AKİT MENÜ

Ekonomi

Sürdürülebilir büyüme istiyoruz

Popülist hamlelerle kısa vadede yüksek büyüme oranları elde edilebileceğini ancak Türkiye için en iyisi neyse onu gözünü kırpmadan doğru hareketle yapmak istediklerini dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Sonunda kül bırakacak bir büyüme istemiyoruz. Sürdürülebilir, sıhhatli büyüme istiyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi:

LONDRA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kısa vadede popülist hamlelerle elde edilen büyümeleri saman alevine benzeterek, "Sonunda kül bırakacak bir büyüme istemiyoruz. Sürdürülebilir, sıhhatli büyüme istiyoruz" dedi.

Londra'da sorularını cevaplayan Babacan, Türkiye'nin bu yıl sonunda kaydedeceği büyümenin Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri olacağını belirterek, bazı atraksiyonlarla, popülist hamlelerle, kısa vadede belki daha yüksek büyüme oranı elde edilebileceğini ancak bunun geçici olacağını anlattı.

Babacan devamla, ''Saman alevi gibi olur. Nasıl samanı yakmaya çalıştığınız zaman birden parlar ama sonra hemen geri söner. Ama sonunda da bir kül kalır. Biz öyle bir büyüme istemiyoruz. Sonunda kül bırakacak bir büyüme istemiyoruz. Biz sürdürülebilir, sıhhatli büyüme istiyoruz'' dedi.

Uluslararası kuruluşların ve kredi derecelendirme şirketlerinin bu yılın başında Türkiye ekonomisine dair büyüme tahminlerini yıl sonuna doğru yukarı doğru revize etmelerini değerlendiren Babacan, "Bu yıl Türkiye ekonomisi için yıl başında yüzde 4 demiştik. Biz yüzde 4 derken bazıları 2 küsur diyordu. Bizim dediğimiz rakamlara doğru yüzde 3'lere, 3 küsurlara doğru beklentilerini yükseltiyorlar. Bu civarda bir büyüme zaten bizim öngördüğümüz bir büyüme. Yüzde 3,3 dahi bu yıl Avrupa'nın en yüksek büyüme birisi olacak'' diye konuştu.

Petrol fiyatlarının düşüşünü ve Türkiye ekonomisine önümüzdeki dönemde olası etkilerini de değerlendiren Babacan, "Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin cari açığına 4 milyar 400 milyon dolar katkı yapıyor. Bizim orta vadeli programımız 2015 yılında 102 dolarlık bir petrol fiyatı öngörüyor. 102 doların altındaki her bir dolar Türkiye'ye artı yazar" dedi.

Yorumlara Git

Tatil planı yapanlar dikkat! O uçak şirketi ucuza bilet kampanyası başlattı

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi