AKİT MENÜ

Gündem

Sağduyu çağrıları

Taksim Gezi Parkı’nda marjinal grupların başlattığı olayların ardından başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan ve STK’lar ile sanatçılardan sağduyu ve sûkunet çağrıları yapıldı.

2013-06-03 21:13:10

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve daha sonra diğer illere de sıçrayan olaylarla ilgili yetkililer, STK temsilcileri, toplum önderlerinden sağduyu ve itidal çağrısı yapılıyor. Ülkede kaos ve anarşinin hakim olmasını isteyenlerin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamalarda, provokatörlerin oyununa gelmemek için herkesin sağduyulu ve soğukkanlı davranması gerektiğinin altı çiziliyor.
GÜL: SAKİN OLALIM, KURALLARA UYALIM
İZTO Yönetim Kurulu’nu kabulü öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu anlamda son günlerdeki gelişmeleri bu çerçeve içerisinde görüyorum. Ve şunu da açıklıkla söylemek istiyorum ki, iyi niyetli olarak verilen mesajların da alındığının bilinmesini isterim” dedi.
“Açık bir toplum içerisinde yaşıyoruz. Ve hepimizin farklı farklı düşüncelerimizi, görüşlerimizi, siyasi eğilimlerimizi, inançlarımızı bunlara muhakakki saygı göstermemiz gerekir. Bu saygı ve sevginin şüphesiz karşılıklı olması gerekir. Herkesin kendi ülkesinde en geniş şekilde kendisini özgür hissetmesi gerekir. Bu çerçeve içerisinde demokrasiler dediğimizde demokrasilerle tabiki seçimlerle halkın iradesi ile herşey ortaya çıkar. Ama demokrasi demek sadece seçim demek de değildir. Seçimlerin dışında da farklı görüşler, farklı durumlar, itirazlar varsa bunların da çeşitli yollarla dile getirilmesinden daha tabi de bir şey olamaz. Barışçı gösteriler de tabi ki bunun bir parçasıdır. Türkiye demokrasi yolunda demokrasinin kurallarını çalıştıran bir ülke. Hukukun üstünlüğüne inanan bir ülke. Mahkemenin kararlarına üst mahkemelerde itiraz edilebildiği ve itiraz yollarının açık olduğu bir ülke. Dolayısıyla bütün bu kurallar batı demokrasilerideki standartlar çerçevesinde olmaktadır. Önce bunun bilinmesini isterim tabiki. Bu saatten sonra artık hepimizin yapacağı şey sakin olmak, kurallara uymak ve neticede ülkemizin herhangi şekilde zarar görmesine fırsat vermemek olacaktır” dedi.
ÇİÇEK: SAĞDUYULU DAVRANILMALI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na katılan öğrencileri kabulünün ardından basın mensuplarının Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve daha sonra diğer illere de sıçrayan olaylarla ilgili sorularını cevapladı. Son günlerde 1980 öncesi yaşanan olayları benzer tarzda bir kısım gelişmeler yaşandığını söyleyen Çiçek, herkesin sağduyulu ve soğukkanlı davranması gerektiğini bildirdi. Bu tip olaylara çok iyi niyetle katılanlar bulunabileceği gibi bu olayları kendi düşünceleri, siyasetleri ve beklentileri için kullanmaya çalışan grupların da olabileceğini aktaran Çiçek, “Maalesef o dönem sağduyu yeteri kadar egemen olamadığı için hepimizi üzen, şimdi her yıl anmaya çalıştığımız bir kısım üzücü gelişmeler de yaşandı. Elbette toplumların hayatında zaman zaman sıkıntılı dönemler olur. Bu sıkıntılı dönemleri aşmanın birinci yolu, geçmişte yaşanan tecrübelerden gerekli dersleri çıkarmaktır” dedi. Taksim olaylarının toplumda nasıl derin bir travma ortaya çıkardığını bugün çok daha iyi anladıklarını belirten Çiçek, bunların herkese ders olması gerektiğini belirterek herkesin beklentisini, talebini yasalar çerçevesinde, usulüne uygun olarak ortaya koymaları gerektiğini kaydetti.
TÜRK PARLAMENTERLER
BİRLİĞİ’NDEN İTİDAL ÇAĞRISI
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil ise Türkiye’nin barışa ve huzura ihtiyacı bulunduğuna vurgu yaparak, vatandaşlara itidal çağrısı yaptı. Türkiye’nin çözüm süreci ile birlikte yakaladığı sevgi iklimini ve kardeşlik hukukunu bozmaya yönelik tüm hareketlerin bu memleketin kalkınmasına, huzuruna ve güvenine zarar verdiğini ifade eden Pakdil, “Demokratik sistemlerde hesap sorma mekanizması sandıklardır. Seçim sandıklarının dışında aranan çare ve çözümler dikta ve darbe yönetimlerini getirir. Türkiye ne çektiyse bu tür yönetimlerden çekmiştir” dedi. Sokakların savaş alanına çevrilmesinin, kamu ve özel sektör mülkünün talan edilmesinin kardeşlik hukukunu bozacağını vurgulayan Pakdil, “Oysa bizim şu anda en çok ihtiyacımız olan şey sevgi ikliminin oluşturulmasıdır. Karanlık güçlerin oyunlarına alet olmayalım” dedi.
SAĞLIK-SEN: ŞİMDİ SAĞDUYU ZAMANI
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Gezi Parkı bahanesiyle yapılan eylemlerin kimseye bir faydasının olmayacağını, sağduyulu olunması gerektiğini söyledi. Her fırsatta dile getirdikleri demokratik ülke özlemlerinin, demokrasi ve özgürlüklerden korkanlar tarafından engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Memiş, “Milletimizin sağduyu ve basiretiyle bu tür provokatörlere kanmayacağı ve kurulan tuzağı en kısa zamanda anlayacağına olan inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
STK’LARDAN VE SANATÇILARDAN
SAĞDUYU ÇAĞRISI
Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları, sendikalar ve sanatçılardan da itidal çağrıları yapıldı.
Gezi Parkı provokasyonuyla ilgili bir açıklama yapan ve kendi mensuplarını uyaran Alperen Ocakları Genel Başkanı avukat Serkan Tüzün, belli mihraklar eliyle ülkenin kaosa sürüklenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Alperen Ocakları tarafından millet lehine başlatılan milli, İslami hiçbir tepkiye destek olmayan bazı zevatların, bu olayı fırsat bilip anarşi ortamı oluşturmaya çalıştıkları aşikardır. Sosyal medyada bazı provokatörlerin Alperen Ocakları’nı kavgaya çekmek amaçlı yalan, yanlış ve tahrik edici açıklamalarına kanmayınız” dedi.
MÜSİAD: BU ÜLKE HEPİMİZİN
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylara ilişkin “Geleceğimize, hep birlikte sahip çıkmalı, duygusal, ötekileştiren tepkilerden uzaklaşıp, sağduyulu davranmalıyız” dedi.
TİM’DEN ORTAK SAĞDUYU ÇAĞRISI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylara ilişkin, “Toplumsal olaylar, sağduyu ile sonlandırılmalıdır” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylara ilişkin, etrafı yakıp yıkarak yapılan eylemlerin demokratik olmadığı, bunların amacının dışına çıkmış eylemler olduğu değerlendirmesinde bulundu ve sağduyu çağrısı yaptı.
LEVENT: SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİTMELİ
Rock müzik sanatçısı Haluk Levent, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar ve ardından ülke genelindeki protestolarla ilgili sağduyu çağrısında bulundu.
Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde açık hava konseri veren Haluk Levent, Taksim Gezi Parkı için yapılan gösterileri değerlendirdi.
Polis ve vatandaşlar arasındaki arbedelere çok üzüldüğünü söyleyen Levent, meselenin çözümünün sokaklarda değil demokratik bir şekilde olması gerektiğini belirterek “Seçimle gelen seçimle gitmeli. Kavganın cadde ve sokaklarda değil, seçim günü sandıkta verilmesi gerekir. Bu yüzden de polis ile halkımızı sağduyuya davet ediyorum” diye konuştu.

Yorumlara Git

Avrupa heveslilerine gelsin! Türkiye’de tedavi olan gurbetçi şaşkına döndü

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yeni düzenleme geliyor

Sırtüstü yatmanın zararına inanamayacaksınız!

Narin’in arkadaşları susturuldu mu? Bakanlık köye özel ekip gönderdi

PKK/KCK Avustralya yapılanmasında yer alıyordu! Çiğdem Aslan MİT havaalanında paketledi