AKİT MENÜ

Ekonomi

İhracatı zirveye taşıyan buluşma

MÜSİAD 3. Dönem Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat, Yeni Akit’e yaptığı değerlendirmede 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarının Türk firmalara fırsat kapısı araladığını söyledi. Bolat, “Fuarda, yüz milyonlarca dolarlık yeni satış imkanları ve pazarlar iş adamları için avantajlar sunarken, ekonomimiz de ihracata yönelik kazanımlar elde edecek.” dedi

Güncelleme Tarihi:

CEVAT KIŞLALI / İSTANBUL - MÜSİAD Fuarı ve 18. Uluslararası İş Forumu sizin için ne anlam ifade ediyor?

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 18. Uluslararası İş Forumu (İBF) Kongresi, bizim için çok anlamlı bir buluşma. Birincisi MÜSİAD’ın 24 yıl içinde ne kadar dinamik, üretken, proje bazlı ve katma değeri arttırmayı hedefleyen, performans odaklı çalışmaları olduğunu ortaya koyuyor. İkincisi, MÜSİAD’ın çalışmalarındaki devamlılığı, kurumsallığı, profesyonelliği gösteriyor. Bir Dernek bu fuarı 15, bu Forum-Kongre’yi 18. defa yapıyor. Üçüncüsü, MÜSİAD’ın çalışmalarındaki yerlilik ile uluslararasılaşmanın buluşmasını ortaya koyuyor. Türkiye’nin her yerinden katılımcı firmalar ve iş adamları ile dünyanın 60 kadar ülkesinden 6.000’in üzerinde katılımcı firma ve 150 bin ziyaretçi işadamları bu platformda buluşacaklar. Dördüncüsü ise, MÜSİAD Fuarı ve İBF Kongresi ile dünya Müslüman iş alemi her iki yılda bir İstanbul’da en büyük buluşmada bir araya geliyor. Biz Fuar ve İBF Kongresi’nin yapıldığı haftaya “MÜSİAD HAFTASI” diyoruz.

Fuardan iş bağlantıları ve işbirliği yönünden beklentileriniz neler?

MÜSİAD Fuarı’nda fuara katılan MÜSİAD’lı firmalar ve yurtdışı katılımcılar ürünlerine ve hizmetlerine Türkiye’den ve dünyadan yüz milyonlarca dolarlık yeni satış imkanları ve pazarlar bulacaklar, satış ve ihracat miktarlarını arttıracaklar. Fuarda yüksek teknolojili ürünler bölümünde Türkiye’nin bu alanda kaydettiği gelişmeleri ortaya koyan ürünler sergilenecek. İBF Kongremiz ise,  dünyadaki en büyük iş buluşması. Bu yıl finansman alanındaki yenilikler tartışılacak. Tebliğler, sunumlar, ülke tanıtımları İBF’i tam bir uluslararası beyin fırtınası haline getirecektir.

Şirket, Firma, Marka olarak 2014 yılını nasıl geçirdiniz?

Albayrak Holding olarak 2014’ten memnunuz. Amacımız, daha fazla kardeşimize istihdam imkanı sunabilmek, Türkiye’nin üretim ve ihracat rakamlarına katkı yapabilmek. Grup olarak uluslararası operasyonlarımız giderek gelişmekte. Halen Pakistan’ın Lahor şehrindeki katı atık toplama, yolcu taşıma ve Metrobüs işletme işlerimizi İslamabat ve Ravalpindi şehirlerine genişletme çabası içindeyiz. 2 ay önce de Somali’nin Mogadişu deniz limanının işletme projesini başlattık. Somali’de bir hastane inşa ettik, şimdi de Türkiye Büyükelçilik binasını inşa ediyoruz. İnşaat alanında bir konsorsiyum ortaklığı içinde İstanbul’da Kartal - Kaynarca arası 3 kilometrelik metro inşaatı ve Kocaeli Kartepe’de bir futbol stadyumu inşa işimiz devam ediyor. Lojistik, katı atık toplama, servis taşımacılık, medya, Trabzon liman işletme, Konya Ereğli tekstil ve Tümosan traktör işletmelerimiz 2014 te de aynı hızda faaliyetlerine devam ediyorlar.

2015 yılından ekonomik beklentileriniz neler?

Gerek Avrupa’daki ortaklarımızın yer aldığı AB havzasındaki ekonomik durgunluk ve yüksek işsizlik, gerekse Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasındaki kardeş ülkelerde iç savaşlar ile fiziki ve ekonomik çöküntünün ortasında kalan Türkiye olarak, Allah’a şükürler olsun ki, güçlü yönetim, istikrarlı siyaset, istikrarlı ve büyüyen ekonomi ile yola devam ediyoruz. Avrupa’daki olumsuz ekonomik konjonktür ve bölgemizdeki siyasi çalkantılar işimizi zorlaştırıyor. Yine de, 2014 yılında ekonomik büyüme, ihracat artışı, dış ticaret ve cari işlemler açıklarının azalması, kamu bütçe açıkları ve borçlarının mali disiplin sonucu kontrol altında tutulması gibi olumlu gelişmeler kaydedildi. Son 5 yılda 5,7 milyon net yeni istihdam imkanları başarıldı. 2015 yılı içinde güven ve istikrar ortamı halkımızın teveccühü ile korunduğu takdirde, Türkiye ekonomisi istikrarlı büyüme çizgisini koruyacaktır ümidindeyim.

Orta veya uzun vadede planladığınız yatırımlar var mı?

Albayrak Grubu olarak 2015 yılı içinde Balıkesir Kağıt Fabrikası yatırımımıza hız vereceğiz. 2015 yılı sonuna kadar fabrikayı üretime hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Yurtdışında kendi alanımızda yeni iş imkanları çıkarsa, değerlendirmeye alırız.

2023 vizyonuna kilitlenen Türk ekonomisinin geleceğine yönelik nasıl bir bakış açısı geliştirdiniz?

Türkiye büyük bir ülke, yüzlerce yıl sürmüş medeniyet kurmuş güçlü bir mirasa sahip bir ülkedir. Dinamik ve başarılı bir teşebbüs ruhu vardır. Sağduyusu ve aklıselimi güçlü bir halkımız vardır. Güçlü istikrarı ve iyi yönetimi yakaladığı zaman, 12 yılda nasıl bir yükselişi başardığını hep beraber gördük. Demokratikleşme, özgürlük reformları, itibarlı ve müstakil dış politika, istikrarlı ve yükselen bir ekonomi, kalitesi çok yükselmiş kamu hizmetleri ile 2023 hedeflerine ülke olarak kilitlendik. Türkiye’mize, ülkemizin yükselişine, Anadolu’nun dirilişine hep birlikte sahip çıkarsak, halkımız ve ülkemiz kazanacaktır.

Türkiye’nin uluslararası tanıtımını yeterli buluyor musunuz?

Türkiye’nin uluslararası tanıtımının daha güçlü daha olumlu olmasını istiyoruz.  410 milyar dolar yıllık toplam dış ticareti, yılda ortalama 12 - 13 milyar dolar dolaysız yabancı yatırım girişleri, yılda 36 milyon turist ve 30 milyar dolar turizm geliri olan ülkeyiz.  Medeniyetimiz, tarihi birikimimiz dünya çapında bilinen bir zenginlik. Ancak son 12 yılda Türkiye’nin muazzam yükselişi, maalesef Türkiye’yi daima kendilerine boyun eğdirmeyi hedefleyen küresel güçleri ve bazı bölge ülkelerini çok rahatsız etmektedir. Uluslararası siyaset ve medya alanında Türkiye aleyhinde yoğun bir karalama kampanyası yapılmaktadır son iki yıldır. Çok daha acı olan, içerideki işbirlikçilerin bu küresel güçlerle ortaklık yaparak Türkiye’nin gelişimine sekte vurmaya çalışmalarıdır. Meyve veren ağacı taşlıyorlar. Her vatandaşımıza, her gönüllü teşekküle düşen görev, ülkemizin gerçeklerini, başarılarını dünyaya tanıtmak için kendi çaplarında gayret etmeleridir. Dostlarımız sevinsin, düşmanlarımız üzülsün.

Yorumlara Git

Tatil planı yapanlar dikkat! O uçak şirketi ucuza bilet kampanyası başlattı

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi