AKİT MENÜ

Gündem

Provokatörlere müdahale

Günlerdir süren Gezi Parkı eylemlerini provoke edip Taksim meydanı ve AKM’yi örgüt yuvasına dönüştüren marjinal gruplara dün sabah saatlerinde müdahale edildi. İstanbul Emniyetinin müdahalesinde terör yandaşlarının kurduğu barikatlar kaldırılırken, şehir

2013-06-11 20:49:48

MEHMET ÖZMEN / HÜSEYİN KULAOĞLU /
EMİR YILDIRIM / İSTANBUL
Günlerdir süren Gezi Parkı eylemlerini provoke edip Taksim meydanı ve AKM’yi örgüt yuvasına dönüştüren marjinal gruplara dün sabah saatlerinde müdahale edildi. İstanbul Emniyetinin müdahalesinde terör yandaşlarının kurduğu barikatlar kaldırılırken, şehir eşkıyaları polise molotofkokteyli ile saldırıp, TOMA’ları ve bazı sivil araçları ateşe verdi.
Çevik Kuvvet ekipleri dün 07.30’da Gümüşsuyu’ndan Taksim Meydanı’na girdi. Bu esnada Gümüşsuyu girişinde ve Taksim Meydanı’nda polise molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle saldıranlar oldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da bu sırada twitter hesabı üzerinden Gezi Parkı’nda eylem yapanlara yönelik yayınladığı mesajda, herhangi bir müdahale olmayacağını sadece AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndaki pankatların kaldırılacağını duyurdu. Polis de sık sık Vali’nin mesajını anonslarla çevredeki göstericilere duyurdu. Bu arada polis tarafından eşzamanlı olarak AKM ve Cumhuriyet Anıtı üzerindeki pankart ve flamalar kaldırıldı. AKM üzerinde sadece Türk Bayrağı ve Atatürk posteri bırakıldığı görüldü. Gezi Parkı eylemcileri polisin çağrılarına uyarken, marjinal gruplar çatışmayı tercih etti. Bu sırada polisin çalışmalarına maskeli küçük çaplı bazı gruplar taş atarak ve molotofkokteyli fırlatarak cevap verdi. Polis anonslarla Taksim Gezi Parkı girilmeyeceğini ve amaçlarının meydandaki afiş ve pankartları kaldırmak olduğunu yineledi. Eylemcilerin taş ve molotofkokteyli saldırılarını sürdürmeleri üzerine polis tazyikli su sıkmaya ve biber gazı kullanmaya başladı. Tarlabaşı, Sıraselviler ve Elmadağ yönüne kaçan eylemciler, polise taş, molotofkokteyli ve misket attı.
POLİS SON ANDA YANMAKTAN KURTULDU
Biber gazlı müdahale sonrası dağılan ancak kısa sürede yeniden bir araya gelen provokatör grup TOMA araçlarına ve kalkanlı polislere molotofkokteyli attı. Bir polis memuru yanmaktan son anda kurtulurken, atılan molotofkokteyliyle alev alan TOMA’nın şoförü, alevlerin büyümesiyle araçtan inerek kaçtı. Bu sırada diğer TOMA araçları yanan aracın yardımına koştu. TOMA’lar su sıkarak yanan aracı söndürdü. Göstericiler yangını söndürmeye çalışan TOMA araçlarına da havai fişek ve taşlarla saldırdı. Göstericiler, Gümüşsuyu’nda bir otomobili ve reklam panolarını ateşe verdi. Yanan araç TOMA’lardan sıkılan su ile söndürüldü.
BARİKATLAR KALDIRILDI YOLLAR AÇILDI
Yürütülen eşzamanlı çalışmalarda Gümüşsuyu Caddesi ile meydana çıkan bazı yollarda demir parçaları, kaldırım taşları, çöp konteynerlerinden oluşturulan barikatlar, iş makinelerince kaldırıldı. Taksim’e çıkan yollar yeniden trafiğe uygun hale getirildi. Bu arada, Taksim ve Şişhane metro girişleri kapatıldı. Kabataş-Taksim Finiküler seferi yapılamazken, metro seferleri Osmanbey-Hacıosman arasında gerçekleştiriliyor.
KARTEL, DEVRİMCİ KARARGAH SANIĞINI
SİVİL POLİS DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞTI
Taksim Meydanı ve AKM’de bulunan terör örgütü pankartlarını kaldırmak için yapılan müdahale sırasında polise molotofla saldıran bir şahsın görüntüsü başta Hürriyet gazetesinin internet sitesi olmak üzere birçok haber sitesinde ‘sivil polis provokasyon yapıyor’ imalarıyla haberleştirildi. Sosyal medyada da kısa sürede yayılan asılsız iddia üzerine yapılan operasyon kartelin bir yalanını daha ortaya koydu. Molotof atıp provokasyon yapan kişinin, Devrimci Karargah Terör Örgütü soruşturmasında tutuklanıp, 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ulaş Bayraktaroğlu olduğu ortaya çıktı. Beyoğlu’nda bulunan SDP İl Binasına baskın yapan Özel Harekat Polisleri, terör örgütü sanığı Ulaş Bayraktaroğlu dahil 70 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Taksim Gezi Parkı’nda provokasyon yapan gruba mensup olduğu belirtildi. Baskında bir tabanca, çok sayıda molotof ile kesici alet de ele geçirildi.
VALİ MUTLU: MARJİNAL
GRUPLARA FIRSAT VERİLMEDİ
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Mutlu “Atatürk Heykeli, AKM üzerinde asılı olan pankart, döviz, resim ve bunun benzeri materyallerin kaldırılmasına yönelik ve sadece bu amaca matuf olmak üzere emniyet birimleri tarafından bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın hedefi, Taksim Meydanı’na çıkıldığı andan itibaren kamuoyu ile net bir şekilde paylaşılmış, hedefleri, sınırları ve kapsamı doğrultusunda detaylı bilgi kamuoyuna detaylı bir şekilde paylaşılmıştır” dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış oldukları daha büyük çapta çatışma yaratma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim Meydanı ve çevresinde, sakin bir bekleyiş içerisinde kontollü duruşumuzu muhafaza ediyoruz” şeklinde konuştu.
NOTLAR-NOTLAR-NOTLAR
l Güvenlik güçleri Taksim Meydanı’nda Atatürk anıtı ile AKM’de afişleri indirirken, provokatörler tarafından polise saldırı gerçekleştirildi. Polise molotof, havai fişek, taş ve şişelerle saldıran provokatörler, polisin toplumsal olaylara müdahale eden TOMA aracını da ateşe verdi. Bu sırada aracın içerisindeki polisler dışarı çıkarak, canlarını son anda kurtardı.
l Ellerinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve PKK’nın afişleri olan eylemcilerin, gaz maskesi gibi bütün techizatlarının tam olduğu görüldü. Gezi Parkı’nın yan tarafındaki yolda polis ile provokatörler arasında çatışma yaşanırken, provokatörlerin polisin attığı biber gazını yerden atıp, Gezi Parkı’na attı. Provokakatörün gazı Gezi Parkı’na atmasının ardından parkta yer alan provokatörler, “Polis sözünü tutmadı Gezi Parkı’na gaz attı” sloganları atarak, halkı kışkırtmaya çalıştı.
l Taksim’de kaldırım taşları ve çöpleri temizlemek için bölgeye gelen iş makinaları marjinal gruplar tarafından yakıldı. Yangında patlayan tüpler büyük gürültü oluşturdu.
l Güvenlik nedeniyle Taksim’de bekleyen polislere, porovokatörler tarafından molotofkokteyli atıldı. Birçok polis molotofkokteyli nedeniyle yandı. Yanan polisler çevredeki ambulanslara giderek, tedavi oldu... Göstericiler, bir GSM operatörüne ait mobil baz istasyonu aracını yaktı. Polis Taksim Meydanı’nın Harbiye yönünde barikat kurarak polise taş, bilye ve molotofkokteyli atan gruba müdahale etti. Eylemciler ayrıca belediyeye ait bir aracı da ateşe verdi.
PROVOKATÖRLER MOBESE’DE
l Taksim Gezi Parkı’ndaki eyleme destek için Ankara’da gösteri düzenleyen eylemciler arasına karışan “provokatörlerin” görüntüleri MOBESE kameralarına yansıdı. Görüntülerde, gösteriler sırasında yüzlerini bez ve maskeyle kapatan gruptakilerin, polise sapanla demir bilye ve taş attıkları görülüyor.
l İstanbul Valisi Mutlu, “Gençler, provokatörler durmuyor, bu gece polisin Gezi Parkı’nı ablukaya alacağını yayıyorlar. Kesinlikle yalandır. AKM’deki bekleyişimiz, sadece gece flama ve pankartların yeniden asılmaması içindir” dedi.
 

Yorumlara Git

Yer: Diyarbakır! İdamlıklara şafak operasyonu

Gündem fiyatlar... Türkiye'den Adidas'a soruşturma!

Metin Arolat'ın ölüm sebebi ile ilgili şok detay!

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı