetti.

BÜTÇE FAİZ DIŞI DENGEYLE UYUMLU

Başbakan Yardımcısı Babacan, yıl sonu itibariyle program tanımlı toplam kamu faiz dışı dengesinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranının yüzde 0,4 olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Dünyada faiz dışı fazla veren ülke sayısının çok sınırlı olduğuna dikkati çeken Bakan Babacan, Türkiye’nin bu az sayıda ülkeden biri olduğunu dile getirdi. Geçen yıl bu rakamı yüzde 1 olarak öngördüklerini kaydeden Babacan, bunun yüzde 0,4’e çekilmesinin enerji KİT’lerinden kaynaklandığını, merkezi hükümet bütçesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade etti.  Gelecek yıl için faiz dışı fazla hedefinin yüzde 1,2 olduğunu belirten Babacan, TBMM’ye gönderilecek bütçenin bu faiz dışı dengeyle uyumlu olduğunu vurguladı. Babacan, 2016 için yüzde 1,5, 2017 için de yüzde 1,8’lik bir faiz dışı fazla hedeflerinin bulunduğunu açıkladı.

Dünya ticaretinin büyümesine karşılık gelişmekte olan ülkelerin yavaşlayacağına işaret eden Babacan, “Uluslararası Para Fonunun açıkladığı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’na bakıldığında dünya ticareti 2014 yılında yüzde 3,8 büyüyebilecek, gelecek yıl da yüzde 5, halbuki geçen sene bu döneme baktığımızda bu yıl dünya ticaretinin 4,9, gelecek yıl da 5,4 büyüyeceğini bekliyorduk. Geçen yıla göre dünya ticaretindeki büyüme beklentileri hem 2014, hem de 2015 için aşağı doğru revize edilmiş durumda” diye konuştu. Babacan, ABD ekonomisindeki durumun Türkiye’yi likidite açısından ilgilendirdiğine değinirken Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın da zayıf ve kırılgan olduğuna dikkati çekti ve Avrupa’da deflayon riskinin arttığını kaydetti.

GEREKİRSE BDDK AÇIKLAMA YAPAR

Babacan toplantı sonunda soruları cevaplarken, bankalara yönelik haberlerin etkilerini değerlendirdi. Babacan, “Bankacılıkla ilgili söylentilere bakmayın, gerçeklere bakın, derim. Gerçekleri de ancak yetkili kişiler ve kurumlar söyler. Onun haricinde kim olduğu belli olmayan, internet sitesinde gösterilip kaçırılan, sosyal medyada isimsiz dolaşan şeylere tabii ki itibar etmemek lazım. Gerçekleri kim söyleyecek; Merkez Bankamız, BDDK’dır. Özellikle BDDK banka banka daha iyi analiz yapar. Gerektiğinde BDDK Başkanı çıkar bir açıklama yapar. Bunun haricindeki hiçbir şeye güvenmeyin, derim” dedi. Babacan, Hazine Müsteşarlığı için bir isim belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine yeni bir isim belirleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

10. KALKINMA PLANI'NDA YAPISAL REFORMLAR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 10. Kalkınma Planı içinde yer alan yapısal reformların ana başlıklarını şöyle sıraladı:
Üretimde verimliliğin arttırılması. İthalata olan bağımlılığın azaltılması. Yurtiçi tasarrufların arttırılması ve israfın önlenmesi. İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması. Kamu harcamalarının rasyonelleşmesi. Kamu gelirlerinin kalitesinin arttırılması. İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi. İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi. Kayıt dışı ekonominin azaltılması. İstatistiki bilgi altyapısını geliştirme. Öncelikli teknoloji alanlarında ticarileşme. Kamu alımlarıyla ilgili teknoloji geliştirme ve yerli üretim. Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi. Enerji verimliliğinin geliştirilmesi. Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi. Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm. Taşımacılıktan lojistik anlayışına dönüşüm. Temel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi. Sağlıklı yaşam ve hareketlilik. Ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması. Rekabetçiliği ve sosyal durumu geliştiren bir kentsel dönüşüm. Kalkınma için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam