AKİT MENÜ

Ekonomi

Lüks mal tüketenler vergiye katlanacak

Meclis’e gönderilen 2015 Merkezi Yönetim bütçesi Kanun Tasarısı hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülke genelinde tasarrufların artırılması için önemli adımlar atıldığını, kamunun da tasarruf konusunda kendisine çeki-düzen vermesi gerektiğini vurguladı. “Orta ve uzun vadede lüks malları tüketecek vatandaşların daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz” diyen Şimşek, 2015 yılı bütçesinin performansının iyi olacağını belirtirken, memur ve emekli maaşlarında bir artış olmayacağını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-eylül 2014 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları ve  Meclis’e gönderilen 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısında, ülke tasarruflarını artırmak için kamunun da kendisine çeki-düzen vermesi gerektiğini vurgularken, lüks tüketimde yüksek verginin normal olduğunu söyledi.

LÜKS TÜKETİM VERGİLERİ

Şimşek, lüks tüketim vergileri ile ilgili olarak şunları söyledi: “Tabii ki çalışmalar olacak, ama bugünkü bazı gazetelerde olduğu gibi şu ürüne bu kadar, bu ürüne bu kadar değil. Onun için henüz çok erken. O yönde henüz somutlaşmış bir çalışma söz konusu değil. Ama orta, uzun vadede vatandaşlarımızın lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. Otomotivde geçmişte benzeri şeyler yapıldı, ama şu an itibarıyla yeni bir şey gündemde değil” diye konuştu.

Şimşek, Ocak-Eylül döneminde yaşanan bütçe açığının  geçen yılın aynı dönemine göre 4.5 milyar liralık fazlaya göre bir miktar kötüleşme arz ettiğini söyledi.

SEÇİM BÜTÇESİ OLMAYACAK

Türkiye’nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıklayan Şimşek, “2015 yılı bütçesi bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır” diyerek mali disiplini koruyarak hem toplum için, hem ülke için çok önemli kazanımlar elde ettiklerini bu kazanımları riske atmayacaklarını vurguladı.

KAMUDA TASARRUF ARTACAK

Ülke tasarruflarını artırmak için kamunun kendisine çeki düzen vermesi, açığını azaltması ve tasarruflarını artırması gerektiğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cari açığın azaltılmasında zaten bu faktör çok önemli. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali alana ihtiyacımız var. Allah korusun, yarın bir gün bu ülke bir dış şokla karşı karşıya kalırsa, o zaman elimizde imkan var, yani politikada manevra alanımız var. Dolayısıyla tepki verebileceğiz. Ülkemiz bu şoklardan az etkilensin diye bugün bütçeyi sıkı tutarsak, yarın bu şoklara karşı alanımız olacak” dedi.

MİKRO DÜZEYDE REFORM

Türkiye’nin yüzde 3-4 arasında büyüme aralığına razı olamayacağını belirten Şimşek, “Tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım. Bunu başarmanın tek yolu çok kapsamlı mikro düzeyde reform. O nedenle uzun süredir reform programı üzerine çalışıyoruz. Bu reform programı neredeyse tamam, uygulamaya yakında başlayacağız” diye konuştu. Mali politikayı sıkı tutmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Şimşek, gelecek yıl enflasyonun yüzde 6.3’e düşeceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

MEMUR VE EMEKLİYE FARK YOK

“Memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz” diyen Şimşek, akademisyenlere yaklaşık olarak 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacağını ve bunun maliyetinin yaklaşık 1.1 milyar lira olacağını, hakim ve savcıların mali haklarının yüzde 15 ile 31 arasında olmak üzere net seyyanen bin 146 lira olarak artırılmasının öngörüldüğünü bunun da maliyetinin 220 milyon lira olacağını açıkladı.

2015 BÜTÇESİ NELER GETİRİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 448,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 424 milyar lira, bütçe açığının 24,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın 25,8 milyar lira olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtirken, 2015 yılı bütçesinin öngörülenden daha iyi bir performans ortaya koyacağını söyledi. Şimşek, 2015 yılı bütçesindeki hedefleri şöyle açıkladı:
l “Gelecek yıl, GSYH büyüklüğünü 1 trilyon 945 milyar lira olarak tahmin ediyoruz. Reel GSYH büyüme oranını yüzde 4, deflatörü yüzde 6, yıl sonu TÜFE’yi yüzde 6,3, ihracatı 173 milyar dolar, ithalatı 258 milyar dolar olarak öngörüyoruz”
l “2015 yılında enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Cari işlemler açığını tedricen aşağı çekmeyi sürdüreceğiz”

MALİ DİSİPLİNE DEVAM

l “Gelecek yıl eğitimde, üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığı’na 87,5 milyar lira kaynak ayırdık. Bu bütçedeki en büyük rakamdı. Maliyenin bütçesi en büyük bütçe değil”
l “Mali disiplini devam ettireceğiz. Az borçlanacağız. İnşallah bunun sayesinde de küresel çalkantılara rağmen Türkiye’deki faiz, makul bir düzeyde kalmaya devam edecek”
l “Gelecek yıl da toplu sözleşmenin gereği olarak yüzde 3+3 öngördük, ancak enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde farkı da vereceğiz ve 2015’te çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz’’
l “2015 yılında sağlık için toplamda merkezi bütçe ve sosyal güvenlik kurumu üzerinden 80,9 milyar lira harcama yapılacak. Bu rakam  2002’ye göre 5 kattan fazla bir artışı ifade ediyor.”

9 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 11.9 MİLYAR LİRA

Eylül ayında merkezi yönetim bütçesi 9.2 milyar lira, yılın 9 ayında ise 11.9 milyar lira açık verdi.  Eylül’de bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre binde 7 artarak 30.3 milyar lira olurken, bütçe giderleri ise yüzde 13.5 artışla 39.6 milyar liraya yükseldi.

ANKARA - Merkezi Yönetim Bütçesi, eylülde 9,2 milyar lira, ocak eylül döneminde ise 11,9 milyar lira açık verdi. Maliye Bakanlığı, bu yılın eylül ayı ile ocak-eylül dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, eylülde merkezi yönetim bütçesinin gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre binde 7 artarak 30,3 milyar lira olurken, bütçe giderleri ise yüzde 13,5 artışla 39,6 milyar liraya yükseldi. Geçen yıl eylülde 4,7 milyar lira açık veren bütçe, geçen ay 9,2 milyar lira açık verdi. 2013'ün eylül ayında 1,4 milyar lira faiz dışı fazla verilirken, geçen ay 4,6 milyar lira faiz dışı açık oluştu. Eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artışla 26,2 milyar lira vergi geliri elde edildi. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 21,5 artarak 34,9 milyar lira oldu.

Bu yılın ocak-eylül döneminde ise bütçe 11,9 milyar lira açık verdi. Faiz dışı fazla ise 26,3 milyar lira oldu. Yılın 9 ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemin göre yüzde 8,1 artarak 313,5 milyar liraya yükselirken, bütçe giderleri ise aynı dönemde yüzde 10,5 artarak 325,4 milyar lira oldu. Yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 artışla 258,7 milyar lira vergi geliri elde edildi. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 14,5 artışla 287,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

BÜTÇE GİDERLERİ

Bu yıl merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 436 milyar 433 milyon lira ödenekten eylülde 39 milyar 550 milyon lira gider gerçekleşti.  Personel giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 9 milyar 516 milyon lira olurken, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 84 milyar 371 milyon lira oldu. Eylülde sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artarak 1 milyar 540 milyon liraya yükselirken, yılın 9 ayında yüzde 17,3 artarak 14 milyar 116 milyon liraya yükseldi. Bu yılın eylül ayında mal ve hizmet alım giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 artarak 2 milyar 970 milyon lira olarak gerçekleşti.

VERGİ GELİRLERİ ARTTI

Bu yılın eylül ayı vergi gelirleri tahsilatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artarak 26 milyar 237 milyon lira oldu. Aynı ayda genel bütçe vergi dışı diğer gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,8 azalarak 3 milyar 153 milyon lira olarak gerçekleşti. Mal ve hizmet alım giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 artarak 24 milyar 614 milyon lira oldu.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam