AKİT MENÜ

Ekonomi

Enerjide kıskandıran tablo

Dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak için kıskandıran yükselişini sürdüren Türkiye, ardı ardına dev projelere imza atıyor. Türkiye’yi enerji üssü haline getirecek TANAP projesi, Türkiye’nin enerji alanındaki durumunu gündeme getirdi.

Güncelleme Tarihi:

Son yıllarda ekonomisi hızla büyüyen Türkiye’nin enerji talebi giderek artarken, bu talebi karşılamak için enerji sektörüne önemli yatırımlar hayata geçiriliyor. Türkiye’de enerji sektörüne son 12 yılda 110 milyar TL’lik yatırım yapılırken, 2023’e kadar yapılacak 120 milyar TL’lik yatırımla bu rakam 230 milyar liraya ulaşacak. Yatırımların büyük bir çoğunluğunun özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin bölgesinde güvenilir yatırım limanı olma özelliğini perçinliyor.

ENERJİNİN EN UCUZ OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye, enerji satış fiyatlarında son yapılan fiyat düzenlemelerinden sonra AB ülkeleri arasında, tüm vergiler dâhil, konutlarda elektriği en ucuz kullanan 4’üncü, sanayide elektriği en ucuz kullanan 1’inci ülke durumunda. Doğalgazın konutlarda ve sanayide en ucuz kullanıldığı ülke de Türkiye. Enerjiye yapılan yatırımlarla 2002 yılından itibaren vatandaşın geliri içindeki enerji faturası olarak ödediği miktar ise yarı yarıya azaldı.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR

Türkiye’nin ham petrol ithalatı 2012 yılında 143 milyon varil; 2013 yılında 136 milyon varil ve bu yılın 7 ayı sonunda ise 57,3 milyon varil olarak gerçekleşti. Türkiye’nin doğalgaz ithalatı 2012 yılında 45,9 milyar metreküp, 2013 yılında 45,3 milyar metreküp ve 2014 yılı Temmuz ayı sonunda da 28,5 milyar metreküp oldu.

HEDEF YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Türkiye, enerji temini ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması konusunda birçok çalışma yürütüyor. Hükümet, enerji maliyetlerinin azaltılması için dışa bağımlılığın azaltılarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimindeki payının artırılması ve yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapıyor.

YILDIZ: RUSYA'DAN İNDİRİM İSTEDİK

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatında indirim talebini Rusya tarafına ilettiklerini belirterek, “Bu revizyonun, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1 Ocak 2015 itibarıyla hakkı olduğunu ve bununla alakalı hazırlık yapmalarını istedik” dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından “Enerji Arz Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru” paneli düzenlendi.

Yıldız, buradaki konuşmasında, dün TANAP’ın ana hat borularına ilişkin sözleşmelerin imzalandığını hatırlatarak, bundan sonraki aşamada işçilik konusunda ve Türk müteahhitlerin bu projeden iyi pay alacaklarına yönelik inancını dile getirdi. Bu tür önemli projeleri isteyenler olduğu gibi istemeyenlerin de olduğuna dikkati çeken Yıldız, 17 Aralık’taki gelişmelere ilişkin “Türkiye inşallah her krizden kendi çıkarlarına uygun olarak sıyrılacaktır. 17 Aralık sabahında ben Bakü’de bu projelerin imza töreninde bulundum. Kendim oradaydım ve zihnim buradaydı. Eğer 17 Aralık’taki siyasi istikrarı tehdit eden Türkiye’deki unsur olarak başarılı olsaydı Bakü’deki attığımız imzaların çok fazla bir değeri, anlamı olmayacaktı” diye konuştu.

Rusya-Avrupa Birliği arasındaki krizlere rağmen Türkiye’nin birtakım projeleri geliştireceğini, bununla alakalı hazırlıklarını yapacağını belirten Yıldız, Rusya’dan doğalgaz konusunda indirim talebinde bulunduklarını bildirerek, şöyle devam etti: “Tabii ki doğalgaz ve ham petrol fiyatlarının düşmesi, tüketici ülkemiz için iyi haberdir ve enerji ile alakalı giderlerimizi düşürecek bir kalemdir ama öncelikle kurumlarımızın zararının telafi edilmesi söz konusudur.”

BENZİNDE 10 KURUŞ İNDİRİM

ANKARA - Akaryakıt dağıtım şirketleri, benzin satış fiyatlarında litrede ortalama 10 kuruş indirim yaptı. İndirimin ardından Ankara’da litresi 4,91 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4,81 liraya satılmaya başlandı. İstanbul ve İzmir’de ise 4,90-4,93 lira arasında satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,80-4,83 lira oldu.

Söz konusu illerde 4,93-4,95 liradan satılan 97 oktan kurşunsuz benzinin litresi de indirimin ardından 4,83-4,85 lira arasında satılmaya başlandı.

SUUDİ ARABİSTAN PETROLDE 'FİYAT SAVAŞI'NA HAZIRLANIYOR

ANKARA - Düşen ham petrol fiyatları karşısında, varil başına en ucuz petrolü üreten Suudi Arabistan’ın üretimini artırarak pazar payını koruması ve diğer tüm petrol üreticilerine karşı ‘’fiyat savaşı’’ açabileceği öngörülüyor. Petrol fiyatları, Amerikan dolarındaki yükseliş, petrol arzındaki artış, Asya ülkelerindeki büyümenin yavaşlaması ve Avrupa piyasalarının zayıf performansları nedeniyle 4 yılın en düşük seviyesine inerek 85 dolarda seyrediyor.
ABD’deki Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Ed Hirs, Suudi Arabistan’ın dünyada varil başına en düşük maliyet ile petrol üreten ülke olduğu için, diğer tüm petrol üreticilerine karşı “fiyat savaşı’’ açabileceğini söyledi.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam