AKİT MENÜ

Ekonomi

9’larda dolaşan enflasyon hayırlı olmaz

Enflasyon oranlarının aşağı çekilmesi hükümet ve asli görevi fiyat istikrarı olan Merkez Bankası’nın olmazsa olmazı olduğunu belirten Babacan, “Sıkı maliye politikaları ve düşük bütçe açığı hükümet adına enflasyona verilebilecek en büyük destek” dedi.

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet ve Merkez Bankası’nın birinci önceliğinin enflasyon oranını daha makul seviyelere çekmek olduğunu belirterek, sıkı maliye politikaları ve düşük bütçe açığının bu önceliğin en büyük destekçileri olacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Yıllık Toplantıları ve G20 oturumları kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Babacan, Babacan, “Cari açıkla mücadele ciddi bir başarı ortaya koyduk ve bunu çok kısa zamanda gerçekleştirdik. Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açığı, bu yıl yüzde 6’nın da altında bir rakamda görmeyi bekliyoruz” dedi. Babacan, cari açıkta yüzde 2 puanın üzerine çıkması beklenen düşüşün büyümeden fedakarlık yapılmadan gerçekleştirildiğine de dikkati çekerek, bunun Türkiye’nin yüksek büyümeye ulaştığı zaman yüksek cari açık vereceği yönündeki yorumların gerçeği yansıtmadığını kanıtladığını vurguladı.

CARİ AÇIK YOLUNA GİRDİ

“Biz 2013’ten 2014’e giderken, büyümeyi aşağı yukarı aynı seviyede tutup, cari açığı düşürebilme başarısını ortaya koymuş olduk. Dolayısıyla cari açıktaki bu başarılı tablo bundan sonra da devam edecek. Cari açığın 2017-2018 yıllarına kadar yüzde 5’e inmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullanan Babacan, cari açık noktasında daha sürdürülebilir seviyelere gelindiği için önceliklerini ekonominin diğer sorunu olan enflasyona yönelttiklerini açıkladı.

Babacan, “Yüzde 9’larda dolaşan bir enflasyon Türkiye için hayırlı olmaz, dolayısıyla bundan sonraki dönemde enflasyonu daha makul oranlara çekmek birinci önceliğimiz, hem hükümet olarak, hem de tabii ki asıl görev alanı fiyat istikrarı olan Merkez Bankası olarak. Politikalarımızı uygularken mutlaka enflasyonu dikkate alan, enflasyonu daha da düşük ve tek haneli seviyelere indirmeye çalışan bir perspektifimiz, Orta Vadeli Program’ımızda zaten var. 3 yıl boyunca da bu perspektifi koruyacağız” dedi.

Babacan, enflasyonla mücadele de hem hükümetin hem de Merkez Bankası’nın belirli görevleri olduğunu ifade ederek, “Sıkı maliye politikaları ve düşük bütçe açığı hükümet adına enflasyona verilebilecek en büyük destek” dedi. Bu yıla ilişkin bütçe açığının gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranının yüzde 1,9 olan beklentilerin altına inerek, yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüklerini dile getiren Babacan, bütçe açığının GSMH’ya oranını 2017 yılı itibarıyla yüzde 0,3’e indirmeyi planladıklarını da aktardı.

HİÇBİR ŞEY YAPMASAK YİNE YÜZDE 3 BÜYÜRÜZ

Türkiye’de büyümenin yapısal reformlarla gerçekleşeceğini vurgulayan Babacan, 2014 yılı için yüzde 3,3 ve 2015 yılı için yüzde 4 olan ekonomik büyüme beklentileriyle, IMF’nin her iki yıl için de yüzde 3 ile sınırlı kalan tahminleri arasındaki farklılığı, “Hiçbir tedbir almazsak, gelişmeleri sadece seyredersek, Türkiye’nin büyümesi yüzde 3’te kalır. Bizim gelecek seneki yüzde 4’lük büyüme öngörümüz ancak ilave çaba ile gerçekleşebilir. Bunu da yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam