AKİT MENÜ

Ekonomi

Bu faiz kabul edilemez

Türkiye’nin gelecekle ilgili finansman endişesi olmadığı halde gelecekteki yüksek faize katlanmasının anlaşılamadığını belirten Bakan Zeybekci, “Ekonomi Bakanı olarak bunu söylemekte haklıyım ve söylediğimin de doğru olduğuna inanıyorum” dedi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin finansmanla ilgili gelecekle ilgili problemlerinin olmayacağına inanıyorum. O yüzden Türkiye’nin gelecekle ilgili endişelerden dolayı katlandığı faizi fazla buluyorum” dedi.
Zeybekci, bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevapladı.

FAİZ SÜREKLİ KONUŞULMALI

Faizle ilgili neden sürekli açıklama yaptığına ilişkin de konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, reel sektörün içinden geldiğini ve birçok ekonomik kriz yaşadığını anlattı. Zeybekci, Türkiye’de, enflasyonun yüzde 9 seviyelerinde olduğu bir ortamda faizlerin daha aşağı inmesinin mümkün olmadığı yönünde bir algı yaratıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyon dediğimiz rakam hangi döneme aittir? Diyelim ki ekim ayı için açıklanan enflasyon bir yıl geçmişe ait bir enflasyondur. Peki bugün reel sektörün katlandığı faizler hangi zamana aittir? Gelecek döneme aittir. Öyleyse enflasyon ile faizi karşılaştıracaksak eğer, faiz oranı ile beklenti enflasyonunu karşılaştırmamız lazım. Türkiye’nin beklenti enflasyonu yüzde 6’lar seviyesindeyse eğer herkesin katlandığı faiz yüzde 12-14’ler aralığındadır. Ben hep şunu söyledim: Bu faiz, kabul edilebilir değildir. Ekonomi Bakanı olarak bunu söylemekte son derece haklıyım ve doğru söylediğime inanıyorum.”

ECB KARARLARINDAN ETKİLENECEĞİZ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin “Euronun değerlenmesine müsaade etmeyecekleri ve parasal genişlemeye gidecekleri” yönünde açıklamalarını anımsatan Zeybekci, “Türkiye, FED’den etkilenecektir ama ECB’den de etkilenecektir. O yüzden Türkiye’nin gelecekle ilgili endişelerden dolayı katlandığı faizi fazla buluyorum” dedi.

Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı