AKİT MENÜ

Ekonomi

Bu ortamda yüzde 3.3 büyümek bile başarı

Türkiye’nin jeopolitik ve küresel ekonomik risklerle karşı karşıya olduğunu, öngörülen büyüme hedefinin ekonomi için önemli bir gelişme olarak algılanması gerektiğini belirten Şimşek, bu kadar olumsuzluğa rağmen belirlenen 25 alandaki reform paketiyle 2023 hedeflerinin yakalanacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Türkiye’nin böyle bir konjonktürde yüzde 3,3’lük büyümeyi yakalaması önemli bir başarıdır” dedi.

Şimşek, 2023 hedeflerinin tehlikeye düşüp düşmediğinin sorulması üzerine, söz konusu hedeflerin küresel kriz öncesinde konulmuş iddialı hedefler olduğunu söyledi.

Küresel kriz ve Ortadoğu’daki gelişmelerin etkisiyle Türkiye’deki büyümenin yavaşladığını kaydeden Şimşek, “Hedefleri hep iddialı koymak lazım. Ama bütün bu gelişmeler sonunda 2023 hedefleri çok iddialı bir noktaya geldi. Eğer 25 alandaki reform programını yaparsak, o hedeflere yaklaşabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

DÜNYA SINIFTA KALDI

Şimşek, Suriyeli göçmenler için harcanan 4,5 milyar doların ekonomiyi nasıl etkilediğinin sorulması üzerine de “Suriye’deki insanları bizim kardeşlerimiz, akrabalarımız. Burası yanıyor, size gelmişler. Sizin gönlünüzü ve kucağınızı açmanız lazım. Bu yükü biz çekiyoruz, uluslararası camia hep sınıfta kalıyor. Türkiye geçen sene, milli gelirine oranla dünyada insani yardım sıralamasında birinci, toplamda 3’üncü oldu” diye konuştu.

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) hedeflerin küçülüp küçülmediğine ilişkin soru üzerine, OVP’nin global arka plana bakmadan değerlendirilemeyeceğini söyledi.

BENİ ELEŞTİRECEKLER AMA...

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
“Bu sene bizim kontrolümüz dışında birçok önemli faktör yaşandı. AB’nin toparlanması cılız kaldı, Almanya tekrar bir küçülme dönemine girmiş gibi. IŞİD bizim ticaret hatlarımız ve ihracat pazarımızı bir süre çok büyük oranda vurdu, bunun cari açık, büyüme ve enflasyona etkisi var. Rusya-Ukrayna krizinin de dolaylı yansımaları var. Gıda fiyatları arttı bu enflasyonu vurdu ve aynı zamanda son 13 yılın en büyük kuraklığını yaşıyoruz. Bizim aşağı yönlü revizyonumuz, IMF’nin dünya ekonomisine ilişkin revizyonu ile aşağı yukarı aynı ama Türkiye çok daha büyük şoklarla karşı karşıya. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Belki eleştirileceğim ama Türkiye’nin böyle bir konjonktürde yüzde 3,3’lük büyümeyi yakalaması önemli bir başarıdır.”

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam