AKİT MENÜ

Gündem

Esad, IŞİD ve PKK Türkiye’nin düşmanı

Suriye’deki gelişmeleri BBC muhabirine değerlendiren Başbakan Davutoğlu, “Suriye için bütünlüklü bir stratejiye ihtiyacımız var. Sınırımızda görmek istemediğimiz üç grup var: Suriye rejimi, IŞİD ve PKK. Bunların tümü Türkiye’nin düşmanıdır” dedi.

2014-10-28 22:30:57

LONDRA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, BBC’nin uluslararası başmuhabiri Lyse Doucet’in Kobani’deki gelişmeler, IŞİD ve Suriye konularındaki sorularını yanıtladı. Davutoğlu’nun BBC mülakatına BBC Türkçe servisi internet sitesinde yer verdi.   
            
Kobani’nin, Suriye’deki savaş açısından şüphesiz çok önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, ancak Kobani’nin Suriye’deki daha geniş kapsamlı bir krizin sonucu olarak ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğini vurguladı. “Bu nedenle Kobani’ye odaklanmak, Suriye’de teröre karşı, IŞİD’e karşı savaşla mücadelenin sembolü haline geldiği için önemli” diyen Davutoğlu, Kobani meselesinin birkaç ay önce başladığını, Suriye’deki iç savaşın ise üç buçuk yıl önce başladığını belirtti.  Davutoğlu, Suriye krizi çözülmeden Kobani kurtulsa bile, Suriye rejiminden ya da IŞİD’den başka bir saldırı olacağını ve bugün Kobani’de görülen sonuçlarla karşı karşıya kalınacağını ifade etti.     
          
ASKERİ MÜDAHALE SORUSU  
       
Kobani’yi kurtarmak, Kobani’yi ve çevresini IŞİD’den geri almak için askeri bir operasyonun gerekli olduğunu söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:               
“Bu askeri operasyonu kim yapacak? Mesele bu. Uluslararası medyanın Türkiye’yi suçladığını ve Türkiye’den bir şey yapmasını beklediğini gördüğümde gerçekten çok şaşırdım ve şoke oldum. Türkiye’nin ne yapması gerektiğini tarif etmeliler. Eğer Türkiye Kobani’ye askeri müdahalede bulunursa uluslararası tarafların çoğunun Türkiye’yi eleştireceğine eminim. Diğer ülkeler Kobani’ye kara birliklerini göndermek istemedikleri için kente yardım etmenin tek yolu barış amaçlı ya da ılımlı güçler göndermek. Peki bu güçler kim? Peşmerge. Şu an anayasal olarak Irak ordusunun parçası olan Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO). Türkiye, Irak Peşmerge güçlerine ve bizim için Suriye halkının gerçek temsilcisi ve sahadaki ılımlı güçler olan ÖSO’ya yardım etmeye hazır olduğunu ve Türkiye üzerinden Kobani’ye geçebileceklerini beyan etmişti.”     
          
SINIRDAKİ 3 TEHDİT      
         
BBC muhabirinin, “Türkiye müttefiklerine, bütünlüklü bir politika izlenmemesi halinde, ülkesinde ılımlı güçleri eğitmeyeceğini ya da hava üssünü kullandırmayacağını söylüyor. Doğru mu anlıyorum?” sorusu üzerine de Davutğlu, şu cevabını verdi:               
“Hayır, hayır. Eğit ve donat programı çoktan başladı. Hatta Kobani krizinden bile önce başladı ve devam edecek. Eğit ve donat bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Bunun hızlanmasını istiyoruz. Türkiye’nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz. Sınırımızda görmek istemediğimiz üç grup var: Suriye rejimi, IŞİD ve PKK. Bunların tümü Türkiye’nin düşmanıdır. Türkiye için tehdit ve risk oluşturmaktadır. Son olaylar Suriye krizini Türkiye’ye taşımak istediklerini gösterdi. Buna asla izin vermeyeceğiz.”  
             
EİDE’Yİ KABUL ETTİ     
        
Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’yi kabul etti.      
         
AK Parti Genel Merkezi’nde, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

STRATEJİK DERİNLİK 100. BASKIYI YAPTI

İSTANBUL - Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik: Türkiye’nin Uluslararası Konumu” kitabının 100. baskısı yapıldı.
Küre Yayınları tarafından ilk defa Nisan 2001’de yayımlanan Stratejik Derinlik, Davutoğlu’nun dışişleri bakanlığı görevine geldiği 2009’a kadar 8 yılda 29 baskı yaptı. Davutoğlu’nun 5 yıl boyunca yürüttüğü dışişleri bakanlığı görevi süresince gördüğü yüksek taleple 62 baskısı daha gerçekleştirilen kitap, Davutoğlu’nun başbakanlık için adaylığının açıklandığı günlerde 91. baskısıyla raflardaydı.

Stratejik Derinlik, Davutoğlu’nun başbakan olmasından bugüne kadar geçen iki ayda ise artan ilgi dolayısıyla 9 baskı daha yaparak 100. baskıya ulaştı. Farsça, Arapça, Arnavutça ve Yunanca olmak üzere 4 dile çevrilen, Sırpçası ise baskı aşamasında olan kitabın Bulgarca’ya tercüme edilmesi de gündemde yer alıyor.

Yorumlara Git

“Bu utancı kaldır, kaldırabilirsen…” Cihat Yaycı Paşa’dan Yunan hadsizliğine sert tepki

Ali Koç da mı, "Yaşa Portekiz"ci! Fenerbahçe taraftarı çileden çıktı: Bu rezilliğe son verin

Türkiye, İsrail’le ticarete devam ediyor mu? DMM'den net açıklama geldi

AK Parti son dakika olarak duyurdu! 3 isim görevden affını istedi

Fahrettin Altun’dan ‘soykırım’ çağrısı: Bir an önce harekete geçmeliyiz!