AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Kırşehir, fırlatma rampasına talip

1272 yılında Kırşehir’de inşa edilen Cacabey Gökbilim Medresesi, Anadolu’daki ilk gözlemevi

2013-05-27 20:13:07

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
Anadolu’daki ilk gözlem evi olan 1272 yılında yapılan Cacabey Gökbilim Medresesi’ne evsahipliği yapan Kırşehir, milli uyduların fırlatma rampalarına talip oldu. Fransa, Kazakistan, Çin’den fırlatılan Türk uyduları, projenin hayata geçmesi halinde artık Kırşehir’den uzaya gönderilecek. AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, fırlatma rampasının Kırşehir’e kurulması yönünde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve diğer yetkililerle yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Düne kadar hayal olan yerli tank, uydu, insansız hava aracı gibi projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Çalışkan, yakın bir gelecekte de fırlatma rampasının hayata geçirileceğini kaydetti.
CACABEY MEDRESESİ’NDEKİ         ROKETLER GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR
1272 yılında inşa edilen Cacabey Gökbilim Medresesi, Anadolu’daki ilk gözlem evi. Medresenin yanında minare gibi gözüken yer rasathane olarak kullanılırken, kubbenin altındaki havuzdan yıldızların hareketleri incelenmiş. Medresenin üzerinde yer alan roket motifleri ise görenleri şaşırtıyor. Roketlerden birinin alevi düz diğerininki ise zikzak şeklinde olması roketin kalkışını, ilerleyişini gösteren motifler olarak kabul ediliyor. Kırşehir Milletvekili Çalışkan, başka bir ülkede böyle bir tarihi eserin olması halinde onun yanına uzay üssü kurulacağını belirterek, bu şekilde gelenekten teknolojiye uzanan serüvenin ziyaretçiler tarafından daha net görülmesini sağlayacağını kaydetti. Diğer birçok şeyde olduğu gibi kendimize ait değerlerin yeterince tanıtılıp kullanılamadığını söyleyen Çalışkan, sadece Kırşehir’de değil, Türkiye’nin her yerinde böyle eserlerin bulunduğunu dile getirdi.
BİLİM İNSANLARI CACABEY     MEDRESESİ’NİN FARKINDA DEĞİL
1272 yılında yapılan medresenin üzerinde roket motifi bulunduğunun altını çizen Çalışkan, buna hayret etmemenin elde olmadığını bildirdi. Roketlerin alevinin birinde düz birinde çapraz olduğunu aktaran Çalışkan, roketin kalkışını, ilerleyişini gösteren motifler bulunduğunu kaydetti. Medresede Kur’an-ı Kerim’den uzayla ilgili ayetler yer aldığını hatırlatan Çalışkan, medresede ayrıca gezegenleri tasvir eden yıldız motiflerinin de bulunduğunu bildirdi. Cacabey Medresesi’nin 2009’da UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alındığını aktaran Çalışkan, Türkiye’deki bilim insanlarının ise bunun tam olarak farkında olmadığından yakındı. Türkiye’de uzay, havacılık üzerine çalışmalar yapıldığını belirten Çalışkan, Kırşehir’de de bununla ilgili bir enstitünün, merkezin olması gerektiğini dile getirdi. Cacabey Gökbilim Medresesi’ni bilim merkezi ve rasathaneye çevrilmesi konusunda TÜBİTAK’la görüştüklerini aktaran Çalışkan, bunları da yavaş yavaş harekete geçireceklerini kaydetti.
TÜRKİYE’NİN UYDUSU KIRŞEHİR’DEN UZAYA GÖNDERİLECEK
Türkiye’nin kendi uydusunu yapıp Çin’den uzaya gönderdiğini belirten Çalışkan, bu konudaki çalışmaların hızlanarak sürdüğünü kaydetti. Kırşehir’in de bu çalışmalardan nasibini alması gerektiğini ifade eden Çalışkan, fırlatma rampasının Kırşehir’e kurulması yönünde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve diğer yetkililerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Çalışkan, rampanın yapılması halinde Türkiye’nin kendi yaptığı uydusunu ve diğer dost, kardeş ülkelerin uydularını Kırşehir’den uzaya göndereceğini ifade etti.
Düne kadar hayal olan yerli tank, uydu, insansız hava aracı gibi projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Çalışkan, yakın bir gelecekte de fırlatma rampasının hayata geçirileceğini kaydetti.
 

Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!