AKİT MENÜ

Gündem

Sezer’in af sicili kabarık

ABD Büyükelçiliği’ne saldıran Ecevit Şanlı’nın hastalık sebebi ile salıverilen bir mahkum olduğunun ortaya çıkması, geçmişte hastalık sebebi ile affedilen terör örgütlerinin diğer üyelerini gündeme getirdi. A. Necdet Sezer cumhurbaşkanlığı döneminde, 260

2013-02-02 21:42:14

MURAT ALAN / İSTANBUL
Güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’nun yaşamını yitirdiği, basın mensubu Didem Tuncay’ın ise ağır yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı’nın DHKP-C üyesi olduğunun ortaya çıkması geçmişte af ile salıverilen terör örgütü üyelerini yeniden gündeme getirdi.
Adalet Bakanlığı ve Emniyet istihbaratının verilerine göre kafayı irticayla bozan eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 16 Mayıs 2000’den 23 Mart 2007 tarihine kadar 260 mahkûmu affetti. Affedilenlerden 223’ünün DHKP-C, TİKKO, PKK, MLKP ve diğer terör örgütlerine mensup olduğu, bunlardan 19’unun ise affedildikten sonra dağa çıkıp Mehmetçiğe kurşun sıktığı belirlendi.
AFFEDİLDİKTEN SONRA SOLUĞU DAĞDA ALDI
TİKKO terör örgütü mensubu olmaktan dolayı 12 yıl 6 ay ağır hapse mahkum edilen Orhan Gül sağlık gerekçesiyle 2002’de Sezer tarafından affedildikten sonra bir anda iyileşip dağa çıktı. Gül affedildikten yalnızca 2 yıl sonra, 2004 yılında Tunceli kırsalında güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. 2 Mehmetçiğin hafif yaralandığı saldırıda ölü ele geçirildi.
SEZER’İN AFFETTİĞİ TERÖRİST
MEHMETÇİK ŞEHİT ETTİ
Sözde Halkın Kurtuluş Örgütüne mensup Ökkeş Karaoğlu ise 2001’de sağlık gerekçesiyle affedildi. Ökkeş Karaoğlu’nun 1995 yılında terör örgütüne üye olmak, polis aracına silahlı saldırı ile jandarma karakoluna baskın yapmak suçlarından 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve cezasını çektiği Edirne E Tipi Cezaevi’nde 3 ay açlık grevi başlattığı belirlendi.
Açlık grevi sırasında sağ ayak parmakları kesilen Karaoğlu’nun cezası 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kaldırıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra bir süre Gaziantep’te yaşayan Ökkeş Karaoğlu’nun, daha sonra İstanbul’a ve sonrasında Tunceli’ye geçtiği anlaşıldı. Karaoğlu 20 Haziran 2005’te Tunceli kırsalında güvenlik güçleriyle girilen çatışmada öldürüldü. Aynı operasyonda 16 terörist daha öldürülürken, 1 Mehmetçik ise şehit oldu.  
İKİLİ TUNCELİ KIRSALINDA ÖLDÜRÜLDÜ
Okan Ünsal ve Berna Ünsal çifti de Sezer tarafından affedildikten sonra soluğu dağda alanlardan. TKP/ML-TİKKO terör örgütünün Ankara il sorumlusu olduğu belirtilip 22 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırılan Okan Ünsal ile aynı suçtan 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Berna Ünsal, Sezer tarafından affedildikten sonra bir anda sağlığına kavuşup dağa çıktı. Bir süre örgütsel çalışma içinde yer alan çift, 16 Haziran 2005 günü Tunceli Ovacık kırsalında Mehmetçiğe pusu kurdu. İkili girilen çatışmada etkisiz hale getirildi.
PKK’nın üst düzey sorumlusu olduğu gerekçesiyle tutuklanan Murşit Aslan’da Sezer tarafından affedilenler arasında. Arslan 2005 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada sağ yakalandı.
DAĞA ÇIKANLARDAN 19’U
ÇATIŞMALARDA ÖLDÜRÜLDÜ
10. Cumhurbaşkanı Sezer’in af yetkisini kullanma yönündeki kararları incelendiğinde çarpıcı bilgiler göze çarpıyor. Sezer, 16 Mayıs 2000’den 23 Mart 2007 tarihine kadar 260 mahkûmu affetti. Affedilenlerden 223’ünün DHKP-C, TİKKO, PKK, MLKP ve diğer terör örgütlerine mensup olduğu, bunlardan 19’unun ise affedildikten sonra dağa çıkıp Mehmetçiğe kurşun sıktığı belirlendi. Sezer’in ilk af yetkisini ise böbrek yetmezliği bulunan eroin kaçakçısı Mehmet Demir için kullandığı ifade edildi. Eski cumhurbaşkanı, aynı yıl iki uyuşturucu kaçakçısının cezasını kaldırdı. 2000 yılında affedilen mahkumlardan üçü cinayetten, ikisi silah bulundurmaktan biri de kaza ile ölüme sebebiyet vermekten cezaevindeydi. Affedilen teröristlerin bir kısmı dağa çıkarak faaliyetlerine devam etti. Bu durum devlet kurumlarının raporlarına da yansıdı.
İŞTE SERBEST BIRAKILANLARDAN BİR KISMI
İşte Sezer’in serbest bıraktığı mahkumlardan bir kısmı ve mensubu oldukları örgütleri:
İlhan Demirel (Yasadışı örgüt), Yaşar Demircan (Dev-Sol), Ramazan Çiçek (Anayasal düzeni yıkmak), Metin Günay (TİKB/GK), Atilla Selçuk (Anayasal düzeni yıkmak), Barış Kaya, Suat Karabulut (Dev-Sol), Ümit Kanlı, Gülseven Öztürk (DHKP-C), Fatma Güzel, Ergün Bütüner (TKP-ML), Barış Yıldırım (DHKP-C), Hakkı Şeker (DHKP-C), Nuray Gezici (Dev-Sol), Tamer Çadırcı, Ulaş Göktaş (DHKP-C), Mesut Avcı, Madımak Özen (DHKP-C), Ayten Eren (DHKP-C), Özgül Dede (DHKP-C), Yüksel Doğan (PKK), Murat Candar (TİKB/GK), Mustafa Genç, Ayla Özcan, İbrahim Tekin, Semra Askeri, Mehmet Şahin (DHKP-C), Gülperi Özen (DHKP-C), Haydar Baran (TKİP-Ekim) M.Erkan Çetin (Dev-Sol), Hatun An, Hakan Baran, Yılmaz Babatümgöz (MLKP), Resul Ayaz (MLKP/K), Zeynel Yıldız, Nazan Yılmaz (DHKP-C), Hasan Çebe (TİKB) Ertuğral Kaya (DHKP-C), Mete Yalçın (TİKB), Barış Gönülşen (TİKB), Esmehan Ekinci (TİKB), Mehmet Acettin (MLKP), Mehmet Leylek (MLKP), Erol Altıokka (TİKB) Ercan Uçuk (TKP/ML-TİKKO), Ali Şahmo (TKP/ML-TİKKO), Gürban Hızmay (DHKP-C), Sadık Yılmaz (MLKP/K), Aydan Odabaş (DHKP-C), Petek Türkmen (TİKB), Haydar Özbilgin (MLKP), Muharrem Kurşun (MLKP), Leyla Alp (DHKP-C), Sedat Felek (TKP/ML-TİKKO), Şudaman Kamancı (Ekim), Ali Haydar Geckin (TKP/ML-TİKKO), Gamze Bayram (DHKP-C), Sibel Horasan (Dev-Sol), Hüseyin Ali Günay (TKP/ML), Erdal Arıkan, Suzan Baran (TKP/ML-TİKKO), Namık Kemal Bektaş (MLKP), Nuray Özçelik (TİKB), Hülya Türüç (TİKB), Mahmut Yücel (TKP/ML-TİKKO), Ömer Ünal (TİKB), İsmet Sınağ (DHKP-C), Makbule Akdeniz (TİKB), Cem Şahin (DHKP-C), İnayet Günenç (TİKB).
 

Yorumlara Git

İstanbul’da peş peşe uyarılar!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Netanyahu’ya uyarı!

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz müjdesi!

İslam Memiş elinde 1 lirası bile olanları uyardı! 12 bin seviyesine çıkacak, uçup gidecek

İflas ettiği söylenen Türkiye'nin 63 yıllık otobüs isyan etti: İflas etmedik, buna son verin