Sağlık
Renklerine göre; hangi meyve, neye fayda eder?
Farklı renkte meyve ve sebzeler tüketen bir kişi sağlığı ile ilgili çok yönlü faydalara ulaşır. Farklı renkteki her bir meyve ve sebzenin sağlığımız için önemli olan, kendine has bileşenleri vardır.
Farklı renkte meyve ve sebzeler tüketen bir kişi sağlığı ile ilgili çok yönlü faydalara ulaşır. Farklı renkteki her bir meyve ve sebzenin sağlığımız için önemli olan, kendine has bileşenleri vardır.
Meyve ve sebzeler sağlığımız için çok önemlidir çünkü hepsi tamamen doğadan gelir, besin değerleri yüksektir. İşlem görmüş hazır gıdalar sağlık faydaları açısından lif, vitamin ve enzim içeren çilek veya brokolinin yakınından bile geçemez.
Bol bol sağlıklı meyve ve sebze tüketmek; Kalp hastalıklarından ve felçten korur Mukoza fıtığını engeller Tansiyonu kontrol altında tutar Bazı tür kanserlere yakalanmamızı önler Sarı nokta hastalığı, katarakt ve görme kaybı gibi göz problemlerinin önüne geçer.
KIRMIZI RENKLI MEYVE VE SEBZELERIN ÖNEMI
Kırmızı renkli meyve ve sebzelerin içerdiği besleyici ögelerden bazıları şunlardır: Likopen Elajik asit Quersetin ve hesperidin
Bu içerikler aşağıdaki faydaları sağlar
Kırmızı renkli meyve ve sebzelerin bazıları şunlardır: Pancar Karpuz Kan portakalı Vişne, kızılcık, ahududu, çilek Domates Guava Papaya Pembe ve kırmızı greyfurt Nar Kırmızı hindiba Turp Kırmızı elma Kırmızı dolmalık biber Kırmızıbiber Siyah üzüm Soğan Starkrimson (kırmızı armut) Van muzu
TURUNCU VE SARI MEYVE VE SEBZELERIN ÖNEMI
Turuncu ve sarı meyve ve sebzelerin içerdiği besleyici ögelerden bazıları şunlardır: C vitamini Beta karoten Zeaksantin (sarıcık) Flavanoid Likopen Potasyum
Bu içerikler aşağıdaki faydaları sağlar:
Sarı ve turuncu meyve ve sebzelerin bazıları şunlardır: Kayısı Limon Greyfurt Balkabağı Kantalup kavun Yer kirazı Havuç Sarı altın kivi Mango Tüysüz şeftali Portakal, mandalina Papaya Trabzon hurması Ananas Rutabaga şalgamı Mısır Tatlı patates Sarı elma Sarı pancar Sarı incir Sarı patates Sarı yaz kabağı Kavun
YEŞIL RENKLI MEYVE VE SEBZELERIN ÖNEMI
Yeşil renkli meyve ve sebzelerin içerdiği besleyici ögelerden bazıları şunlardır: Klorofil Lif Lutein Zeaksantin (sarıcık) Kalsiyum Folat C vitamini Beta karoten Kanser riskini düşürür. Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyesini (kötü kolesterolü) düşürür Tansiyonu düşürür. Sindirim süresini dengeler. Göz retinası sağlığını destekler, görüşü kuvvetlendirir. Serbest radikallerle savaşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yeşil renkli meyve ve sebzelerin bazıları şunlardır:
MAVI VE MOR MEYVE VE SEBZELERIN ÖNEMI
Mavi ve mor renkli meyve ve sebzelerin içerdiği besleyici ögelerden bazıları şunlardır: Lutein Zeaksantin (sarıcık) Resveratol (bir tür antioksidan) C vitamini Lif Flavonoid Elajik asit Kuersetin
Bu içerikler yukarıda sıralanan meyve ve sebzelere benzer şeklide aşağıdaki faydaları sağlar: Göz retinasını destekler Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyesini (kötü kolesterolü) düşürür Tansiyonu düşürür. Bağışıklık sistemini destekler. Sağlıklı bir sindirim sağlar. Kalsiyum ve diğer minerallerin emilimini artırır. İltihaplarla mücadele eder. Tümör gelişimini yavaşlatır. Sindirim kanalında antikarsinojen (kanser oluşumunu engelleyen) etki bırakır. Kanserli hücrelerin aktivitelerini sınırlar.
Mavi ve mor renkli meyve ve sebzelerin bazıları şunlardır: Siyah kuşüzümü Böğürtlen Yabanmersini Kuru üzüm Olgun erik, kuru erik Patlıcan Mürver ağacı meyvesi Siyah üzüm Nar Mor Belçika hindibası Mor patates Mor kuşkonmaz Mor lahana Mor havuç Patlıcan inciri Mor biber Siyah tekesakalı
BEYAZ RENKLI MEYVE VE SEBZELERIN ÖNEMI
Beyaz renkli meyve ve sebzelerin içerdiği besleyici ögelerden bazıları şunlardır: Beta glukan: Bağışıklık sistemi destekçisi bileşen EGCD: Antioksidan özellikli bileşik Gelişim destekleyen faktörler Lignan gibi kuvvetli bağışıklık sistemi destekçileri
Bu içerikler aşağıdaki faydaları sağlar: Bağışıklık refleksinde önemli rol oynayan öldürücü B ve T hücrelerini aktif hale getirir. Bağışıklık sistemini fevkalade güçlendirir. Kolon, meme ve prostat kanseri riskini düşürür. Hormon seviyelerini dengeler. Hormon kaynaklı kanser risklerini düşürür.
Beyaz renkli meyve ve sebzelerden bazıları şunlardır: Muz Kahverengi armut Karnabahar Hurma Sarımsak Zencefil Yerelması Meksika patatesi Kıvırcık lahana Mantar Soğan Yabanhavucu Patates Soğancık Turp Süt mısırı Beyaz tüysüz şeftali