AKİT MENÜ

Gündem

İkiyüzlü AP

AB üyesi ülkelerdeki insan haklarını görmezden gelen Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yi eleştiren bir karar alması ikiyüzlülük olarak değerlendirildi

2013-06-13 20:03:55

AKİT / ANKARA
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bağlayıcı olmayan Türkiye kararını oyçokluğuyla kabul etti. AB ülkelerindeki zorbalıkları, hak ihlallerini görmeyen AP’nin kararı Türkiye’de büyük tepki çekti. Karar, “ikiyüzlülük” olarak değerlendirildi.
AP’de Hıristiyan Demokratlar, Sosyalistler, Liberaller, Yeşiller ve Muhafazakarların uzlaşmasıyla hazırlanan ortak karar metninde Türkiye’de, şehir ve bölgesel kalkınma planlarında halka danışılması çağrısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu’nun, Gezi Parkı olaylarını görüşmek üzere ‘Türkiye’deki durum’ başlığı ile gerçekleştirdiği oturum AB - Türkiye ilişkilerinde kriz doğurabilecek bir sonuçla noktalandı.
AP’nin Türkiye aleyhine oy çokluğu ile aldığı kararda, Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetine sert eleştiriler yöneltildi. Parlamentonun Strasbourg’daki Genel Kurul toplantılarında oy çoğunluğuyla kabul edilen ancak bağlayıcı olmayan kararda, “Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısındaki sert tepkilerinin üzüntü verici” olduğu ifade edildi; “Başbakan Erdoğan ve hükümetin uzlaşı için inisiyatif almayı, özür dilemeyi veya Türk halkının bir kesiminin tepkilerini anlamayı reddetmesi Türk toplumunun daha da kutuplaşmasına neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
AP’NİN DERDİ TÜRK POLİSİ
Avrupa Parlamentosu, buna karşılık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın kriz karşısındaki tutumlarını “memnuniyet verici” olarak değerlendirdi. Gül ve Arınç’ın gerginliğin yatışması amacıyla muhalefetle görüşmeleri ve Taksim Platformu ile diyaloglarından övgüyle söz edildi. Polisin eylemcilere karşı kullandığı aşırı ve orantısız gücün eleştirildiği kararda, aşırı şiddete başvuran polis memurlarının yargı önüne çıkarılması istendi.
LAİKLİK ÇAĞRISI
Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetinden “Türk toplumunun çeşitlilik ve çoğulculuğuna saygı duyması ve laik yaşam biçimlerini muhafaza etmesini” istedi. Türkiye’de basın özgürlüğünün gerilediğinin, sansür ve otosansürün de yaygınlaştığının öne sürüldüğü kararda, Hükümete yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında da bulunuldu. AP kararının Türkiye açısından hukuksal bir yaptırımı yok, ancak Gezi Parkı eylemleri hakkında Avrupa’daki genel havayı yansıtması bakımından siyasi öneme sahip.
AP kararında RTÜK’ün Taksim Gezi Parkı olaylarındaki yayınları nedeniyle bazı TV kanallarına ceza vermesinden derin üzüntü duyulduğu dile getirildi. Kararda, “medya kuruluşlarından çoğunun, çok çeşitli ekonomik çıkarları olan büyük holdinglere ait olmasından” endişe duyulduğu kaydedilerek yeni bir basın kanunu ile diğer meseleler yanında medya sahipliği, bağımsızlığı ve idari kontrol konularının düzenlenmesi de istendi.

Yorumlara Git

Gün doğdu, sel suları çekilince hasarın büyüklüğü ortaya çıktı

Yer: Diyarbakır! İdamlıklara şafak operasyonu

Gündem fiyatlar... Türkiye'den Adidas'a soruşturma!

Metin Arolat'ın ölüm sebebi ile ilgili şok detay!

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı