AKİT MENÜ

Ekonomi

Vekil başkana aba altından sopa

BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in görevden ayrılması sonrası, vekil başkan olarak tayin edilen Mutalip Ünal’ın, Bank Asya ile ilgili nasıl karar alacağı merak ediliyor. Bazı medya organları ise, “Eski başkan gibi hareket et” mesajlarıyla Mutalip Ünal’ı baskı altına almaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanının görevden ayrılması sonrası gözler başkanlığa vekalet eden kurulun en kıdemli üyesi Mutalip Ünal’a çevrildi.  

BDDK’YA SORUMLULUK

BDDK’da vekil başkan Mutalip Ünal’ı, birbiri ardına şube kapatıp rekor zarar açıklaması yapan Bank Asya ile ilgili önemli bir sınav bekliyor. 28 Şubat döneminin batık bankaları ve halka fatura edilen milyarlarca dolar hafızalardaki tazeliğini korurken, Bank Asya ile ilgili BDDK’nın atacağı adım merak ediliyor. Bankanın içinin boşaltılması ihtimaline karşı acil bir eylem planı hazırlanmasının söz konusu olduğu belirtiliyor.

Geçmiş dönemde kamuya fatura edilen batık bankaların milli ekonomiye olan baskısı halen devam ederken, paralelin bankasındaki olası çöküşün BDDK sorumluluğunda olduğu vurgulanıyor. İmar Bankası, Ege Bank, İnterbank, Etibank, BankEkspres’inde aralarında olduğu batık bankaların yol açtığı milyarlarca dolarlık yük Türk halkına vergi olarak yansımıştı. 

3. ÇEYREKTE ZARAR AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “O banka batmış zaten. BBDK kararını vermeli, aksi takdirde sorumlu olur” cümleleriyle BDDK’yı uyarmış, devlet teminatından doğacak zararın hukuki ve mali sorumluluğunun kurul başkanı ve üyelerinde olduğuna işaret etmişti. Sıkıntılı günler yaşayan Bank Asya’nın 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 301 milyon lira net zarar ettiği ortaya çıkmıştı. KAP’ta yayımlanan 9 aylık konsolide olmayan mali tablolarına göre, banka bu yılın 3. çeyreğinde 300 milyon 955 bin lira net zarar etti. Banka, geçen yılın 3. çeyreğinde 60 milyon 575 bin lira net kâr elde etmişti. Yılın 9 aylık döneminde de 249 milyon 565 bin lira net zarar açıklayan Bank Asya’nın, geçen yılın aynı döneminde net kârı 160 milyon 887 bin lira düzeyinde gerçekleşmişti. Bankanın 2013 yılı sonunda 27,8 milyar lira düzeyinde bulunan konsolide olmayan aktif toplamı ise bu yılın 3. çeyreği sonu itibarıyla 16,5 milyar liraya indi.

“AYNI ÇİZGİDE KAL” UYARISI

BDDK’nın en kıdemli kurul üyesi olarak gösterilen İkinci Başkan Mutalip Ünal’a paralel medya aba altında sopa göstermeye başladı. Zaman gazetesinin yayınladığı BDDK haberi, Ünal’a eski Başkan Mukim Özetin gibi davranması gerektiğini ima ediyor. 

Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı