AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Karakoç dualarla anılıyor

Geçtiğimiz yıl 7 Haziran’da ebediyete uğurladığımız, gazetemiz yazarı ve şair Merhum Abdurrahim Karakoç, Konya’da düzenlenen özel bir programla anıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Karakoç’un hayatı, kişiliği ve davası anlatıldı.

2014-10-30 21:47:27

NUSRET TOKUR / KONYA - Milletin hissiyatına tercüman olan şiir ve yazılarıyla gönüllerde taht kuran, kimsenin konuşmaya cesaret edemediği en zor zamanlarda ‘Hak bildiğini Hak için haykıran’ gazetemizin eski(mez) yazarı ve şair Abdurrahim Karakoç(1932-2012) vefatının birinci yılında dualarla anıldı. Alperen Ocakları Temsilciliği tarafından önceki gece Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Karakoç’un sevenleri ve dava arkadaşları katıldı.

Karakoç’u hayırla yâd etmek; onu farklı yönleriyle tanıtmak ve anlatmak amacıyla düzenlenen etkinlik Kur’an-ı Kerim tilaveti ve hatim duasıyla başladı. Merhumun hayatının anlatıldığı belgeselin izlenmesi ve şiirlerinden kesitler sunulmasının ardından, onu yakından tanıyan ilim adamlarınca sohbet havasında bir söyleşi gerçekleştirildi.

“SÖZ MÜLKÜNÜN SULTANIYDI”

Söyleşide ilk sözü Karakoç’u yakından tanıyan, Özel Altın Koza İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Önal aldı. Karakoç’un geleneği muhafaza edip çağdaş duyguları yakalayan bir mütefekkir olduğunu söyleyen Önal, “Abdürrahim Karakoç gibi bir yiğit neferi, dava adamını anlamak ve anlatmak kolay olmasa gerek.. O, hayatı ve şahsiyetiyle ve yerli, samimi, Müslümanca duruşuyla söz mülkünün sultanı olmuştur her dâim.. Bizi mana âlemine çeken şiirleri ve mizacıyla intizâc eden ruh derinliği ile gönüllerimizde yer edinmiş, milletimizin yetiştirdiği nadir şahsiyetlerden birisidir Üstâd..” dedi.

“MİLLETİMİZİN HAYKIRAN SESİYDİ”

Abdurrahim Karakoç’un yol arkadaşlarından olan Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu ise, şiirlerinden örnekler vererek onun mütevazı yönünü vurguladı. ‘Karakoç milletin haykıran sesiydi” diyen Şehsuvaroğlu, “Durgun bir göle benzeyen bu yumuşak başlı adam, davasına ve mukaddesatına dil uzatıldığı zaman âdeta coşkun bir ırmağı andırıyordu. Hiciv sanatını bu asrın formatında vurgulayarak, hiç kimseden korkmadan ve çekinmeden, maske takmadan ‘Hak Yol İslam Yazacağız’ diye haykırdı. Referansı kutlu davası olduğu için de yıllar yılı yok sayıldı bazı kesimler tarafından.. Fakat millet, bağrından çıkardığı bu yiğidine her vesileyle sahip çıkarak onu yüceltti..” şeklinde konuştu.

“KARAKOÇ BİR NASİHAT USTASIYDI”

Programın oturum başkanlığını yapan ve etkinlik çıkışı Akit’e Karakoç’u anlatan, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Akgül de şunları söyledi: “Abdürrahim Karakoç Üstadımızı, 1970’li yıllarda İHL’de öğrenci iken, neredeyse her grubun resmi marşı gibi okunan ‘Hak Yol İslâm Yazacağız’ dizeleriyle tanıdım. O günlerin siyasi, sosyal ve ideolojik şartlarında millete âdeta yeni bir ‘ba’sü ba’del mevtin’ heyecanını yüklüyordu.. Çok yönlü bir insandı; şairdi, yazardı ve aynı zamanda mütefekkirdi Karakoç.. O, Yûnus, Karacaoğlan ve Nef’i geleneğinin asrımızdaki müdavimiydi.. Ancak o, müstakil bir şahsiyet olarak da modern zamanların Alper Tunga’sıydı.. Beşinci mevsimde yaşayan, kulağı olanlara söyleyecek sözü olan ve yitik değerleri hatırlatan bir nasihat ustasıydı Üstad..”
 

Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti