AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Menderes döneminin bütün Meclis tutanakları, kütüphanede

Merhum Adnan Menderes’in başbakanlık yaptığı 10 yılın 8,5 yıllık dönemine ait Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tutanakları, Simav ilçesindeki kütüphanede sergileniyor.

2013-06-03 21:36:49

Kütahya - Tutanaklar, bir dönemin tarih hafızası olan TBMM kararları ile Bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerinin kürsüdeki konuşmalarını günümüze yansıtıyor. Menderes dönemlerinin sonuncusunda DP Kütahya Milletvekili olarak görev yapan Simavlı merhum Emin Topaler’in (1921-1988) muhafaza ettiği 25 Kasım 1951-27 Mayıs 1960 tarihlerine ait 58 ciltlik TBMM tutanakları, damadı eğitimci Mustafa Çakan tarafından 100’üncü Yıl Simav Halk Kütüphanesi’ne bağışlandı.
“bizde kalmasını
doğru bulmadım”
Simav’da 1988’de vefat eden kayınbabasının görev süresinin, 27 Mayıs 1960’taki askeri darbeyle sona erdiğini belirten Çakan, şöyle devam etti: “O öldükten sonra evinde bir sandıkta bazı belgeler buldum. Bunlar, 25 Kasım 1951’den 27 Mayıs 1960’a kadar TBMM’de kayıt altına alınan her şeyi içeren tutanaklardı. Bu ciltlerin bakımını yaptırdım. Uzun süre inceleme fırsatım oldu. İlgimi çeken şeyler vardı içinde. Bunların sadece bizde kalmasını doğru bulmadım. Bütün vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istedim. Özellikle hukuk, sosyoloji, siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler alanlarında öğrenim görenlerin ya da bu konuda akademik kariyer yapmak isteyenlerin kaynak olarak bunlardan yararlanabileceğini düşündüm. İlçemizdeki Halk Kütüphanesine bağışlamak istedim. Kütüphane müdürünün isteği üzerine kitapların konulacağı dolabı yaptırdım. Tutanaklar, bu dolapta araştırmacıların hizmetine sunuldu.”
Libya’ya 2 bin havan
mermisi hibe edilmiş
O döneme ilişkin tutanakların, ilginç bilgiler içerdiğini dile getiren Çakan, insanların bundan yararlanmasını istediklerini anlattı.
Çakan, ciltlerin bir tarihin canlı tanıkları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “O zaman TBMM’de toplumu yöneten insanların aldığı kararlar, ağızlarından çıkan sözler, kelimesi kelimesine bu tutanaklarda yer alıyor. Bunlar tarihi belge. Ülkemiz için bir kültür hazinesi. Bu kitaplardan ilginç başlıklar sunabiliriz. Mesela, Türkiye ile İsrail arasında 4 Temmuz 1950 tarihli ödeme anlaşmasına ek protokol hazırlanıp onaylanmış. Kırıkkale’de üretilen 2 bin piyade havan mermisi, 1956’da Libya Devletine hibe edilmiş.”
Öte yandan aynı tutanaklara, internet ortamında, www.tbmm.gov.tr’den de ulaşmanın mümkün olduğu bildirildi.

Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti