AKİT MENÜ

Ekonomi

Bankaları kanun değil sağlam irade dize getirir

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile bankaların aldığı haksız ücretlerin önüne geçilmesi planlanırken, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, bankacılık sektöründeki sorunun yasalarda değil uygulamada olduğunu savun

2013-05-30 20:01:09

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Türkiye’deki bankacılık sisteminin faizden çok, faiz dışı alınan işletim ücretleriyle dönmeye başladığını söyledi.
Dinç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nı değerlendirdi. Yeni düzenlemenin tüketiciye çok olumlu yansıyacağını düşünmediğini ifade eden Dinç, “Bu yasa tasarısı, yeni kredi kartı alacaklara yönelik düzenlemeler getiriyor. Taslak, elinde kredi kartı olanlara herhangi bir düzenleme getirmiyor. Mevcut kart sahiplerinin de yeni düzenlemelerden yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme getirilmesi şart” dedi.
Bankacılık sektöründe yaşanan sorunların yasaların uygulanmaması nedeniyle yaşandığını savunan Dinç, mevcut yasanın da tüketiciyi koruyacak maddeler içerdiğini, ancak uygulanmadığı için bir sonuç vermediğini aktardı. Bankaların aldığı 30-40 kalem ücretin aslında kanun dışı olduğunu belirten Dinç, alınan ücretler ve aidatlarla ilgili mahkemelerin, Yargıtay’ın tüketici lehine kararları olmasına rağmen, şu an büyük oranda kredi kartı aidatı alınmaya devam edildiğini, bu konuda yasa çıkarmaktan çok, yasanın arkasında duracak bir iradenin olması gerektiğini söyledi.
Bozuk para sayma
parası kesiliyor
Dinç, dünyada bankacılık sisteminin faiz gelirleriyle döndüğünü, ancak Türkiye’de son 10 yıldır bu sistemin değiştiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bankacılık sektörü, faizden çok faiz dışı getirilerle dönmeye başladı. Yani normalde yapılması mecburi olan işlemlerden para alınmasıyla dönüyor. Bankaya gidip bu kesilen paralarla ilgili belge istediğiniz zaman, sizden para kesiliyor. Borcunuzu ödediniz, ‘borcu yoktur’ kağıdı almak için 50 lira para isteniyor. Hesabınızı kullandığınızda sizden ‘Hesap işletim ücreti’ kesilirken, hesabınızı kullanmadığınızda da ‘Hesap işletimsizlik ücreti’ kesiliyor. Bir vatandaştan bozuk para sayma parası bile kesildiğini biliyoruz. Sırf kart aidatlarından bankalar 2,5 milyar lira gelir elde ediyor. Yani bankalar normalde ücretsiz yapması gereken işlemlerden milyarlarca lira para kazanıyor.”
‘Hem memnunuz hem endişeli’    
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Türkiye’de tüketicinin korunması konusunda ilerlemelerin kaydedildiğini belirterek, “Tüketici örgütleri olarak bunu görüyoruz. Bu konuda tespitlerimiz var” dedi. Tüketicilerin, genel olarak özellikle bankacılık hizmetlerinde mağdur edildiğini savunan Yılmaz, şöyle konuştu: “Tüketiciler, 60’ın üzerindeki kesintilere karşı yeterince korunduğuna ilişkin bir güven duymuyor. Taslağın yapılmasından dolayı memnunuz ama ‘ama’larımız, kaygılarımız var.”   
‘Tarihi bir karar’     
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Abdullah Değer, bankaların ücret ve komisyon gelirlerinin düzenlenmesi konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yetki verilmesinin “tarihi bir karar” olduğunu belirtti.  Değer, “Taslağın yasalaşmasıyla hangi işlemden ücret alınacağını BDDK belirleyecek. Yani bankalar artık istediği kalemde, istediği miktarda ücret talep edemeyecek, keyfi uygulamaları sona erecek. Özellikle son bir yıldır komisyon ücreti alınan işlem sayısı iki katına çıkmıştı. Buna sadece ‘el insaf’ denilebilir” dedi.   

Yorumlara Git

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!