AKİT MENÜ

Gündem

İşte ihanetin bilançosu

İçişleri Bakanı Ala, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını bahane eden terör örgütü PKK yandaşlarının sebep olduğu ihanet bilançosunu açıkladı. Olaylara karışanların mutlaka bulunacağını belirten Ala, “Bu eylemlerde maalesef 31 kişi hayatını kaybetmiştir” dedi. Ölü sayısı akşam saatlerinde ise 32’ye yükseldi.

2014-10-10 22:38:13

AKİT / ANKARA - IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını bahane eden terör örgütü PKK yandaşlarının sebep olduğu acı tabloyla ilgili basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Efkan Ala, son günlerde 35 ilde meydana gelen olaylarda 31 kişinin hayatını kaybettiğini, 351 kişinin de yaralandığını söyledi. Olaylarda aralarında kamu binalarının da olduğu bin 113 binanın yakıldığını söyleyen Ala, bin 177 aracın da kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Olayların ardından bin 24 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Bakan Efkan Ala, olaylara karışanları bulmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Ala, hiçbir gücün Türkiye’nin ilerlemesini engellemeyeceğini belirtti.

BU YAPILANLAR HERKESİN ZARARINA

HDP MYK toplantısından sonra sokağa çıkılması yönünde bir çağrı yapıldığını hatırlatan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Bu çağrı siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı. Türk vatandaşları sokağa ve şiddete davet edildi. Sonuçta bir haftadır kimsenin faydasına olmayan 77 milyonun zararına olan, Suriye’deki Kürtlerin zararına olan, Irak’taki Ezidilerin zararına olan, herkesin zararına olan bir hareket başladı. Ne zaman Türkiye kendi sorunlarını çözüm noktasında getirmişse bu tür vakalarla karşılaştık” dedi.

MUHALEFET ŞİDDETİ DESTEKLER DİL KULLANDI

Olaylardan sonra muhalefet tarafından yapılan açıklamalarda şiddet eylemlerinin bitirilmesi çağrısı yapılması gerekirken, desteklenir bir dil kullanıldığını söyleyen Ala, “Bunu hem HDP Eş Başkanı yapmıştır hem de Anamuhalefet Genel Başkanı yapmıştır. Tamamen şiddetin çözüm olmadığını ve derhal durdurulması gerektiğini söylemesi gereken siyasi aktörler gerekçelere sığınmışlardır. Hangi gerekçe şiddeti meşru kılabilir? Anamuhalefetin Genel Başkanı da sokakta vandalizm yapanlarla, milletin canına kastedenlerle, ortalığı yakıp, yıkanlarla bu şiddete karşı devletin verdiği görevi yapan güvenlik güçlerinin hareketini aynı kategoride mülahaza etmiş ve aynı şekilde değerlendirmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.  

OLAYLARA KARIŞANLARI TESPİT EDİYORUZ

Şiddet olaylarının 35 ilde meydana geldiğini hatırlatan Ala, “Bu olaylarda maalesef 31 kişi hayatını kaybetti. 31 kişiden büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde öldü. 2 emniyet görevlimiz şehit oldu. Olaylarda 139 güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 351 kişi yaralandı. Bingöl’deki hadisede güvenlik birimlerimize saldırı olmuş ve saldırıyı gerçekleştiren teröristler ölü olarak ele geçirilmiştir. Diyarbakır’daki saldırıda teröristler yaralı olarak ele geçirilmiştir. Bingöl’de yaralanan koruma memuru şu anda evine gönderilmiştir. Bu olaylarda 12 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, çocuk yuvaları, Kızılay kan merkezleri, 70-80’i kamu binası toplam olarak 1113 bina yakılmıştır. Özel araçlar, belediye araçları, ambulanslar ve polis araçları yakılmış; toplamda 1177 araç kullanılmaz hale getirilmiştir. Şiddet eylemlerine katılan 1024 kişi gözaltına alınmış, 58’i tutuklanmıştır. Diğerlerinin soruşturmaları devam etmektedir. Bu olaylara karışanları tespit çalışmaları da devam etmekte” şeklinde konuştu.

KİMSE SİYASİ RANT ELDE ETMEYE KALKMASIN

İçişleri Bakanlığı olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Efkan Ala, “Bu işten siyasi rant elde etmekten vazgeçelim. Elbirliğiyle bir bütün olarak bu olaylar karşısında elimizden geleni yapmalıyız. Millete gereksiz, lüzumsuz acılar yaşatmamalıyız. Bunun hiçbir siyasi aktöre faydası yok” ifadelerini kullandı.

ZARARLAR FONDAN KARŞILANACAK

İçişleri Bakanı Ala, ‘’Olayların ilk gününden itibaren talimatımızla, Sayın Başbakanımızın da talimatıyla, valiliklerde zarar tespit komisyonları oluşturulmuş ve vatandaşlarımızın zarar ziyanları tespit edilmeye başlanmıştır. Sayın Başbakanımızın da belirttiği gibi Başbakanlık’taki fondan bu zarar ziyanlar karşılanacaktır” diye konuştu

EN AZ ZARARLA YÖNETİYORUZ

En az zararla yönetmeyi bildiklerini, olaylara karşı nasıl tedbir alınması gerektiği ve zararların nasıl karşılanacağı konusunda tecrübeli olduklarını söyleyen Bakan Ala, “Bunların gereğini biz yaparız. Vatandaşlarımıza çağrım, rahat olsunlar, kendilerini emniyet içinde hissetsinler. Bu şiddeti, vandalizmi yapanları biliyoruz ve gereğini yapıyoruz. Bunlar bizi yıldıramaz. Biz yolumuza Türkiye olarak devam ederiz. Çeşitli zamanlarda bu bölgede gerçekten güçlenen aşağı yukarı tek siyasi istikrara sahip ülke olarak Türkiye’yi örselemeye çalışan birtakım işbirlikleri olabilir. Bunları aşacak güçteyiz” dedi.

HALKIN ÇOĞU SAĞDUYULU

Olayların çıktığı şehirlerde halkın büyük kısmının sağduyulu hareket ettiğini belirten Ala, “Bölgede olaylara katılan insanların sayısının o şehirlerle kıyaslandığında aslında şehirlerin büyük çoğunluğunun sağduyu içinde, Türkiye’nin bütünlüğü inancında vakur bir biçimde olayların dışında kaldığını da unutmamak lazım. Çok marjinal bir kesim böyle şiddet olaylarıyla bulundukları ile ve kimliğe zarar veriyorlar. Bu zarardan da derhal vazgeçmeliler” diye konuştu.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi