AKİT MENÜ

Gündem

Bunun adı nankörlük

2002 yılında iktidara gelen AK Parti, bölgenin kalkınması için devletin tüm imkanlarını seferber etti. 12 yıllık iktidar döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerine yapılan yatırımlar toplamı, 50 milyar TL’ye yaklaştı. Bölgenin toplam yatırım programından aldığı pay 2002’de yüzde 7 iken bu rakam 2014’te yüzde 15,2’ye yükseldi.

2014-10-09 22:49:14

AK Parti, iktidara geldiği andan itibaren önceki iktidarlardan farklı bir doğu politikası izleyerek bölgede hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yönelik çok sayıda adım attı. Öncelikli olarak OHAL’i kaldıran AK Parti hükümeti, birçok alandaki yasakları da tarihe gömdü. Doğu-Batı kucaklaşmasını sağlamak için Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ni hayata geçiren hükümet, silahların susması, dağdan inişlerin hızlanması için birçok yasanın çıkmasını sağladı. Silahların bırakılmasının, bölgedeki bahar havasının kalıcı hale gelmesinin beklendiği bir dönemde şiddet olaylarının tırmandırılması, nankörlük olarak nitelendiriliyor. İşte hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu için hayata geçirdiği projeler:

OLAĞANÜSTÜ HAL KALDIRILDI

19 Temmuz 1987 tarihinde geçici olarak başlayan ancak 46 kez uzatılan olağanüstü hal uygulamasına, AK Parti’nin demokratikleşme adımlarının ilk büyük hamlesi olarak AK Parti hükümetinin kurulmasından sadece 12 gün sonra 30 Kasım 2002’de son verildi. Ohal’in kaldırılmasıyla bölge rahat bir nefes alırken, vatandaşın günlük yaşamı kolaylaştı.

FAİL-İ MEÇHUL DÖNEMİ SONA ERDİ

Halkın iradesi dışında güç odağı tanımayan AK Parti iktidarı, yargısız infaz ve fail-i meçhul cinayetler gibi yaşam hakkı ihlallerini, Türkiye’nin gündeminden çıkardı.

PARTİLERİN KAPATILMASI ZORLAŞTI

Türkiye sadece 90’lı yıllarda demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olan 20 kadar siyasi partinin Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatıldığı ve adeta bir siyasi parti mezarlığı görünümü veren bir ülkeydi. Siyasi partilerin bu kadar kolay bir şekilde kapatılmasının bir demokrasi ayıbı olduğu düşüncesinden hareket eden AK Parti iktidarı siyasi partilere üyelik ve partilerin işleyişi konularında daha demokratik kurallar getirilerek, siyasi partilerin kapatılması zorlaştırıldı.

KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ HAYATA GEÇTİ

Başta güvenlik olmak üzere, çeşitli nedenlerle köylerinden ayrılan ailelerden geri dönmek isteyenlerin iskân edilmeleri amacıyla başlatılan Köye Dönüş Projesi Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van’da uygulanıyor. Bölgedeki vatandaşların köye dönmeleri için bugüne kadar toplam 111.860.000 milyon TL harcama yapıldı. Bu vatandaşlarımıza proje karşılığı ödeme yapıldı

TERÖR MAĞDURLARININ ZARARLARI KARŞILANDI

Terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören vatandaşların bu zararlarının hızlı, etkin ve âdil bir şekilde karşılanması amacıyla 5233 sayılı “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” 2004 yılında yürürlüğe konuldu. Bu kapsamda 3 milyar TL’ye yakın bir ödeme yapıldı. Bölgesel Kalkınma Eylem Planı kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde önemli yatırımlara imza atıldı.

KAMU YATIRIMLARI KATLANDI

AK Parti iktidarları döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerine yapılan yatırımlar toplamı, 50 milyar TL’ye yaklaştı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin toplam yatırım programından aldığı pay 2002 yılında yüzde 7 iken bu rakam yüzde 15,2’ye yükseldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam program ödeneği üç kat artarak 7 milyar lirayı geçti. Program bazında 2002-2011 yılları arasında Doğu Anadolu Bölgesi’nin aldığı pay yüzde 3,3’ten yüzde 5,7’ye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin aldığı pay ise yüzde 3,7’den yüzde 11,9’a yükseldi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Türkiye geneli yatırımlardan aldığı pay yüzde 46 artış gösterdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam yatırım harcaması 2002 yılında 2 milyar lira civarında iken, bu rakam 8 milyar lirayı aştı.

HAVALİMANSIZ İL KALMADI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki iç ve dış hat uçak sefer sayısı toplamı 2002’de 16.724 iken, bu rakam şimdi 100 bini geçiyor. Ağrı, Elazığ ve Van illerimizdeki havalimanları yenilenerek daha modern bir hale getirildi. Iğdır, Bingöl, Hakkari ve Şırnak Havalimanları tamamlanarak hizmete açıldı. Bölgedeki birçok havaalanında ihtiyacı karşılamayan apronlar ve terminal binaları yenilendi.

KÜRTÇE’NİN KURSLAR AÇILDI

Başta Kürtçe olmak üzere farklı dil ve lehçelerin öğretilmesi amacıyla kurs açılması serbest bırakıldı. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılarak yönetmelik ve müfredat hazırlandı. Bu çerçevede, Kürtçe öğrenim kursları yasal hale getirildi ve ‘Kürtçe’ öğrenimi için özel kursların açılması ile ilgili engel kalmadı. Herkesin çocuğuna istediği ismi vermesinin önündeki engel kaldırıldı.

TRT KÜRTÇE TELEVİZYON KURDU

Farklı dil ve lehçelerde radyo ve televizyon yayını yapılmasına imkân tanındı. Özel televizyonlarla birlikte TRT’nin de bu alanda yayın yapmasının önündeki yasal engeller kaldırılarak, yayın hakkı güvence altına alındı. Bununla ilgili TRT Şeş Kürtçe olarak yayın yapmaya başladı.

MAHKÛMLARA ANADİLDE GÖRÜŞ İMKANI

 “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük”te yapılan değişiklikle hükümlünün, kendisinin veya görüşeceğini bildirdiği kişinin Türkçe bilmediğini beyan etmesi hâlinde, telefonla, Türkçe dışındaki dillerde de konuşma yapabilmesine izin verildi. Daha sonra çıkartılan yönetmelik ile de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere, ziyaretçileriyle Türkçe dışındaki dillerde de yüz yüze görüşme imkânı tanındı.

ESERLER KÜRTÇE’YE ÇEVRİLDİ

Kürtçe eserlerin devlet tarafından çevirisi ve yayımlanması, daha önce düşünülemeyecek bir konuydu. Bu konuda da ileri bir adım atılarak, Kürt Dili ve Edebiyatının önemli bazı eserleri Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanmaya başlandı.

MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK PROJESİ

Terörü sona erdirmek ve toplumsal barış ve kardeşliği sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi başlatıldı. Atılan anayasal, yasal ve idari adımlarla demokratikleşme daha ileri boyutlara taşındı. Sürecin son derece hızlandığı, dağdan inişlerin başladığı, silahların bırakılması için de önemli çalışmaların yapıldığı bugünlerde Kobani bahane edilerek çözüm sürecinin sonlandırılmaya çalışılması büyük tepki çekiyor.

Yorumlara Git

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!