AKİT MENÜ

Gündem

‘İsrail, bu alçaklığa son versin’

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mescid-i Aksa’ya yönelik alçak saldırıya tepki göstererek, İsrail’i sert bir dille uyardı. Mescid-i Aksa’nın sadece Filistinlilerin değil, bütün dünya Müslümanlarının kıblesi ve mabedi olduğunu belirten Erdoğan, “İsrail yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorundadır. Mescid-i Aksa’ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, bağışlanamaz. Sinagoglara bu tür barbarlık yapılsa Birleşmiş Milletler ne der?” şeklinde konuştu.

2014-11-08 07:57:30

ERSOY DEDE / AŞKABAD - Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov’la düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik alçakça eylemini sert bir dille kınayarak, “İsrail yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorundadır. Mescid-i Aksa’ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, bağışlanamaz” dedi.

TÜRK VE TÜRKMEN BAYRAĞINI YERDE BIRAKMADI

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aşkabat’taki Oğuzhan Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, törende yere konulan Türkiye ve Türkmenistan bayraklarını eğilip yerden alarak cebine koydu. Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü’nde baş başa görüştü. Basın mensuplarının görüntü aldığı sırada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “çok değerli kardeşim” diye hitap ettiği Berdimuhamedov’a daveti için teşekkür etti. Orta Asya’ya cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, Başbakan olarak yaptığı ziyaretlerle Türkmenistan’a beşinci kez geldiğini ifade etti. Erdoğan, Berdimuhamedov’un, 28 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılımından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

“İSRAİL BU ALÇAKLIĞI DURDURMAK ZORUNDA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Berdimuhamedov ile birçok konuyu ele aldıklarını ifade ederek, “Gösterilen misafirperverliğe, ev sahipliğine şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum. Bugünkü toplantımızda değerli kardeşim sayın Berdimuhamedov’la her zaman olduğu gibi samimi ve verimli görüşmeler yaptık. İkili görüşmemiz çok çok verimli geçti. Türkiye-Türkmenistan arasında bugüne kadar olan süreç bundan sonra nasıl bir süreç bunları değerlendirme fırsatı bulduk” dedi. Toplantıda İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik alçak saldırısına ilişkin ise Mescid-i Aksa’nın sadece Filistinlilerin değil, tüm dünya Müslümanlarının kıblesi ve mabedi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “İsrail yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorundadır. Mescid-i Aksa’ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, bağışlanamaz” dedi. Erdoğan, konuşmasında, “Sinagoglara bu tür barbarlık yapılsa Birleşmiş Milletler ne der?” vurgusunda da bulundu.

TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN BATI’YA AKACAK

Türkmenistan’la Türkmen gazının Avrupa’ya Türkiye üzerinden iletimi hakkında da konuştuklarını kaydeden Erdoğan, “Tabi çok açık, net bir şey söylemem lazım. Özellikle de şu ana kadar Türkmenistan’da Türk müteahhit firmalarının yüklenmiş oldukları proje toplamı 42 milyar dolar. Böyle bir proje yüklenmiş olan Türk firmaları alt yapısı ve üst yapısıyla Türkmenistan’ın gelişimine çok ciddi tabi katkıları da oldu. Bundan dolayı başarılı müteahhit firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak müteahhit firmalarımıza Türkmenistan’da bu imkanı sağlayan değerli kardeşim Berdimuhamedov’a ve rahmetli Türkmenbaşı’na da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğimiz Türkmenistan’la ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Bilhassa bu alanlarda keşfedilmeyi ve hayata geçirilmeyi bekleyen önemli bir potansiyelin olduğu kanaatindeyim. Orta Asya’nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması bakımından Türkmenistan özel ve önemli bir konuma sahip. Bu alanda hayata geçirilecek projelerin bölgesel işbirliği çalışmalarına da önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşınmasına yönelik ortak vizyonumuzu bir kez daha teyit ettik. Bu alanda bölgesel işbirliğinin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKMENİSTAN’LA DİYALOG VE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nda işadamlarına da seslenen Erdoğan, Türkmenistan’la ticari ilişkileri daha da arttırmak istediklerini belirterek, “Türkmenistan özellikle basın toplantısından sonra işadamlarımızla yapacağımız toplantıda değerli kardeşimle beraber onlara hitap edeceğiz. Orada bir istikamet belirleyip buna göre de adımlarımızı inşallah atacağız. Tabi başta devlet başkanı olmak üzere Türkmenistan yönetimine firmalarımıza gösterdikleri güvenin bundan sonra da artarak devam edeceğine inanıyorum.” dedi.

Afganistan’daki gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, “Afganistan’daki muhtemel gelişmelerin Orta Asya’daki güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilememesi gerekiyor. Siyasi ve güvenlik geçiş süreçlerini başarıyla sürdüren Afganistan, son 13 yılda karşı karşıya olduğu sorunlarla mücadelede uluslararası toplumun da desteğiyle önemli bir ilerleme kaydetti. ABD başta olmak üzere Türkiye ve bunun yanında Almanya, İtalya bir dörtlü ülkeler zinciri olarak yaklaşık 12 bin kişilik bir misyonla 2016’ya kadar orada güvenlik sürecini devam ettirme durumunda olacaklar. Tüm mesele, özellikle bu terör tehdidinden Afganistan’ı da bir an önce kurtarabilmek ve iç huzurunu, iç güvenliğini sağlayabilmek” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'A 'FAHRİ PROFESÖRLÜK' ÜNVANI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde “fahri profesörlük” unvanı verildi.

Akademisyenler ve öğrencilerin alkışları eşliğinde Türkmen milli kıyafeti giyen Erdoğan, kalpak da taktı. Tören sırasında salonda bulunanlar “Yaşasın Türk Türkmen Dostluğu” sözleri ve alkışlarla tempo tuttu. Profesörlük cübbesi de giyen Erdoğan’a, Türkmen halısı hediye edildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aşkabat’taki programı çerçevesinde, Saparmurat Türkmenbaşı’nın Anıtmezarı’na ve Bağımsızlık Anıtı’na çelenk koydu, Kıpçak Camisi’ni ziyaret etti. Erdoğan, dün akşam saatlerinde Türkmenistan’dan ayrıldı.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi