AKİT MENÜ

Ekonomi

Erdoğan’dan işadamlarına müjde

Girişimci işadamlarına potansiyel iş fırsatları sunmak üzere MÜSİAD tarafından organize edilen Fas, Cezayir ve Tunus iş gezisi sürüyor.

2013-06-05 21:34:18

İş gezisinin ikinci durağı Cezayir’de düzenlenen ve Cezayir Başbakanı Abdülmelik Sellal’ın da katıldığı Türkiye-Cezayir İş Forumu’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke işadamlarını ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.
CEZAYİR İLE VİZELER KALKIYOR
İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, “Yetmişi aşkın ülkede biz vizeleri kaldırdık. İstiyoruzki, Cezayir ile de vizeler kalsın. Salondaki havaya bakılırsa ciddi bir konsensüs var. İnşallah çok daha fazla Cezayirli kendi evleri olan Türkiye’ye, aynı şekilde vatandaşlarımın kendi evleri olan Cezayir’de görmek istiyoruz” dedi.
DOĞALGAZ ANLAŞMASI UZATILDI
İki ülke arasındaki ticaret hacmine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Cezayir’in ithalatında 7. sırada, ihracatında ise 8. sırada yer alıyoruz. Aramızdaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar seviyesine ulaştı. İstiyoruz ki, artık aramızdaki ticaret hacmi en kısa zamanda 10 milyar dolara ulaşsın” temennisinde bulundu. Türkiye’nin doğalgaz ithalatı yaptığı ülkeler arasında Cezayir’in dördüncü sırada bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Süresi 2014 yılında dolacak olan yılda 4 milyar metreküp doğalgaz alımına satımına ilişkin sözleşmemizin 10 yıl süreyle uzatılması konusunda anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyduk” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Cezayir’de şu anda faaliyet gösteren Türk işadamlarının sayısının 160’ı bulduğunu, Türk müteahhit firmalarının üstlendiği taahhütlerinin de iyi konuma geldiğini ve 6,9 milyar doları aştığının bilgisini verdi. Son dönemde iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinde önemli gelişmeler kaydettiği bir alanın da gıda olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: “İki ülkenin et, süt ve yumurta ürünlerinin ihracatı için sağlık sertifikalarının karşılıklı olarak alınması konusunda mutabakata vardık. Cezayir’de yaşayan 7 bine yakın vatandaşımız için sosyal güvenlik alanında işbirliği anlaşması yaptık.
Başbakan Erdoğan, THY’nin Cezayir-İstanbul, İstanbul-Cezayir seferlerinin günde bir kere yapıldığını ve bunun Cezayir, Oran ve Kostantin şehirlerine yapılmak üzere günde 3 sefere çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, çok yakın zamanda Merkez Bankası Başkanlarının bir araya gelerek teminat mektubu konusunda çalışmaların başlayacağını da söyledi.
OLPAK: İŞBİRLİKLERİNİ BUGÜNKÜ
SEVİYESİ İLE YETERLİ BULMUYORUZ
İş Forumu’nda açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakanımızın Mayıs 2006 tarihinde Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” da, ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerde yaşanan tablonun, somut bir kanıtıdır. Ancak, biz işadamları, bu güzel gelişmeler için teşekkür ederken, ülkelerimiz arasındaki karşılıklı işbirliğini ve üçüncü ülkelerle yapılabilecek işbirliklerinin bugünkü seviyesini yeterli görmüyor, Cezayirli işadamı dostlarımızın da katkısıyla, birlikte daha fazla iş yapmak istiyoruz” dedi. Olpak, iki ülke arasında vizelerin kalmasını da istedi.
Yapılan ikili iş görüşmelerinde Türkiye’den gelen 200 işadamının karşısında bini aşkın Cezayirli işadamı bulundu. İki ülke işadamları arasında iki binden fazla iş görüşmesi yapıldığı bildirildi. Başbakan Erdoğan Cezayir’de 750 milyon dolara mal olan Tosyalı Holding’e ait tesisin açılışını da yaptı.
 

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!