AKİT MENÜ

Gündem

Sultanahmet’te dua Aya Yorgi’de ayin

İstanbul’da Ayasofya’yı ve Sultanahmet Camisi’ni gezerek burada dua eden Papa Franciscus, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayine katıldı. Papa Franciscus ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua etti.

2014-11-29 22:27:03

HABER MERKEZİ - Katoliklerin dini lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, dün başkentteki temaslarının ardından İstanbul’a geldi. İstanbul’da Ayasofya’yı ve Sultanahmet Camii’ni gezen Papa Franciscus, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayine katıldı. Papa, Fener Rum Patrikhanesi’ni de ziyaret etti ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yaptı. Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua etti.

GÜVENLİK KUŞ UÇURTMADI

Papa Franciscus’un İstanbul ziyaretinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Papa’nın geçtiği yollar trafiğe kapatıldı. Ziyaret ettiği Sultanahmet Camisi, Ayasofya, Saint Esprit Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi ve Franciscus’un İstanbul’daki programları sırasında konaklayacağı Harbiye’deki Vatikan Temsilciliği’nin etrafında da geniş güvenlik önlemleri alındı. 

SULTANAHMET’İ ZİYARET ETTİ

Papa Franciscus, İstanbul’da ilk olarak Sultanahmet Camii’ni ziyaret etti. Atatürk Havalimanı’ndan Sultanahmet Camii’ne gelen Papa Franciscus ve beraberindeki heyet, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı. Müftü Yaran, Papa Franciscus’a, avluda cami mimarisine, cami içinde de İslam dinine ilişkin bilgi verdi. Birlikte mihrabın önüne gelen İstanbul Müftüsü Yaran ile Papa Franciscus, bir süre dua etti. Yaran, ziyaret anısına Papa Franciscus’a lale motifli çini tabak hediye etti, Papa ise Yaran ve yanındaki yetkililere, üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi. Franciscus’un Sultanahmet Camii ziyareti 25 dakika sürdü. 

ÖĞLE EZANINDA AYASOFYA ZİYARETİ

Sultanahmet Camii’nin ardından Ayasofya’yı ziyaret eden Papa ve beraberindeki heyet, müzenin ana giriş kapısında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Ayasofya Müdürü Hayrullah Cengiz ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. Cengiz, Papa Franciscus’a, burada Ayasofya’nın yapılışına, tarihine ve Türk dönemine ilişkin bilgi verdi. Papa Franciscus’un saat: 11.45’te başlayan ve öğle ezanı okunurken gerçekleşen Ayasofya ziyareti, 25 dakika sürdü. Papa, Ayasofya’nın kubbesine hayran kaldığını söyledi. 

Papa Franciscus, ana mekanı örten kubbedeki yazıyı uzun süre inceleyerek, yazının ne ifade ettiğini sordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun da kubbede Kur’an-ı Kerim’deki Nur Suresi’nin 35. ayetinin yazılı olduğunu belirterek, “Allah’ın yeryüzünün ve göklerin nuru olduğu” şeklinde ifadeler yer aldığını söyledi.

“Evet doğrudur, çok güzel” şeklinde cevap veren Papa Franciscus, kubbenin havada uçuyor gibi durduğunu belirtti. Papa, daha sonra Harbiye’deki Vatikan Temsilciliğini ziyaret etti.

Papa’nın, 1050 yılından beri kavgalı olunan Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret etmesi “Hristiyanlararası diyalog süreci” olarak yorumlandı.

100’Ü AŞKIN GAZETECİ TAKİP EDİYOR

Papa Franciscus’un İstanbul ziyaretini, 100’ü aşkın gazeteci, Hilton Otel’de oluşturulan basın merkezinden takip etti. Patrikhane’ye akreditasyon için başvuran 650 gazeteciden 350’sinin kabul edildiği öğrenildi. Merkezde, 30 ülkeden 100’ü aşkın gazeteci Papa Franciscus’un İstanbul ziyaretini takip ederken, gün içindeki bilgilendirmeler de İtalyanca ve İngilizce yapıldı. 

SP’DEN PAPA’YA PROTESTO

Öte yandan; SP Kadın Kolları üyeleri Papa’nın Türkiye ziyaretini Eyüp meydanında protesto etti. “Ne Ayasofya, ne Aksa çiğnetmeyiz asla” ve “Haç’ı Hilal’e üstün tutanları kınıyoruz” dövizleri açan SP’liler daha sonra Eyüp Sultan Türbesi’nde dua etti.

Yorumlara Git

Türkiye bu olayı konuşuyor! Seçil Erzan'dan Fatih Terim itirafı!

Dünya böyle tehdit görmedi! 5 milyon İsrailliye ''Sevdiklerinize veda edin'' mesajı yolladılar

Fenerbahçe - Galatasaray maçı | CANLI ANLATIM

YRP’den istifa eden Gülpınar’dan Erbakan’ı kızdıracak şok sözler!

Katil İsrail son dakikayla duyurdu! Lübnan’da binlercesi imha edildi