AKİT MENÜ

Ekonomi

Kardeşlik ve enerji yoluna Türk imzası

45 milyar dolara malolacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) boru hattının yapımı konusunda Türk ve Azeri taraflar imzayı attı. Hattın yüzde 80’ini 6 Türk Türk firması yapacak. Başbakan Davutoğlu TANAP’a barış projesi derken, Enerji Bakanı Yıldız, yatırımın büyük istihdam çekeceğini söyledi. 2 bin kilometrelik TANAP, Anadolu’dan geçerek Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşip Avrupa’ya ulaşacak.

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘’21’inci yüzyıl bir enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız bu adımlarla 21’inci yüzyılı enerji üzerinden barış yüzyılı yapmaya kararlıyız. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız” dedi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum bürokratların katılımıyla gerçekleştirildi.

21. YÜZYIL’DA TARİHİ BİR GÜN

Davutoğlu, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, bu büyük projenin hayırlı olmasını dileyerek, tarihi bir gün yaşandığını, tarihe özellikle de 21’inci yüzyıl tarihine çok büyük bir işbirliği örneği olarak ve dünya enerji piyasalarını da etkileyebilecek çok büyük vizyoner bir projenin hayata geçirilmesi açısından örnek bir işbirliği olarak sürmekte olan TANAP’la ilgili yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi.

BİR MİLLET İKİ DEVLET

Türkiye ile Azerbaycan dostluğunun hayal edilen gerçeğe dönüştüğüne vurgu yapan Davutoğlu, “Bu dostluğun bir nişanesi olarak bugün böyle bir törenle boru hatlarının imalat töreni anlamında da projenin bir aşamasını daha devreye sokuyor olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Sayın Aliyev ile Bakü’de, bütün bu projelerin önümüzdeki Türk Azeri işbirliğinin, hem güzel bir işareti, hem de birlikte yükselen iki kardeş ülkenin gelecek perspektifleri açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha konuşmuştuk’’ dedi.

ARTIK SADECE TÜKETİCİ DEĞİLİZ

‘’İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü, Türkiye’nin talebini karşılayacak şekilde 2018’de devreye girecek, 10 milyar metreküpü de inşallah Avrupa’ya 2019 yılında aktarılacak’’ ifadelerini kullanan Davutoğlu, bunun hem Türkiye’nin enerji talebi açısından özel önem taşıdığını, hem de Türkiye’nin sadece bir tüketici değil, bir transit ülke olarak geniş, bereketli Anadolu coğrafyasının, Balkan ülkelerine ve Avrupa’ya enerji aktarılan bir coğrafya haline dönüşmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

TANAP’ın sadece bir enerji projesi olmadığına, aynı zamanda büyük bir barış projesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, ‘’Azerbaycan ile Türkiye sanki puzzle’ın iki parçası gibi birbirini tamamlıyor. ‘Hani bir millet iki devlet’ diye rahmetli Haydar Aliyev’in söylediği, iki kardeşin birbirini tamamlaması gibi coğrafyalarımız, enerji potansiyelimiz birbirini tamamlıyor. İnşallah bütün dünya ve enerji piyasaları, Türkiye-Azerbaycan işbirliğinin bundan sonra da ne büyük katkılar yapacağını görecekler’’ şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat boruları ihalesine ilişkin, “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” dedi. Bütün bu halkaların tamamlanmasıyla projenin tamamlanacağına işaret eden Yıldız, “Bunun tamamı 45 milyar dolar. 45 milyar doların tamamının harcanmasıyla beraber bunlar gerçekleştirilebilecek. Türkiye’de 21 ilden geçecek ve Yunanistan’dan İtalya’ya ulaşacak TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ DAHA DA GÜÇLENDİ

SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Abdullayev, Haziran 2012’de TANAP’a ilişkin Azerbaycan ve Türkiye hükümetleri arasında imzalanmış hükümetlerarası ve ev sahibi ülke anlaşmasının enerji sektöründeki işbirliğini daha da güçlendirdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.

TANAP İKİ YÜKSELEN YILDIZIN VİZYONER BAKIŞI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘’Çevremizde birçok ülkede krizler yaşanırken, Türkiye ve Azerbaycan yükselen iki güç iseler, bunda bu büyük stratejik projelerin getirdiği vizyoner bakış açısının özel bir önemi var’’ derken, Enerji Bakanı Yıldız da, Türkiye’nin hattı 4 yılda tamamlayacağını söyledi. Yıldız, kamulaştırmaya yönelik işlemlerin sürdüğünü ve ÇED sürecinin yakında tamamlanacağını ifade etti.  SOCAR ve TANAP Başkanı Abdullayev de projenin 15-20 bin istihdam sağlayacağını belirtti.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam