AKİT MENÜ

Gündem

Vandallara büyük öfke

Küresel güçlerin taşeronu IŞİD’in Kobani’ye saldırısını bahane ederek sokağa inen eli kanlı PKK yandaşları, ülkenin dört bir yanında olaylar çıkartarak her tarafı yakıp yıkıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çıkan olaylar, çok sayıda vatandaşın ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına sebep oldu. Yaşananları Akit’e değerlendiren bölge STK’ları temsilcileri, sağduyu çağrısında bulundu. STK’lar olaylardan en büyük zararı bölge halkının gördüğünü ifade ettiler.

2014-10-09 22:52:29

İBRAHİM ACAR / ANKARA - Küresel güçlerin taşeronu IŞİD’in Kobani’ye saldırısını bahane ederek sokağa inen eli kanlı PKK yandaşları, ülkenin dört bir yanında olaylar çıkartarak her tarafı yakıp yıkıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çıkan olaylar, 26 vatandaşın hayatını kaybetmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına sebep oldu. PKK yandaşlarının müsebbibi olduğu şiddet eylemlerinden bölge halkı rahatsız. Yaşananları Akit’e değerlendiren bölge STK’ları temsilcileri, sağduyu çağrısında bulundu.

“İNSANLAR ENDİŞE İÇİNDE”

Bölge halkının olaylardan rahatsız olduğunun ve şiddet eylemlerini endişe içinde izlediğinin altını çizen Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, “Kobani ümmetin yarasıdır. Kobani ile ilgili olan her şey ümmet için sorun teşkil etmektedir. Ama Kobani’yi bahane ederek farklı noktalarda yaralar açmak da çok yanlıştır. Son birkaç gündür bölgede özellikle Mardin, Diyarbakır, Van’da olan olaylar bölge halkını ‘tekrar 80’li, 90’lı yıllara döneceğiz’ endişesine sevk etmiştir. Halk çözüm süreci ile yeni ufuklar açılacağını beklerken bir anda tankların sokaklarda dolaştığı insanların evlerinden çıkmaya korktuğu, sokağa çıkmanın yasaklandığı bir süreç ile karşı karşıya kaldı. Burada herkes sağduyulu davranıp önümüzdeki süreçte daha yapıcı hareket etmeli ve olayları daha iyi tahlil etmeli. Şuan buralarda hiçbir sosyal hayat yok. Zaten sokağa çıkma yasağı var. Tanklar sokaklarda. Bölge halkı bundan rahatsız ve endişe duyuyor. Ramazan ayında sahura kadar dışarıda olan insanlar şuan gündüz dahi evinden çıkamıyor. Ekmek almak için ekmek kuyrukları oluşuyor” diye konuştu.

“KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEYENLER VAR”

Bazı siyasi partilerin de kendilerine çeki-düzen vermesi gerektiğini vurgulayan Ömer Evsen, “Bunlar halkı bir daha kardeş kavgasına götürecek her türlü söylem ve eylemden uzak durmalı. Bugüne kadarki kazanımları yürek birliği ile almış bir Türkiye olarak hiçbir şekilde yeni kayıplara kapı açılmasını istemeyiz. İnsanlar artık önünü daha net görmeli. Bugün dökülen kana dur diyelim. Zaten halk kan istemiyor Ama bazı karanlık şer odaklar bu kandan besleniyor” şeklinde konuştu.

EYLEM HAKKI BÖYLE KULLANILMAZ

Halkın genelinin olaylardan rahatsız olduğunu ve dışarıdan yüzü maskeli provokatörlerin geldiğini belirten Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer de, “Tencere tavanın sesi çok çıkar. 200 bin kişilik ilçede bu olaylarda yer alan insan sayısı belki 2 bin ama insanlar bunlara tepki göstermekten çekiniyor. Mardin merkezde genel olarak hayat normal ama bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Zaten buralarda dükkanlar yağmalanmış, insanlara zarar veriliyor, etraf yakılıp yıkılıyor. Bu insanlar normal bir şekilde eylem hakkını kullanmıyor. Vuruyor, kırıyor, saldırıyor. İnsanlar bu haklarını aramayı makul bir şekilde diğer insanların hakkına saygı duyarak onlara zarar vermeden, çevreye ve kamu malına zarar vermeden yapmalı. İnsanlar dışarıya ekmek almaya dahi çıkamıyor” ifadelerini kullandı.

OLAN BÖLGE HALKINA OLUYOR

Bölge halkının büyük bir tedirginlik içinde olduğunu belirten Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, “Esnaf zaten bayram dolayısıyla üç-dört gündür dükkanlarını kapatmıştı. Üstüne birde bu olaylar eklenince yaklaşık bir haftadır esnaf iş yapamıyor. Açsa zaten dükkanlar talan ediliyor. Nöbetçi marketler, fırınlar, eczaneler var. Onun dışında genelde pek dükkan açılmıyor. Esnafın yüzde 80’i kapalı diyebiliriz. Şuan genel olarak 1992 yılında Van’da yaşanan Nevruz Bayramı’ndaki durum hakim. Van karışık. İnsanlar evinden çıkamıyor. Bakıyorsunuz mağazalar yağmalanmış. Van’ı terk edenler var. Depremin yarasını tam anlamıyla saramadan böyle bir olay yaşandı ve olan Van’a oldu. Buradaki insanlara oldu” dedi.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor