AKİT MENÜ

Ekonomi

BANKALARIN FAİZ TUZAĞI

Mudilerini kaybetme korkusuna kapılan bankalar bir yandan mevduat faizlerini yükseltirken, diğer yandan artan fonlama maliyetini vatandaşın sırtına yükleme çabası içerisine girdi. AK Parti MKYK üyesi Ekonomist Bülent Gedikli, özel bankaların faizleri orta

2013-06-12 20:28:08

ANKARA - AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi, ekonomist Bülent Gedikli, mudilerini kaybetme endişesine kapılan özel bankaların, çareyi mevduat faizlerini yükseltmekte bulduğunu belirterek, "Bunun sonucu, fonlama maliyetleri artan bankalar, bu farkı vatandaşın sırtına yüklemeye çalışacaklar" dedi.
Gedikli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "faiz lobisini deşifre eden" açıklamalarının ardından, bazı özel bankaların paniğe kapıldığını söyledi. Mudilerini kaybetme endişesine kapılan özel bankaların, çareyi mevduat faizlerini yükseltmekte bulduğunu dile getiren Gedikli, söz konusu bankaların, kendi hesaplarındaki mevduatların kaçışını önlemek için faizleri ortalama 1-1,5 puan artırdığını ifade etti.
Bu bankalardaki mevduat faizlerinin son günlerde ortalama yüzde 6’dan yüzde 7,5 seviyelerine yükseldiğine işaret eden Gedikli, şunları kaydetti:
"Bankacılar faiz artırımına neden olarak son dönemde daralan likiditeyi bahane gösteriyorlar ancak bunun aksine, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemine ilişkin olarak dün yayınladığı bir raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, Türk bankalarının kredi ölçütlerinin güvenilir şekilde devam ettiğini ifade etti. Aslında bu rapor da yine asıl niyetin farklı olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, bu bankalar mevduat faizlerini artırdı ve bunun da sonucu, fonlama maliyetleri artan bankalar, bu farkı vatandaşın sırtına yüklemeye çalışacaklar."
FAİZ TUZAĞINA ÇEKİYORLAR
Bülent Gedikli, bankaların asıl bundan sonra geçecekleri aşamanın önemine dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.
Söz konusu bankaların, artan fonlama maliyetlerini bahane ederek, kredi faizlerini artırmaya çalışacaklarını belirten Gedikli, "Bankalar bir yandan ‘daha fazla faiz veriyoruz’ derken, diğer yandan kârlarını düşürmemek için kredi faizlerini artırarak, vatandaşı faiz tuzağı ile kandırmak istiyorlar. Yani vatandaşın üzerindeki faiz yükünü azaltmak istemiyorlar" diye konuştu.

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!