AKİT MENÜ

Ekonomi

Sanayide çarklar hızlı döndü

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.3, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttı

2013-06-10 19:43:10

ANKARA - Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2013 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı nisan ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada ise sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,1 arttı.
Rakamlar iyi ancak % 4
büyüme için yeterli değil

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmet Demirkol, ikinci çeyrekte sanayi üretimi ve imalat sanayinde toparlanmanın güçlü olduğunu ve ılımlı büyümenin devam ettiğini belirterek, 2013 hedefi olan yüzde 4 büyüme rakamına ulaşmak için ise yeterli olmadığını söyledi.
Demirkol, sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artış göstererek piyasa beklentisi olan yüzde 2,4’ün epey üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Dayanıklı tüketim malı imalatında ise daralma devam ediyor. Gerek ilk çeyrek sanayi üretimi gerekse nisan ayı sanayi üretim rakamlarını incelediğimizde, ikinci çeyrekte sanayi üretimi ve imalat sanayinde toparlanmanın güçlü olduğu ve ılımlı büyümenin devam ettiğini görüyoruz. Ancak, 2013 hedefi olan yüzde 4 büyüme rakamına ulaşmamız için yeterli değil” şeklinde konuştu.

Nisan-mayısta büyüme
rakamları mutlu edecek

Nisan ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Ekonomist Gülay Elif Girgin, “Nisan-mayıs ayları bizi büyüme tarafında mutlu edecek bir resim sunacak gibi görünmektedir” dedi. Girgin, nisan ayında sanayi üretim endeksinin yüzde 4,6 yıllık artış kaydederek beklentileri olan yüzde 5 yıllık artış paralelinde geldiğini kaydetti. Özellikle zayıf geçen birinci çeyrek sonrasında nisan ayının ikinci çeyrek ilk verisi olması anlamında sanayi üretim verisinin önem taşımakta olduğunu belirten Girgin, yüzde 4,6’lık bir yıllık artışın ikinci çeyrek büyüme momentumu açısından pozitif algılanabileceğini söyledi.
Çağlayan: Rakamlar beklenenden daha iyi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayı sanayi üretim endeksi verileri ile ilgili, “İlk 4 ayda sanayi üretiminde artış yüzde 2,2 oldu. İlk 3 aylık ortalama yüzde 1,3’tü. Bu nedenle yarın açıklanacak 1. çeyrek büyüme verisi çok parlak gelmeyecek ancak bugün açıklanan sanayi üretim endeksi, büyüme için daha iyimser olmamıza olanak sağlayabilir. Avrupa ekonomisi hâlâ zayıf ancak  Avrupa’daki iyileşme sanayi üretimimizde de artışa zemin hazırlayacak. Diğer tüm bölgeleri artık doğal ihracat pazarımız olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Ergün: Büyüme öngördüğümüz patikaya girmiştir
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, nisan ayı sanayi üretim endeksinde meydana gelen artışın sadece söz konusu ayla sınırlı olmayacağını, takip eden aylarda da devam edeceğini bildirdi. Türkiye’nin büyüyeceğini ve büyümenin öncüsünün de sanayi üretimi olacağını vurguladıklarını belirten Ergün, “Nitekim söylediklerimiz yerini bulmaya başlamış, sanayi üretimi önemli bir artış göstermiştir” dedi. Türkiye’nin geçen yıl alınan tedbirler neticesinde mütevazı bir büyüme gerçekleştirdiğini hatırlatan Ergün, ikinci çeyrekle birlikte büyümenin, öngörülen “patikaya” girdiğini bildirdi.

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!