AKİT MENÜ

Ekonomi

3.5 milyar dolar çitledik

Kişi başı kuruyemiş tüketiminin yıllık 6-6.5 kilogram olduğu ülkemizde geçen yıl 3.5 milyar dolarlık çekirdek çitledik, fındık fıstık yedik. Dünya çapında 52 milyar dolara yükselen ticaret hacminde Türkiye’nin payı yüzde 6 oranında.

2013-06-09 21:11:06

ANTALYA - Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, Türkiye’nin toplam kuru yemiş pazarının yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerinde bulunduğunu, Türk halkının en çok tükettiği kuruyemişin ise ay çekirdeği olduğunu bildirdi. TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, kuru yemiş sektörünün dünya çapında 42 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu, kuru meyve de dahil edildiğinde sektörün dünya çapındaki ticaret hacminin 52 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
TÜRKİYE’DE KURUYEMİŞ TÜKETİMİ
KİŞİ BAŞINA 6-6.5 KİLOGRAM
Türkiye’nin bu pazar içindeki payının yüzde 6 olduğuna işaret eden Çaputçu, kuru yemiş sektörünün iç pazar büyüklüğünün ise yıllık 3,5 milyar dolara yaklaştığını vurguladı.
Kuruyemişin sağlıklı bir besin kaynağı olarak uzun yıllardır Türk halkı tarafından tüketildiğini belirten Çaputçu, bulunduğu iklim kuşağı itibarıyla Türkiye’de fındıktan incire, kuru üzümden fıstığa ve cevize kadar onlarca kuruyemişin rahatlıkla üretilebildiğini dile getirdi. Türk halkının kuru yemiş tüketim miktarı ve alışkanlıkları hakkında da bilgi veren Çaputçu, şunları söyledi: “Dünyada kişi başı kuruyemiş tüketiminin en yüksek olduğu ülke kişi başı 11-12 kilogram ile Lübnan. Bu ülkeyi İran ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise kişi başı yaklaşık 6-6,5 kilogram kuruyemiş tüketimiyle dünyada beşinci sırada gözüküyor. Türk halkının en fazla tükettiği kuruyemiş ay çekirdeği... Türkiye’nin yıllık 100-120 bin ton arasında ay çekirdeği tüketimi söz konusu. Ay çekirdeğinden sonra Türk halkının en fazla tükettiği kuruyemiş yer fıstığı, en az tüketilen kuruyemiş ise leblebi.”
Tüketimin mevsimlere göre de farklılık gösterdiğine işaret eden Çaputçu, yeni mahsulün çıktığı eylül ayından itibaren kuruyemiş tüketiminin kış aylarında arttığını söyledi. Çaputçu, “Kış aylarında kuruyemiş tüketimi artıyor. Ay çekirdeği tüketimi ise yaz aylarında artıyor, özellikle yazlık yerlerde Türk halkı ay çekirdeği çitmeyi seviyor” diye konuştu.
TUZU BELLİ OLMAYAN KURUYEMİŞ
Kuruyemiş üretiminde yeni teknolojiler hakkında bilgi veren Çaputçu, lezzet verici olarak tuzun kuruyemişlerde yoğun olarak kullanıldığını söyledi. Çaputçu, yeni gelişen teknolojilerle artık tuzun kuruyemiş üzerinde gözükmeyeceğini, tuzun sadece tadının hissedileceğini belirtti. Çaputçu, “Örneğin bir fıstığın üzerinde tuzu görmeyeceksiniz, ürünün içinden gelen tuz tadı olacak, teknoloji buna doğru ilerliyor” dedi.

TÜİK’İN CEVİZ VE BADEM ÜRETİM VERİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ceviz ve badem üretimi konusundaki verilerinin yanlış olduğunu savunan Çaputçu, "TÜİK bademde 70 bin ton üretim olduğunu söylüyor. Ancak biz kabuklu badem üretiminin 15 bin ton civarında olduğunu ifade etmek istiyoruz. Cevizde de TÜİK 178 bin ton gibi bir üretim olduğunu söylüyor. Bu veri de çok abartılı. Biz ceviz ve bademde net ithalatçıyız" açıklamalarında bulundu.
Ceviz ve bademde gümrük vergilerinin düşürülmesini talep ettiklerini de ifade eden Çaputçu, gümrük vergileri düşerse kaçak girişlerin azalacağını kaydetti. Türkiye’nin kuruyemiş ihracatına 1907 yılında fındık ile başladığını anlatan Çaputçu, şu anda sektörün ağırlıklı olarak Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptığını bildirdi. Çaputçu, Rusya ve Çin’in kuruyemişte büyük pazarlara sahip olduğunu ve bu pazarlara yoğunlaşmak gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!