AKİT MENÜ

Ekonomi

6 ayda eridiler

Petrol yüzde 30, altın yüzde 10 değer kaybetti.

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin hızlı petrol üretimi, buna karşılık Körfez ülkelerinin fiyat kırmasıyla petrol fiyatları 5 ayda 40 dolar gerilerken altın fiyatları da ABD ekonomisinin düzelmesi doğrultusunda doların güçlenmesi sonucu 6 ayda yüzde 10 düşüş gösterdi.

Brent petrolün varil fiyatı, arza ilişkin endişelerle, haziran ayında gördüğü 115,67 dolar seviyesinden yaklaşık 40 dolar değer kaybederek 76,74 dolara kadar geriledi. Analistler, talep yönlü beklentilerin zayıf kalmayı sürdürmesiyle fiyatlardaki düşüşün devam edebileceğini ve kısa vadede petrolün 70 doları görebileceğini kaydediyor. 

KAYA GAZI NELERE KADİR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) arzda sıkıntı yaşanmayacağına ilişkin açıklamaları da, ABD’nin kayagazı üretimi karşısında Suudi Arabistan’ın pazar payını korumak amacıyla fiyatlarda indirime gitmesi, Euro Bölgesi büyümesine ilişkin endişeler ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi kuruluşların küresel büyüme tahminlerini düşürmesi gibi pek çok gelişme ise talep eksenli tedirginlikleri gündeme getirerek, fiyatlardaki düşüşü destekledi.

ALTIN DOLAR’IN GAZABINA UĞRADI

Güvenli liman olma özelliğini kaybeden altına yatırım yapanlar, 6 ayda yüzde 10,6 kaybetti. Altının onsu uluslararası piyasalarda son altı aylık dönemde 1.291 dolardan 1.150 dolara kadar gerileyerek yatırımcısına yaklaşık yüzde 10,6 kaybettirdi. Kasım ayının ilk yarısında 1.132 dolar ile son 4,5 yılın en düşük seviyesine gerileyen altının onsu, bu hafta genel olarak 1.150 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izledi.

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, dolar talebi kuvvetli kaldığı sürece kısa vadede altın fiyatında yükseliş beklemenin mümkün olmadığını belirterek, “Dolar değer kazanırken, karşısındaki diğer her şeyin değer kaybettiği bir yıl geçirdik” dedi. Altının, doların gazabına uğradığını vurgulayan Demirpehlivan, bunu temel olarak destekleyen durumu ise “ABD’de faizlerin artış beklentisi” olarak niteledi.

TÜRK LİRASI, DOLAR GİBİ 

Bu arada Türk Lirası da, son bir ayda dolara karşı yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak, tüm gelişen ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi. Analistler bunun nedenini sıkı para politikası ve makro ekonomi dengelerdeki düzelme olarak açıklıyor.

Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı